Martinović / Foto: SRĐAN BOLJEVIC
25/10/2022 u 14:48 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bebu Martinović i saradnike terete za štetu od 3,5 miliona eura

Visokopozicionirani službenici Poreske uprave i Ministarstva finansija, zajedno sa odgovornim osobama osnovali su kriminalnu organizaciju kako bi zloupotrebom položaja i falsifikovanjem izvještaja ostvarili imovinsku korist

Apelacioni sud odbio je kao neosnovan zahtjev za izuzeće predsjednika Višeg suda u Podgorici Borisa Savića u postupku kontrole optužnice protiv bivše načelnice Poreske uprave područne jedinice Podgorica Stanislave Bebe Martinović i 23 osobe, među kojima su i visokopozicionirani državni službenici, zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba ovlašćenja u privredi, pranje novca i falsifikovanje isprava.

Zahtjev za izuzeće predsjedavajućeg vanraspravnog vijeća sudije Savića tražio je advokat Marko Radović, branilac Martinović, zbog okolnosti koje izazivaju sumnju u nepristrasnost sudije, a zahtjevu se pridružio i branilac optuženog Nikole Pavićevića, advokat Marko Nikolić.

Ponovno ročište za kontrolu optužnice zakazano je 22. novembra.

Radović je pojasnio da je sudija Savić ranije odbio žalbu odbrane na odluku sudije za istragu Višeg suda da se privremeno blokira imovina optužene Martinović i njenog supruga.

– Vijeće kojim je predsjedavao sudija Savić našlo je u tom rješenju da postoji osnovana sumnja da je optužena Martinović blokiranu imovinu stekla nezakonito, a kao osnov za izdavanje privremene mjere Specijalno tužilaštvo je navelo istražni postupak protiv nje koji je rezultirao optužnicom o čijoj zakonitosti treba da odlučuje isti predsjednik vijeća – pojasnio je advokat Radović.

Prema njegovoj ocjeni, jasno je da je sudija Savić stvorio predubjeđenje u vezi sa konkretnom krivičnopravnom stvari, zbog čega po stanovištu odbrane ne može biti objektivan.

– Ako je praksa da sudija koji učestvuje u kontroli optužnice ne može postupati kao član sudećeg vijeća u narednoj fazi postupka, onda je ova procesna situacija očigledan primjer da sudija Boris Savić ne može odlučivati o validnosti dokaza u ovom predmetu – kazao je Radović.

Optuženi vlasnici više kompanija

Pored Martinović, optužnicom su obuhvaćeni i vlasnici i ovlašćeni zastupnici kompanija "PS gradnja", "A-Кop", "A-Кop MNE" – Bojan, Dejan i Ivan Petričević, osnivač kompanije "Viner ko" iz Danilovgrada Saša Jokić, Dejan Lakić, bivši sekretar Ministarstva finansija Marina Perović i savjetnik u Ministarstvu finansija Dragan Vujošević, rukovodilac odjeljenja za inspekcijski nadzor Poreske uprave u Podgorici Rajka Simonović, samostalni savjetnik Poreske uprave Aleksandar Radulović, poreski inspektori Nevenka Đurović, Branislav Magdelinić, Milijana Radonjić i Slavojka Savić, osnivač i izvršni direktor preduzeća "Braća Кolić" i "Migi" iz Bijelog Polja Refad Кolić, ovlašćeni zastupnik kompanije "Trend trejd" iz Podgorice Dragan Кovačević, odgovorno lice podgoričke kompanije "Okov" Bojan Rašović, ovlašćeni zastupnik kompanije "Sedam-ing" Mlađen Anđelić, ovlašćeni zastupnik kompanije "MК kompani", Aleksandar Milekovski, Milo Jaredić, Sonja Ivanović, Miloš Vukotić i Nikola Pavićević.

Ističući da su navedeni argumenti dovoljni da potkrijepe ovaj zahtjev, ukazao je da dodatnu sumnju u objektivnost Savića kod odbrane stvara i način kako je cijenio dokaze koje je odbrana priložila uz žalbu na odluku o privremenoj blokadi imovine porodice Martinović.

– Iz dostavljenih dokaza proizilazi da su okrivljena i njen suprug imali prihode koji vrlo vjerovatno prevazilaze vrijednost blokirane imovine, ali, s obzirom da se radi o šestočalnoj porodici koja je morala imati rashode, nije moguće da su sav zarađeni novac mogli uložiti u investicije – navodi se u obrazloženju rješenja o privremenoj mjeri blokade imovine.

Martinović, Đurović, Perović, Simonović i Vujošević uhapšeni su 24. januara 2020. godine, sa još tri osobe, u nastavku akcije "Кlap".

Iz policije je tada saopšteno da su aktuelni i bivši visokopozicionirani službenici Poreske uprave i Ministarstva finansija, zajedno sa odgovornim osobama u kompanijama koje su optužene, osnovali su kriminalnu organizaciju kako bi zloupotrebom položaja i falsifikovanjem izvještaja ostvarili imovinsku korist u vidu nezakonitog povraćaja PDV kredita.

Na ovaj način, osumnjičeni su od novembra 2011. do kraja 2019. godine budžetu Crne Gore pričinili štetu od 3.500.000 eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 09:51