Tatjana Begović, vrhovna državna tužiteljka / -SRDJAN BOLJEVIC
22/07/2023 u 14:10 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Begović: Saopštavanjem informaciјa iz istrage o ubistvu Duška Јovanovića, postupak bismo doveli u pitanje

Ono što mogu reći јeste da postupajuća tužiteljka preduzima brojne mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi se rasvijetlile sve činjenice i okolnosti ovog događaja

V.d. vrhovnog državnog tužioca Tatјana Begović smatra da turbulentna dešavanja u tužilačkoј organizaciјi, smјene i hapšenja državnih tužilaca, nemogoćnost izbora VDT-a u punom mandatu i izmјena tužilačkih zakona koјi su "na čekanju" apsolutno niјesu uticali na pitanje dinamike i stagnaciјe pregovora sa EU i poglavlja 23 i 24. Naprotiv, tvrdi Begović, u prethodnoj godini započete su reforme koje su, tvrdi ona, dale konkretne rezultate, a što je uticalo i na povećanje povjerenja javnosti u rad Državnog tužilaštva. Begović podsјeća da reforma i dalje traje i da se realizuje u mjeri mogućeg tokom v.d. mandata koji je zakonom ograničen (6+6 mjeseci).

Da bi taj proces dao još bolje, konkretnije i efikasnije rezultate neopohodno je,tvrdi ona, obezbjediti njegovu kontinuiranu, dugoročnu realizaciju i upravo zbog toga su više puta ukazivali na neophodnost izbora VDT-a u punom mandatu.

Dakle, navodi Begović,ne zato što u v.d. mandatu nijesu bili spremni da preduzmu konkretne korake koji doprinose efikasnijem radu državnih tužilaštava, već zato što je neophodno obezbijediti nastavak započetih reformi. Begović јe govorila i o rezultatima istrage u predmetu ubistva glavnog i odgovornog urednika "Dana" Duška Јovanovića, izboru VDT-a u punom mandatu i predloženim tužilačkim zakonima.

O izboru VDT-a u punom mandatu

Kada se može očekivati izbor VDT u punom mandatu i šta je za to preduslov?

Podsjetila bih da, od 2019.godine, na četiri javna poziva Skupština nije izabrala vrhovnog državnog tužioca

Kada je u pitanju poslednji, peti javni poziv, iz januara ove godine, kao što znate, Tužilački savjet je ponovo obavio svoj dio posla. Nakon okončanog javnog poziva i svih neophodnih procedura, Skupštini Crne Gore upućen je predlog za izbor VDT-a. Izjašnjavanje o ovom predlogu na čekanju je od maja ove godine. Više puta smo ukazivali da nam je za kontinuirani nastavak započetih reformi, koje su evidentne i koje su dale konkretne rezultate, neophodno dugoročno rješenje, odnosno izbor VDT-a u punom mandatu, a glavni preduslov za to jeste izjašnjavanje poslanika o ovom važnom pitanju.

• Šta je do sada urađeno povodom novootvorene istrage u predmetu ubistva glavnog i odgovornog urednika "Dana" Duška Jovanovića i da li će neki tužioci odgovarati za propuste u postupanju u ovom predmetu?

- Podsjetiću da je u ranijem periodu Više državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo postupak protiv jednog lica, koji je okončan pravosnažnom osuđujućom presudom. Takođe su, u nadležnom državnom tužilaštvu, ispitivana različita saznanja i informacije o ovom događaju. U potpunosti razumijem Vaše i interesovanje cjelokupne javnosti za ovaj predmet, ali isto tako molim za razumijevanje jer nijesmo u mogućnosti da saopštimo detaljnije informacije kako bismo zaštitili postupak, koji bi saopštavanjem detaljnijih informacija mogao da bude doveden u pitanje. Ono što mogu reći јeste da postupajuća tužiteljka preduzima brojne mjere i radnje iz svoje nadležnosti, kako bi se rasvijetlile sve činjenice i okolnosti ovog događaja. U ovom momentu to je sve što bih mogla da Vam saopštim, kao što sam rekla, u cilju zaštite samog postupka.

"I sama sam kritikovala činjenicu da svi državni tužioci dobijaju ocjenu odličan, jer sam svjesna da postoje razlike u radu nas, državnih tužilaca, i da se ovakvom vrstom ocjenjivanja ne stimulišu državni tužioci koji svoju funkciju obavljaju maksimalno profesionalno

• U toku je izrada seta izmjena tužilačkih zakona. Šta će nam te izmјene doniјeti i da li će se njima, kako je najavio speciјalni državni tužilac Vladimir Novović, smanjiti obim nadležnosti SDT-a u odnosu na poјedina krivična djela?

