/ - PHOTO BY ROCK STAAR ON UNSPLASH
09/03/2022 u 12:03 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Балканска мафија: Потцијењена улога жена у криминалу

На Западном Балкану дискусије о томе зашто се људи придружују организованим криминалним групама обично су се фокусирале на младе мушкарце

Организовани криминал на Западном Балкану обично се сматра „мушким свијетом“, а у истраживањима о организованом криминалу доминирао је фокус на мушкарцима као примарним узрочницима криминалног понашања, пише Глобална иницијатива за борбу против транснационалног криминала.

-Било је неколико испитивања о улози жена у организованом криминалу, а већина њих је закључила да жене готово увијек имају помоћну улогу у односу на мушкарце, и да им у извјесној мјери недостаје агентура или су несвјесни агенти, у смислу да могу играти улогу тако што су преварене да помогну својој породици, немају избора или не знају шта раде-наводе у извјештају.

ЖЕНЕ И МАФИЈА: Велика снага "кавчана" у њежнијем полу

Међутим, посматрати улогу жена у организованом криминалу на овај начин је и ограничавајуће и обмањујуће. То такође значајно потцјењује не само њихову активну улогу починилаца у криминалним мрежама, већ и као дјела заједница у којима њихово дјеловање може да буде позитивна снага за промјену и отпорност. Овај ограничени фокус је довео до значајног јаза у разумевању улоге жена као криминалних актера, утицаја који то има на динамику организованог криминала и утицаја на реаговање политике и органа реда. 

-На Западном Балкану, дискусије о томе зашто се људи придружују организованим криминалним групама обично су се фокусирале на младе мушкарце, и како мјешавина токсичне мушкости, друштвеног притиска и привлачности животног стила типа "богати се брзо" привлачи младиће који тешко проналазе могућности запошљавања у формалном сектору- поручују из Иницијативе.

Међутим, потребно је више истраживања о покретачима организованог криминала, укључујући и о улози жена као криминалних актера и у оквиру криминалних тржишта, као и о односу моћи између полова. Пол је кључна одредница криминалитета, понекад и изнад друштвено-економског, образовног или радног статуса особе. Пол такође игра кључну улогу у утврђивању жртава организованог криминала: готовосвака особа која је жртва трговине ради комерцијалног сексуалног рада са Западног Балкана или на Западни Балкан је женска,  док су скоро сви убијени у склопу црногорског нарко-рата мушкарци.

Укључивање родних перспектива у истраживање и дискурс о питањима везаним за организовани криминал и корупцију на Западном Балкану такође доприноси давању гласа жртвама организованог криминала.

Овај кратак извјештај показује да род такође игра кључну улогу у јачању отпорности заједнице на организовани криминал. Широм Западног Балкана, жене су на челу водећих организација цивилног друштва које се баве рањивостима повезаним са организованим криминалом и корупцијом. Укључивање њихових перспектива у одговоре заједнице је важно да би се додатно распаковала сама појава и ојачала отпорност.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 14:41