Detective info / - DETECTIVE INFO
04/06/2024 u 09:04 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(AUDIO/VIDEO/FOTO) "SKY" iz ukrajinskog zatvora - Policajac pomaže škaljarcima nakon ranjavanja Zvicera: "Bez novca nema dogovora"

Nakon atentata na Radoja Zvicera, koji se dogodio 2020. godine, saradnik škaljarskog klana Stefan Đukić (Mandić) i njegova grupa imali su intenzivnu komunikaciju, koju su nakon hapšenja nastavili da vode iz zatvora sa službenikom ukrajinske policije. Sve se, kako navodi istraga, odvijalo preko kriptovane "SKY" komunikacije.

Podsjećamo, zbog napada na Zvicera uhapšeni su Baranin Stefan Đukić, Podgoričanin Emil Tuzović i srpski državljani Petar Jovanović i Milan Branković. U sklopu istrage o ovom slučaju, priveden je i službenik ukrajinske policije Rostislav Černobrivi.Protiv Đukića se pred podgoričkim Višim sudom vodi postupak za ubistvo Jovana Klisića i ranjavanje Velizara Gardaševića. 

U Ovoj prepisci, kako se navodi, policajac iz Ukrajine direktno komunicira sa pomenutim licima. Razgovori se, prema izuzetoj komunikaciji, vode o tome kako da pomenutim škaljarcima pomogne da što prije napuste ukrajinski zatvor, kako da obezbjede dalje djelovanje i izlazak iz te zemlje. Tema razgovora je i Radoje Zvicer i to gdje se on u tom momentu, kada se komunikacija odvija, nakon ranjavanja nalazi.

(VIDEO) Ministarstvo pravde Ukrajine za portal Dan: Osumnjičeni za atentat na Zvicera i dalje u pritvoru

U jednom djelu poruka, službenik ukrajinske policije govori da  je u problemu i da mora da izađe iz "ove igre", jer ga prate službe", ali ostavlja svog saradnika na vezi sa Đukićem i grupom.

Poruke iz "SKY" materijala, koji je u jednom postupku u podgoričkom Višem sudu predat kao dokaz, odvija se između šifre 6C64EF i  92TSA1. Redakcija portala Dan imala je uvid u tu komunikaciju (tekstualne i audio poruke).

U pomenutom izuzetom materijalu radi se o jednosmjernoj komunikaciji - 6C64EF šalje poruke ka  92TSA1.

"ŽELITE DA IZAĐU, ALI BEZ NOVCA TO NIJE MOGUĆE"

U porukama za koje se sumnja da ih šalje službenik ukrajinske policije Stefanu Đukiću i grupi, koji se nalaze u zatvoru, uglavnom se pominje izalazk iz zatvora i novac kao sredstvo za obezbjeđenja takvog ishoda:

"Želite da izađu, ali bez novca to nije moguće. Ne zavisi samo od nas. Moraćemo da platimo sud i tužilaštvu. Sve ovo možemo uraditi nakon što im damo novac". 

image
- FOTO. PORTAL DAN - SKRINšOT DOKUMENT

"Garancija za novac smo mi, moram da se konsultujem sa svojim drugovima. Ja sam ne mogu donijeti takvu odluku. Bez novca se nećemo moći ni sa kim dogovoriti".

"Pazite, u ćeliji je poznati političar. Već je počeo da prenosi kada ste mu prebačeni, glavna stvar je da on ništa ne čuje i ne razumije".

image
- FOTO. PORTAL DAN - SKRINšOT DOKUMENT

"Činim sve da izađete i zaista se nadam da ćemo ti i ja održati dugotrajno prijateljstvo i partnerstvo".

"Jednog od ovih dana moraću da pripremim novac. Za slobodu".

image
- FOTO. PORTAL DAN - SKRINšOT DOKUMENT

"NE MOŽEMO DATI SVOJ NOVAC TUŽILAŠTVU ILI SUDU DA VAS PUSTI"

Dalje, ukrajinski policajac insistira na novcu i pojašnjava Đukiću i grupi, koji se nalaze i dalje u zatvoru te zemlje, koji rizik on snosi u ovoj situaciji:

image
- FOTO. PORTAL DAN - SKRINšOT DOKUMENT
image
- FOTO. PORTAL DAN - SKRINšOT DOKUMENT

"Konsultovali smo se i donijeli ovu odluku. Ne možemo da preuzmemo ovaj slučaj za manje od 50% iznosa, ne možemo dati svoj novac tužilaštvu ili sudu da vas pusti, tamo nema naših podređenih da mi tamo komandujemo, mi mogu slobodno rješavati probleme samo preko naše linije, ostalo samo za gotovinu. Potrebno nam je da tužilaštvo napiše zahtjev za izmjenu mjere prevencije, nakon čega će sud odlučiti. Niko u našoj zemlji to ne može bez novca. Advokat i ja snosimo garanciju za ovih 50%, nema tu želje da se bilo ko obmanjuje, mi sami želimo da završimo cijelu ovu priču, a sša je sa prevozom ljudi do granice i prelaskom".