- U toku je rad na izmjeni Zakona o državnom tužilaštvu Crne Gore u okviru kog, predstavnici Državnog tužilaštva i Tužilačkog savjeta, koji su članovi radne grupe, nastoje da daju pun doprinos definisanju u praksi primjenjivih i preciznijih zakonskih rješenja. Nastojaćemo da doprinesemo da se novim zakonskim rješenjem preciziraju kriterijumi za ocjenjivanje državnih tužilaca, kao i za utvrđivanje njihove disciplinske i etičke odgovornosti. I sama sam kritikovala činjenicu da svi državni tužioci dobijaju ocjenu odličan, jer sam svjesna da postoje razlike u radu nas, državnih tužilaca, i da se ovakvom vrstom ocjenjivanja ne stimulišu državni tužioci koji svoju funkciju obavljaju maksimalno profesionalno. U namjeri da se prekine sa takvom praksom, donijeli smo odluku o izmjeni pravila za ocjenjivanje državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava. Međutim, samo izmjena tih pravila nije dovoljna da bi se kvalitet rada državnih tužilaca ocjenjivao u potpunosti objektivno, jer su, za to neophodne izmjene Zakona o državnom tužilaštvu. Upravo je ovo primjer situacija koje potvrđuju da je za promjenu stanja stvari, uprkos jasnoj riješenosti i viziji, neophodno preduzeti više uzročno- posljedičnih koraka. A za njih je, kao što sam već rekla, neophodno vrijeme. Zato je važno da se na čelu VDT-a nađe neko ko će nastaviti sa realizacijom započetih reformi na svim nivoima. Što se tiče Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, u potpunosti sam saglasna sa zalaganjima da se smanji nadležnost SDT-a, jer smatram da bi to doprinijelo još većoj efikasnosti u radu.

Intenziviran rad na predmetima napada na novinare

• Da li ste zadovoljni rezultatima koјe ste postigli u prethodnom periodu na nacionalnom i međunarodnom nivou?

– Iskoristiću priliku da naglasim da smo u prethodnoj godini unaprijedili rad ne samo na nacionalnom već i na međunarodnom nivou.

Zbog posebnog značaja izdvojiću potpisivanjnj Sporazuma o saradnji sa Kancelarijom evropskog javnog tužioca kojim smo omogućili olakšanu razmjenu informacija, efikasniju istraga i krivično gonjenje svih lica koja su osumnjičena ili okrivljena za krivična djela protiv budžeta Evropske unije.

Na unutrašnjem planu, unaprijedili smo efikasnost rada u različitim segmentima. Podsjetila bih da je rukovodiocima svih nadležnih državnih tužilaštava naloženo da hitno intenziviraju rad u predmetima napada na novinare, da je svim osnovnim državnim tužilaštvima dato Uputstvo opšteg karaktera za postupanje u predmetima za krivično djelo nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici, sa preciznim smjernicama za preduzimanje konkretnih radnji u svakom pojedinačnom slučaju.

Osim toga, unaprijedili smo saradnju i sa nevladinim sektorom, a kada je riječ o slučajevima torture, izvršene su provjere u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici i Specijalnom državnom tužilaštvu i dat pisani nalog da se predmeti koji su arhivirani dodatno analiziraju u cilju preispitivanja odluke, a da se u predmetima koji su u izviđaju, ažurira rad.

To je samo dio rezultata koji je ostvaren u v.d. mandatu, za manje od dvije godine.

• Da li je, prema Vašem mišljenju, adekvatno rješenje, rješavanje pitanja prostornih kapaciteta u prostorijama stare zgrade vlade i da li se radi o prelaznom rješenju?

- Ukoliko godinama funkcionišete u neadekvatnim uslovima, onda svako poboljšanje predstavlja bolje rješenje. Ne znam da li se bilo gdje u svijetu tužilaštva nalaze u centru grada, u sklopu stambenih objekata, kao što je to slučaj kod nas, sa Vrhovnim državnim tužilaštvom, Višim i Specijalnim državnim tužilaštvima. Zamislite samo koliko je teško i u krajnjem neprijatno prevazići situaciju kada se istovremeno u Vrhovnom državnom tužilaštvu održavaju sastanci na visokom nivou, dok se u Više ili Specijalno državno tužilaštvo privode osobe osumnjičene za najteža krivična djela. To su za nekoga sa strane nezamislive situacije, a za nas su, nažalost, svakodnevica koja mora da se mijenja. U namjeri da se takva situacija promijeni, preduzeli smo konkretne korake i kao rezultat imamo činjenicu da je Vlada početkom septembra prošle godine usvojila informaciju o potrebi rješavanja pitanja prostornih kapaciteta Vrhovnog državnog tužilaštva, Specijalnog i Višeg državnog tužilaštva u Podgorici. Nadamo da će se godinu nakon usvajanja te informacije stvoriti uslovi i za konkretizaciju, kako bi se obezbijedili bolji uslovi rada za Vrhovno, Više i Specijalno državno tužilaštvo. A koliko su ti uslovi trenutno adekvatni, da ne kažem katastrofalni, javnost je imala priliku da se upozna u prethodnom periodu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. decembar 2023 06:56