/ - PHOTO BY STEVE WOODS ON UNSPLASH, ilustracija
14/05/2022 u 14:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Балкански картел подстиче корупцију у Колумбији: Конкуренција украјинска мафија

Три балканска картела послују са произвођачима кокаина у Колумбији. Корумпирани званичници учествују у овим мрежама, олакшавајући извоз дроге

Џепови корумпираних који раде по колумбијским пристаништу и аеродромима пуне се новчаницама које плаћају гангстери са Балкана, чији послови  расту заједно са кокаином који преплављује Европу, пише archyde.

У последњих 19 мјесеци, тужилаштво је процесуирало четири полицајца, бившег замјеника и контролора летења, који су наводно повезани са транснационалним мрежама за извоз дроге. Најновији случај откривен је у Санта Марти, чија је лука коришћена као платформа за транспорт дроге у Румунију, Литванију и сусједне нације.

(ФОТО) Балкански картел је формиран: Шверц кокаина путем лука доживио експанзију

Према истрази, патролни Камило Бониља Сантос, Рубен Рохас Агире и Хорхе Ванегас Виља су се договорили тако да су криминалци ушли у утоварни простор како би контаминирали контејнере за текстил и воће дрогом.

Они су ухапшени прошлог марта, заједно са три цивила, који су очигледно били задужени за транспорт робе са мјеста за прикупљање.

У септембру 2020. слична ситуација је откривена на аеродрому Рафаел Нуњез у Картахени и у лучком подручју истог града. На овим мјестима је радила мрежа која је извозила кокаин у Словенију и друге европске земље, у сарадњи са локалним групама као што су Цлан дел Голфо и „ла Официна“.

Судски досије је указао да је један од контаката организације, вјероватно, био подизвођач Карлос Паласио Кастиљо, који је служио на аеродрому. Надлежни су га оптужили да је координирао маневре како би наркотици прошли контроле а да нису откривени; 2018. је пребачен у Медељин, али је одавде, изгледа, наставио да оркестрира заплет.

image

Фото: archyde

- Фото: ARCHYDE

У њему је учествовао и Пауло Вилијамс Бланкисет, бивши посланик из Сан Андреса, који је наводно руководио логистиком поморског и ваздушног саобраћаја.  Обојица су ухапшени заједно са још седам особа.

Тужилаштво такође циља на неколико контролора летења и припадника безбједносног особља на међународном аеродрому Алфонсо Бониља Арагон у Палмири (Вале), који су очигледно примали мито да би олакшали полетање чартер летова напуњених дрогом.

Тај који је платио мито је Агим Черма, албански трговац људима који је купио кокаин произведен у Цауци од дисидената Фарка, да би га пребацио преко аеродрома Валлуно и карипских лука.

Његова ћелија је демонтирана у јулу прошле године, када су га полиција и ДЕА ухапсили у Монтерији, ради екстрадиције. Четири Колумбијца су пала са њим, укључујући Хаира Кардона Лопеза, који је радио као контролор ваздушног саобраћаја за Цивилну аеронаутику у Калију.

БАЛКАН

Балкански картел је опште име за групе трговаца људима са Балканског полуострва, у централној Европи.

Не ради се о једној организацији, већ о скупу криминалних група, међусобно непријатељских, састављених од трговаца дрогом и бивших војника са простора бивше Југославије. Зато их и зову „Југомафија“.

Према подацима полиције и међународних агенција, у Колумбији су почели да дЈелују „срамежљиво” у првој деценији 21. вијека, у сарадњи са италијанским трговцима дрогом.

У последњих пет година они су ојачали, шаљући своје делегате да директно преговарају о производњи, транспорту и отпреми кокаина. Они купују од дисидената Фаријана, ЕЛН-а, Клана дел Голфо, „Канцеларије“, Управног одбора за трговину дрогом и независних мрежа.

Од Европе до Колумбије: Растурање кокаина водећа активност балканске мафије

Ови странци, који су обично из Србије, Албаније, Хрватске или Босне, насељавају се у престоницама као што су Медељин, Богота, Кали, Баранкиља и Картахена, гдје се представљају као инвеститори, док координирају послове са алкалоидима који се производе у Норте де Сантандер, Каука, Нарињо. , Путумаио, Валлеи и Мета.

-Да би извукли дрогу, радије изнајмљују чартер летове на аеродромима у престоницама или је камуфлирају у контејнере који напуштају луке Санта Марта, Баранкиља и Картахена- рекао је за ове новине полицијски агент за борбу против наркотика.

Један од тих „инвеститора“, чија је фасада требало да буде наводни наследник ланца хотела у Холандији, био је и Црногорац Армуш Иван, ухапшен у априлу 2021. у Картахени, гдје је живио три године. Заплијенили су луксузну једрилицу са пола тоне  кокаина.

ТРИ БАЛКАНСКА КАРТЕЛА У КОЛУМБИЈИ

У Колумбији су откривене операције три картела: Шарић групе, Америка групе и Кека групе.

Прву предводи Дарко Шарић, Црногорац одрастао у Србији, који је од 2009. године успоставио савезе са „лос Растрохосом“, а касније и са Кланом дел Голфо. Зову га „Балкански Пабло Ескобар“, не само због његове способности да прометује тоне дроге, већ и због мреже корупције.

Он је други пут ухапшен 13. априла у Београду, у акцији у којој су пали и његов адвокат и 12 полицајаца које је купио.

На челу Америка групе је Милета Миљанић, такође ухапшен у фебруару 2021. године, када је ФБИ упао у њен дом у Њујорку.

КОНКУРЕНЦИЈА УКРАЈИНСКА МАФИЈА

Марија Велез де Берлинер, саветник Пентагона и професор на У. Џорџ Вашингтон, рекла је за ЕЛ ЦОЛОМБИАНО да, поред поменуте три балканске групе, морамо бити опрезни са експанзијом украјинске мафије, посебно са фракцијом Семјон Могилевич .

За овог капа, рођеног у Украјини и настањен у Русији, америчка влада нуди награду од пет милиона долара. Он има 75 година и већ три деценије шверцује дрогу у Европи, Азији и Америци.

Због инвазије на Русију, „пет милиона Украјинаца расељених у Пољску и друге земље, укључујући све већи број избјеглица које користе Венецуелу, Колумбију, Бразил, Панаму и Мексико да траже азил у САД. Трговина дрогом је криминална економска потреба, а не морална безобразлук, и често користи бескућнике или легалне могућности“, тврди експерт.

И додао је, не желећи да стигматизује: „Временом би ово било стање многих прогнаних Украјинаца, а наркоси су спремни да одмах, иако нелегално, обезбједе „запослење“.

То имплицира да би Могилевичева организација могла да користи исту стратегију као Групо Америка са мигрантима.

То је рано упозорење за Колумбију, гдје је, према подацима Миграције, у првом кварталу 2022. из Украјине, сусједне балканске земље, стигло 777 људи (278 више него у истом периоду 2021. године).

Неке би, према Велезу де Берлинеру, могле да искористе ове мафије жедне кокаина.

2003

Била је то година у којој је полиција открила прве балканске делегате у Колумбији.

Три балканска картела послују са произвођачима кокаина у Колумбији. Корумпирани званичници учествују у овим мрежама, олакшавајући извоз дроге.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

26. april 2024 02:15