/ foto: IVAN PETROVIĆ
20/06/2022 u 14:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Апелациони суд: Уважене жалбе, поново ће се судити бјелопољским љекарима

Наложено је првостепеном суду да у поновљеном поступку отклони битне повреде из рјешења Апелационог суда и за основ приликом одлучивања узме измијењену оптужницу Вишег државног тужилаштва у Бијелом Пољу од 26.02.2021. године

Апелациони суд Црне Горе је након сједнице вијећа донио рјешење којим је уважио жалбе Вишег државног тужилаштва у Бијелом Пољу, оштећених Каришик Предрага, Салемовић Елдина, Кнежевић Славише и Ракоњац Вучића и њихових пуномоћника, укинуо пресуду Вишег суда у Бијелом и предмет вратио првостепеном суду на поновно суђење.

Пресудом Вишег суда у Бијелом Пољу, оптужени Јеремић Томислав, Пулетић Звонко, Тахировић Хака и Цимбаљевић Јела, ослобођени су од оптужбе да су извршили кривично дјело тешко дјело против здравља људи из чл. 302 ст. 2 и 1 КЗ ЦГ, у вези кривичног дјела непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести из чл. 287 КЗ ЦГ.

- Одлучујући о жалбама Вишег државног тужилаштва у Бијелом Пољу, оштећених и њихових пуномоћника, вијеће Апелационог суда је утврдило да су у првостепеном поступку учињене битне повреде одредаба кривичног поступка које се нијесу могле отклонити у поступку пред другостепеним судом. По оцјени вијећа Апелационог суда првостепени суд није узео као основ за одлучивање у поновљеном поступку након одлуке Врховног суда Црне Горе Кзз. бр. 13/18 од 14.11.2018.године, измијењену оптужницу Вишег државног тужилаштва у Бијелом Пољу од 26.02.2021.године, сматрајући да је Више државно тужилаштво у Бијелом Пољу измијенило оптужницу на штету оптужених, већ ранију оптужницу и своју одлуку засновао на чињеничном утврђењу из раније оптужнице Вишег државног тужилаштва, што представља битну повреду одредаба кривичног поступка. Насупрот таквом ставу првостепеног суда, Апелациони суд Црне Горе је оцијенио да измијењеном оптужницом од 26.02.2021.године у дијелу чињеничног описа нијесу додате нове инкриминисане радње, као ни нови бланкетни прописи, већ је тужилаштво измијенило оптужницу сходно налозима Врховног суда Црне Горе и допуни мишљења Судскомедицинског одбора од 22.07.2019.године- саопштено је из Апелационог суда Црне Горе.

Наложено је првостепеном суду да у поновљеном поступку отклони битне повреде из рјешења Апелационог суда и за основ приликом одлучивања узме измијењену оптужницу Вишег државног тужилаштва у Бијелом Пољу од 26.02.2021.године, након чега ће бити у могућности да донесе нову и на закону засновану пресуду.

- Подсјећамо да је претходно Виши суд у Бијелом Пољу пресудом К.бр. 27/15 од 28.07.2017.године осудио окривљене Јеремић Томислава и Хаку Тахировић на казну затвора у трајању од по 7 мјесеци, а окривљене Звонка Пулетића и Јелу Цимбаљевић на казну затвора у трајању од по 6 мјесеци које ће издржавати у просторијама у којима станују, коју је Апелациони суд Црне Горе пресудом Кж.бр. 136/17 од 20.02.2018.године преиначио у дијелу одлуке о казни на начин што су сви окривљени осуђени на казне затвора у трајању од по 1 године. Врховни суд Црне Горе је одлучујући о захтјеву за заштиту законитости бранилаца окривљених, укинуо пресуде Вишег суда у Бијелом Пољу и Апелационог суда Црне Горе и наредио да се одржи нови главни претрес пред првостепеним судом- наводе у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 06:44