Atentatori na Zvicera brane se ćutanjem

"TREBA DA DEPORTUJEMO VAŠEG NEPRIJATELJA?"

U prepisci, i zvučnim porukama, službenik ukrajinske policije pominje i pratnju koju planira za škaljarce do Crne Gore i deportaciju Zvicera:

"E, moji će vas otpratiti do granice i biće s vama do granice, ali mi ne možemo s vama u Crnu Goru. Shvatite, bez povjerenja nećemo uspjeti. Radujem se saradnji sa vama u budućnosti. Ako sam dobro razumio, onda treba da deportujemo vašeg neprijatelja iz zemlje?"

image
- FOTO. PORTAL DAN - SKRINšOT DOKUMENT
image
- FOTO. PORTAL DAN - SKRINšOT DOKUMENT

"Sa vama imamo sve odnose samo na povjerenju i ništa više, mogu vam dati samo svoju ličnu i advokatsku riječ, nismo mala djeca i razumijemo ozbiljnost situacije. Zaista želimo brzo zatvoriti ovu situaciju, nema smisla riskirati glavu za ovaj novac".

image
- FOTO. PORTAL DAN - SKRINšOT DOKUMENT

"VEĆ SMO DOSTA STVARI URADILI"

Nadalje, ukrajinski službenik insistira da se preciziraju zadaci i obaveze unutar ove kriminalne organizacije:

"Žlimo da razgovaramo o svim detaljima i našim obavezama prema vama".

"Da li ih trebamo prebaciti preko granice? Ko će nam pomoći ako nam tvoj neprijatelj želi nauditi? ko će mi pomoći sa mojim problemima koji su nastali kao rezultat ove situacije? Hoćemo li ti i ja imati daljeg posla?"

"Ovdje govorimo o tome da moramo vjerovati jedni drugima. moji izvori kažu da je Poljak pobjegao. Ne mogu da razumijem zašto je to uradio i zašto je tako namjestio mene i tebe. Nisam želio da ga izlažem policiji, ali kada je pobjegao nije mi ostavio izbora".

image
- FOTO. PORTAL DAN - SKRINšOT DOKUMENT

"Recite nam to što prije, jer smo već dosta stvari uradili, a ako ima nedoumica, onda ćemo za sada prestati sa radom i čekati odgovor od vas, ne možemo rizikovati naše odnose sa ljudima sa kojima smo pregovarati...Što duže odugovlačite, veća je vjerovatnoća da nećemo stići na vrijeme za septembar, pa čekam vaš odgovor da li radimo ili ne, što je brže moguće".

image
- FOTO. PORTAL DAN - SKRINšOT DOKUMENT
image
- FOTO. PORTAL DAN - SKRINšOT DOKUMENT

"Znam, ali tužilastvo bi trebalo ranije da napiše peticiju, ovo je dosta vremena pošto oni sve rade po zakonu da ne budemo svi kasnije imali problema".

image
- FOTO. PORTAL DAN - SKRINšOT DOKUMENT

ĐUKIĆ SE I U ZATVORU INTERESOVAO GDJE JE ZVICER?

Zvaničnik policije Ukrajine u jednom djelu poruka, za koje se sumnja da se odnose na tada ranjenog Radoja Zvicera odnose, govori da je "on u Ukrajinu, ali da ne znaju gdje tačno".

"Prema našim informacijama, on je u Ukrajini, ali ne znamo gdje je tačno, prestao je da sarađuje sa policijom i nestao, ali nije prešao granicu, tražim ga".

image
- FOTO. PORTAL DAN - SKRINšOT DOKUMENT

"MORAM DA NAPUSTIM IGRU, IMA DOSTA SLUŽBI KOJE ME GLEDAJU"

Ukrajinski policajac, kako istraga pretpostavlja, u jednom trenu navodi da ga pomno prate službe i da mora na neko vrijeme da prekine komunikaciju:

"Ok brate! Ne brini sve je ok! Dima mi je rekao da si se jako zabrinuo što napuštam igru, Moram da prestanem sa tim stvarima na neko vrijeme, ima dosta službi koje me gledaju i mogu svima nama da naškodim. Ali sve će biti u redu. Dima će sve uraditi kako treba, vidjećete da ćemo zajedno uraditi više od jedne stvari".

image
- FOTO. PORTAL DAN - SKRINšOT DOKUMENT
image
- FOTO. PORTAL DAN - SKRINšOT DOKUMENT
image
- FOTO. PORTAL DAN - SKRINšOT DOKUMENT

"Pošto sam imao dosta neprijatelja i prije nego što smo se upoznali, koji čekaju pravi trenutak da mi namjeste, pogotovo sada, pred izbore, svi se pomno prate, ko se bavi politikom. Moje prisustvo u ovoj stvari moglo bi nam svima naškoditi. Siguran sam da ne morate da brinete, pošto je Dmitrij kompetentan po ovom pitanju, moram da prestanem da komuniciram sa bilo kim na ovu temu na par mjeseci, ne brinite".

