Хапшење осумњиченог
21/03/2022 u 08:30 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Апелациони суд стопирао екстрадицију осумњиченог Украјинца, предмет на поновно одлучивање

Украјинац се потражује и због комерциjалног подмићивања, односно незаконитог преноса вриjедносних папира лицу коjе обавља управљачке функциjе у комерциjалноj организациjи

Екстрадиција украјинског држављанина којег власти те државе потражују, због сумње да је у склопу организоване криминалне групе злоупотребом овлашћења извршио тешке крађе и проневјере у изузетно великим размјерама, ускоро неће бити обављена зато што је Апелациони суд укинуо рјешење којим је утврђено да су испуњене законске претпоставке да се екстрадиција обави. Наиме, овај суд је уважио жалбе бранилаца окривљеног И.Л. и предмет вратио на поновно одлучивање.

Виши суд је рјешењем од 4.2.2022. године одлучио да окривљеног који је по занимању инжењер, отац петоро дjеце, наводно неосуђиван, депортује тој земљи ради вођења кривичног поступка због кривичног дjела – проневjера, односно крађа туђе имовине повjерене окривљеном коjу jе починило лице коjе користи службени положаj од стране организоване групе у посебно великим размjерама, кривичног дjела – организациjа злоупотребе овлашћења, односно коришћење овлашћења од стране лица коjе обавља управљачке функциjе у комерциjалноj организациjи и ради остваривања користи и предности за себе и друге, што има за последицу значаjну штету правима и легитимним интересима грађана и организациjа као и тешке последице и кривичног дjела – комерциjално подмићивање, односно незаконит пренос вриjедносних папира лицу коjе обавља управљачке функциjе у комерциjалноj организациjи, због свjесног чињења незаконитих радњи у интересу даваоца у вези са службеним положаjем коjе има ово лице.

Није утврђена висина запријећене казне

Првостепени суд приликом одлучивања ниjе циjенио одредбу члана 13 Закона о међународноj правноj помоћи у кривичним стварима сходно коjем ниjе дозвољено изручење због кривичног дjела за коjе jе домаћим законом и законом државе молиље прописана казна затвора у траjању до jедне године или новчана казна, па с тим у вези ниjе утврдио и дао разлоге о висини заприjећене казне за кривична дjела коjа се окривљеном И.Л. стављаjу на терет прописане Кривичним закоником због чега се побиjано рjешење не може испитати.

Апелациони суд jе након испитивања првостепеног рjешења, навода жалби и цјелокупних списа предмета Вишег суда у Подгорици по службеноj дужности укинуо првостепено рјешење и вратио га на поновно одлучивање.

– Основано се жалбама бранилаца И.Л. првостепено рjешење побиjа због битне повреде одредаба кривичног поступка из чл. 386 ст. 1 тач. 9 ЗКП, jер не садржи потпуне и jасне разлоге о свим одлучним чињеницама, због чега се не може испитати, па jе морало бити укинуто – пише у укидном рјешењу.

Наиме, првостепени суд jе рjешењем утврдио да су испуњене законске претпоставке за изручење окривљеног И.Л., те утврдио да окривљени ниjе држављанин Црне Горе и да кривична дjела за коjа се потражуjе ниjе извршио на териториjи Црне Горе, на штету државе, нити држављанина Црне Горе.

Даље jе утврдио да кривична дjела коjа се окривљеном И.Л. стављаjу на терет представљаjу кривична дjела и према кривичном законодавству Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:11