Nebojša Asanović / SRĐA BOLJEVIĆ
29/01/2024 u 16:44 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Asanović: Bivši guverner izgubio spor sa „Danom“ u vezi sa doktoratom

Asanović podsjeća da je Žugić dobio doktorat 2011. godine, prije nego što je fakultet na kome ga je dobio akreditovan za doktorske studije i prije nego što je na tom fakultetu otvoren program doktorskih studija 2014. godine

Nisu tačne tvrdnje bivšeg guvernera CBCG i bivšeg ministra finansija Radoja Žugića, izniјete na RTCG, da je dnevni list "Dan" izgubio sudski proces protiv njega u vezi sa njegovim doktoratom, a koji spor je, inače, pokrenuo sam Žugić, već je obratno. Radoje Žugić je taj koji je izgubio proces pred sudom protiv "Јumedia mont" d.o.o., osnivača dnevnog lista "Dan" i o tome postoji pravosnažna odluka Osnovnog suda u Podgorici, saopštio јe pravni zastupnik "Dana" Neboјša Asanović.

U izreci presude Osnovnog suda u Podgorici P.br 117/ 14 piše: "Odbija se tužbeni zahtjev kojim je traženo da se obaveže tuženi da tužiocu na ime naknade nematerijalne štete, zbog duševnih patnji nastalih povredom ugleda, isplati iznos od 15.000 eura, sa zateznom kamatom od presuđenja pa do isplate, te da se tuženi obaveže da presudu objavi u roku od 15 dana od pravosnažnosti u dnevnom listu "Dan", sa najavom na naslovnoj strani i na istom mjestu na kojem je objavljen označeni tekst, te da objavi presudu i u svim svojim elektronskim izdanjima, na isti način kao i označeni tekst, kao neosnovan".

– Obavezuje se tužilac da tuženom na ime troškova parničnog postupka isplati iznos od 1.338,75 eura, u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti presude – navodi se u presudi.

Moguće provjere

Prije više godina je objelodanjeno da je Žugić doktorirao na beogradskom Fakultetu za bankarstvo, osiguranje i finansije, koji je tek naknadno dobio dozvolu za organizovanje doktorskih studija, dok je sam proces nostrifikacije njegove doktorske diplome u Crnoj Gori godinama predmet osporavanja u domaćoj javnosti.
–Nije poznato da li će nova ministarka prosvjete pokrenuti proceduru za utvrđivanje validnosti Žugićevog doktorata, a ne samo zbog velike pozornosti slučaja, već i zbog nespornog javnog interesa, a zbog funkcije koju je on pokrivao – saopštili su iz ASP-a.

Ukratko, obјašnjava advokat Asanović, radi se o tome da je Žugić dobio doktorat 2011. godine, prije nego što je fakultet na kome ga je dobio akreditovan za doktorske studije i prije nego što je na tom fakultetu otvoren program doktorskih studija 2014. godina,

– To je sve jasno po svim navedenim datumima, ali na to se niko ne okreće. Kao posledicu tog spora imamo to da je lično šura Radoja Žugića, Siniša Kovačević, tada glavni poreski inspektor u Poreskoj upravi, podnio prijavu sudu protiv mene zbog utaje poreza. Prijavu je podnio samo protiv mene, iako sam platio i preplatio sve poreze, i ni protiv jednog drugog advokata, iako u tom momentu njih preko 700 na ime poreza duguje preko šest miliona eura, pa čak ni protiv drugih lica iz drugih djelatnosti, od kojih neka pojedinačno duguju na desetine i stotine hiljada eura za porez, pa čak i preko milion eura poreza i drugih obaveza. To je od strane ombudsmana i Osnovnog suda u Podgorici ocijenjeno kao diskriminacija zbog moјe političke pripadnosti i zbog toga što zastupam "Dan" – istakao јe Asanović.

Bivši guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić, po osnovu doktorata, koji mu se godinama osporava u javnosti, ostvario je bruto prihod od preko 48 hiljada eura, jer je imao naknadu od 10 odsto na osnovnu zaradu zbog doktorskog zvanja, saopštili su raniјe iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Žugić je, s druge strane, za portal RTCG kazao da se doktorat ne osporava, osim kod loših namjera, i da postoji sudska presuda da je nesporan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:10