/ FOTO: AUSTRALIJSKA FEDERALNA POLICIJA (KOLAŽ-PORTAL DAN)
29/05/2022 u 16:42 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО) АУСТРАЛИЈА - Шверц 320 килограма кокаина: Капетану из Котора пријети доживотна робија

Кокаин – вредан око 128 милиона долара – заплениле су власти у Порт Хедланду 15. маја

Капетан брода (51) који је држављанин Црне Горе  суочава се са пријетњом доживотне робије  након што је оптужен за завјеру за шверц 320 кг кокаина преко Западне Аустралије, пишу тамошњи мeдији и портал News.au. Наводно се, како пишу медији, ради о капетану из Котора.

Службеници АФП-а су у понедељак напали 51-годишњег заповједника међународног брода за расути терет на теретном броду Интерлинк Верацити.

Очекује се да ће црногорски држављанин у уторак пред Судом у Јужном Хедланду, оптужен за увоз комерцијалне количине дроге контролисане границе. За кривично дјело предвиђена је максимална казна доживотног затвора.

Кокаин – вредан око 128 милиона долара – заплијениле су власти у Порт Хедланду 15. маја.

Полиција ће утврдити да је црногорски држављанин прокријумчарио кокаин на теретни брод Interlink Veraciti у једној прекоморској луци.

Затим је наводно сачекао да се брод усидрио у аустралијским водама око 28 км од Порт Хедланд 14. маја и испустио пакете у океан ради преузимања.

image
- FOTO: AUSTRALIJSKA FEDERALNA POLICIJA

Два друга мушкарца – њемачки држављанин, 37, и мушкарац из Новог Јужног Велса, 49 – наводно су те вечери користили мали чамац да покупе пластично умотану дрогу из воде на обали града Пилбара.

Њих двојица су затим ухапшени и сваки оптужен за увоз комерцијалне количине дроге контролисане границе и непоштовање налога да открије своје лозинке.

Њима је одређен притвор, а пред судом је 15. јуна.

АФП, полиција западне Аустралије и службеници аустралијских граничних снага поново су у понедељак претресли брод за расути терет од 179 милиона у оквиру текуће истраге о наводном ланцу трговине људима, који је прекинут после истраге више агенција.

image
- FOTO: AUSTRALIJSKA FEDERALNA POLICIJA

Хапшење држављана Црне Горе  догодило се  након што је форензичким прегледом мобилног уређаја који је од њега одузет прошле недеље откривене поруке које се односе на увоз дроге.

Вршилац дужности помоћника комесара АФП Џон Танти рекао је да ће АФП и њени партнери бити неумољиви у гоњењу било кога ко је укључен у тај подухват.

-Поуздани инсајдери су једна од највећих претњи интегритету аустралијских ланаца снабдевања теретом- рекао је господин Танти.

Синдикати транснационалног организованог криминала ослањају се на људе који су спремни да злоупотребе приступ и утицај који имају кроз своје запослење како би помогли у уносу забрањених дрога у Аустралију, као што је оптужени наводно учинио у овом случају.

Он је рекао да АФП ради са међународним партнерима на циљању синдиката организованог криминала у офшору и осигурава да они не могу профитирати на рачун аустралијских заједница.

(Portal Dan/ News.au)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:53