/ - FOTO: UNSPLASH
11/02/2022 u 10:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Балканско подземље "тресе" нови рат: Кавчани у обрачуну са албанском мафијом ?

Рат између албанске мафије и кавачког клана почео је према наводима из истраге још прошле године кад је убијен Бардок Планај звани Кум.

Убиство Албанца Ергиса Дашија (34) у Еквадору отворило је тему о комешању подземља које наставља да води крвави рат око превласти, а његова ликвидација је потврдила да кавачки клан не мирује, пише Kurir.rs/Blic.

Сумња се да је смакнуће Албанца наручио управо поменути клан из Црне Горе. Ергис Даши је упуцан у ресторану који се налази у луци у Еквадору из које одлазе велике пошиљке дроге и то управо товари који иду преко кавачког клана.

- Даши је био веза између албанске и руске мафије. Била су два нападача. Један је носио букет цвијећа што је својеврсна порука у смислу одласка на гробље. Убијени је водио тајни живот у Еквадору, гдје није имао досије, а био је умјешан у трговину кокаином. У нападу је повређена и жена (26) - открио је извор из тамошње истраге.

Албанац ликвидиран у Еквадору: "Био је лидер међународне трговине кокаином"

Албанци су према једној верзији пријавили полицији да у Црну Гору стиже велики товар кокаина чији су власници кавчани и тиме уједно прекршили "свето правило" да нема цинкарења. Та дрога је убрзо заплеијњена. Претпоставља се да је ријеч управо о седам тона наркотика који је нађен са натписима С.Р.Б. и Р.С.Б. Наводно су том дојавом хтјели да кавчане на неко вријеме склоне са тржишта.

А према другој верзији приче "кавчани" су преузели већи дио дистрибуције кокаина у Европи након што је кавачки клан ослабљен на простору Црне Горе и Србије. То је према речима упућених засметало Албанцима у Еквадору који су са кавчанима склопили договор о сарадњи.

Рат између албанске мафије и кавачког клана почео је према наводима из истраге још прошле године кад је убијен Бардок Планај звани Кум.

Наводни шеф албанске мафије изрешетан је у марту прошле године док је био у аутомобилу у Скадру, а сумња је одмах бачена на припаднике кавачког клана. Планаја су пратила двојица нападача који су га сустигли неких 150 метара од куће у којој је живио. Оружје из којег су пуцали пронађено је у аутомобилу запаљеном на прилазима Скадру.

- Као потенцијалне убице шефа албанске мафије означени су кавчани. Сумња се да је окидач за ликвидацију био губитак дроге - прењели су тада албански медији.

Планај је иначе био главни осумњичени у неколико мафијашких истрага, укључујући шверц дроге, прање новца, а пред потером италијанске полиције његови људи су 2014. године у море бацили 210 килограма дроге.

Иначе, према незваничним подацима Интерпола, у Еквадору борави око 3.000 Албанаца који раде у нарко картелима.

Канцеларија УН за дрогу и криминал је у извештају констатовала да су се организоване криминалне групе са Балкана позиционирале у сам врх европског тржишта дрогом и да су количине које набављају све веће.

Кланови из Албаније и Црне Горе имају своју "сталну поставу" у земљама Латинске Америке, али и у земљама Европе преко којих се обавља транзит. Шкаљарски и кавачки клан уско сарађују са мафијама из сусједних земаља јер је тржиште наркотика у ЕУ тешко најмање 30 милијарди евра.

Очигледно је да је дошло до проблема који није могао лако да буде превазиђен, а и убиство Дашија у Гвајакилу то доказује.

(Kurir.rs/Blic)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 12:39