zdravko begovic / -INTERNET
04/04/2022 u 17:16 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Беговић: Што већа функција, већа и корупција

Иако, како тврди Беговић, највећи број запослених у полицијским службама ради свој посао савјесно, професионално и поштено, има и оних који подлегну изазовима и укључују се у криминалне активности

Медијску сцену у последње вријеме обиљежио је велики број наслова чији су главни актери поједини службеници полиције на различитим нивоима, а који су се нашли у сукоб са законом или су сарадници познатих криминалних група у Црној Гори. Овим сада већ системским проблемом, осим Специјалног државног тужилаштва, баве се и безбједоносне службе, али и судови пред којима се налази бројни предмети – неки су већ пресуђени, док су други у фази истраге па се из тог разлога о њима и не може говорити.

Предсједник Адвокатске коморе Здравко Беговић сматра да је један од разлога због којег се појединци из полиције упуштају у криминалне социјални моменат и ниска примања. Иако, како тврди Беговић у разговору за "Дан", највећи број запослених у полицијским службама ради свој посао крајње савјесно, професионално и поштено, на жалост, има и оних који подлегну изазовима и укључују се из разноразних разлога у криминалне активности.

– Закон није привилеговао ниједног грађанина Црне Горе, па ни полицијске службенике. Морам истаћи да у полицији ради огроман број часних и поштених радника који су посвећени свом послу. Међутим, као и у свакој професији и у овој постоји одређени круг оних који се из личних разлога, превасходно материјалне користи, прилагоде и приближе тим криминалним групацијама и тако кад-тад дођу пред лице правде. Заиста, њихова улога у свему томе јесте важна и значајна, али као што се да и закључити, и кратког даха.

Поступци који се тренутно воде против одређеног броја полицајаца могу да буду упозорење свима онима који евентуално почну да размишљају да би им нека коелаборација са криминалним миљеем могла донијети користи, да од тога на вријеме одустану.

Неопходно пооштрити унутрашњу контролу

Беговић сматра да треба појачати унутрашњу контролу и да се озбиљно води рачуна и контролише рад сваког полицајца.

Закон је дефинисао да повреде службених дужности практично имају квалификаторне елементе те да су казне строже за извршиоце кривичних дјела који потичу из полиције. Уколико има привилегованих то су, тврди Беговић, изузеци, а не појаве.

– Оно што је тачно је да такви примјери негативно утичу на утисак јавности да је полиција корумпирана, али сигуран сам да појединци не могу укаљати углед једне озбиљне службе – казао је он.

Разлог што се неко од службеника полиције приближи тим групацијама одајући им информације је материјална димензија и вјероватно релативно високе надокнаде које би од њих добили. У својој тродеценијској адвокатској каријери нијесам лично наилазио на полицајце који би ми личили на корумпиране, али изгледа да се сада ради о добро организованим групацијама, па и у таквим ситуацијама увијек се појави неко ко ће одавати службене тајне и ко ће сарађивати са људима из криминалног миљеа – казао је Беговић.

Према његовим ријечима, да би се томе стало на пут држава треба да има механизме, почев од унутрашње контроле преко СДТ-а и безбједносних служби које располажу огромним бројем информација. У тим службама постоје сарадници који могу да обезбиједе информације, али важно је да постоји и воља да се покаже и струци и црногорској јавности да је полиција часна служба и да тамо раде озбиљни и одговорни људи.

Много је важно, наводи Беговић, да на чело ресора који се баве организованим криминалом и борбом против корупције буду одговорне и професионалне старјешине које ће својим искуством, знањем и добрим инстиктом препознати било ког сумњивог службеника.

– Истина и поједине старјешине не остану имуне на ове изазове. Свједоци смо скорашњих дешавања, али с обзиром на да је у питању истрага против једног високог полицијског старјешине, не бих доносио преурањене судове. Постоји и оно "што већи положај, већа и зарада". Такође, присутан је и сегмент уцјене, али свакако посао истражних органа је да утврде мотив. Имајући у виду да се дешавају и такви случајеви, претпостављам да је то озбиљан апел и директору полиције и осталим органима да поведу рачуна кога стављају на чело неких ресора и одсјека који се баве тим најтежим кривичним дјелима – закључује Беговић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 17:36