(ВИДЕО) Атентатори на Звицера пред судом-оптужница враћена на дораду: Руком покрили камеру, тражили да их новинари не сликају

NOVAC, BITKOIN I PRELAZAK GRANICE:

U jednom djelu komunikacije pomenuto lice govori o organizaciji prelaska granice Đukića i grupe i o novcu koji je potreban i za to:

"Recite mi kada ćemo se dogovoriti oko prvog transfera novca".

image
- FOTO. PORTAL DAN - SKRINšOT DOKUMENT

" U vezi našeg slučaja sve smo se dogovorili, ostalo je malo vremena, tužilaštvo treba da počne sa pripremama dokumenata, za to treba da počnemo sa raspodjelom novca. Bez njih neće predati niti jedan papir, a za pripremu ovih dokumenata potrebno je dosta vremena, jer svaki sertifikat prolazi kroz odobrenje i nadzor od strane više organa. Već moramo da pregovaramo za prelazak granice i za bezbjedan transport do nje. Priprema za to oduzima dosta vremena, jer nam je potrebno da sve bude zagarantovano, pa prema dogovoru trebamo da prenesete prvu tranšu. 1.230.000 €1 milion - raspodjeli depozite 100.000 za prevoz i prelazak granice 100.000 - transfer vašim momcima po 25.000 30.000 - troškovi organizacije procesa".

image
- FOTO. PORTAL DAN - SKRINšOT DOKUMENT

"Početak oktobra je kasno, prvu tranšu morate imati najkasnije do kraja sljedeće sedmice. Da li možete da izvršite transfer u bitkoinima?"

"Bitcoin bi bio tačan, pošto ne želimo da uzimamo gotovinu u svoje ruke, a vaša osoba više ne treba da leti ovamo sa gotovinom, ne možemo da rizikujemo".

image
- FOTO. PORTAL DAN - SKRINšOT DOKUMENT

SNIMAK UKRAJINSKE POLICIJE NAKON HAPŠENJA ĐUKIĆA I GRUPE:

Nakon ranjavanja Zvicera širom Evrope i regiona proširio se snimak hapšenja osumnjičenih atentatora.

image
- FOTO. PORTAL DAN - SKRINšOT DOKUMENT
image
- FOTO. PORTAL DAN - SKRINšOT DOKUMENT
image
- FOTO. PORTAL DAN - SKRINšOT DOKUMENT
image
- FOTO. PORTAL DAN - SKRINšOT DOKUMENT

O tome kako su neki od službenika urkajinske policije pomogli škaljarcima u pokušaju ubistva Radija Zvicera, vođe kavačkog klana, pisao je ranije i ukrajinski Slidstvo.info (možete pročitati OVDJE).

Đukić osumnjičen da je predvodio napad na Zvicera

Podsjećamo, Zvicer je teško ranjen 26. maja 2020.  godine u sačekuši u kvartu u Kijevu u kojem je živio.

Zbog napada na njega, uhapšeni su Baranin Stefan Đukić, prvoosumnjičeni za ubistvo sugrađanina Jovana Klisića i ranjavanje Velizara Gardaševića, Podgoričanin Emil Tuzović i državljani Srbije Petar Jovanović i Milan Branković.

U sklopu istrage o ovom slučaju, priveden je i službenik ukrajinske policije Rostislav Černobrivi.

Kako je Dan ranije pisao, u sklopu istrage o pokušaju ubistva Zvicera utvrđeno je da su napadači trebali da dobiju oko 600.000 eura. Kao motiv pokušaja likvidacije Zvicera navodi se osveta za ubistvo Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini.

Napadači su dobili oko pola miliona za izvršenje ovog krivičnog djela, a navodno i više od 100.000 za troškove boravka u Ukrajini.

- FOTO/VIDEO/AUDIO: Portal Dan/ Tehnička podrška Rade Todorović-studio Dan

- ZABRANJENO PREUZIMANJE MATERIJALA BEZ AKREDITOVANJA/LINKOVANJA PORTALA DAN

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. jul 2024 01:22