/ -Фото - КУРИР: Никола Анђић, Курир, Стефан Стојановић, Дадо Ђилас
04/01/2022 u 18:11 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Беливук и Миљковић некретнине у Црној Гори књижили на другe?

ГСТ Миливоје Катнић и његов сарадник Саша Чађеновић одмах након празника саслушаће још једном ова лица у Београду, након чега се, како сазнајемо убрзо може очекивати и подизање оптужница

Да ли озлоглашени криминални клан који су предводили Вељко Беливук и Марко Миљковић посједују некретнине или неку другу имовину у Црној Гори, уписану на њихова имена или на њима блиска лица, предмет је истраге коју је отворило Специјално државно тужилаштво у сарадњи са Еурополом и колегама из Србије. Од извора блиског истрази незванично сазнајемо да је до тих доказа врло тешко јер, уколико и постоји, та имовина је вјероватно уписана на друга лица. Осим ове истраге, СДТ води још низ истрага против ових лица, које би, према нашим поузданим сазнањима требало да буду окончане врло брзо.

Главни специјални тужилац Миливоје Катнић и његов први сарадник Саша Чађеновић одмах након празника саслушаће још једном Беливука и Миљковића у Вишем суду у Београду, након чега се, како сазнајемо, убрзо може очекивати и подизање оптужница.

image

milivoje katnic

-DAN

Провјером њихове имовине баве се и тужиоци у Србији, који су проширили истрагу и на њихове супруге, таште и још нека лица због сумње да су прали новац зарађен продајом дроге, отмицама и убиствима.

Према незваничним информациjама, осим истраге о куповини неколико станова вриједних преко милион еура, коjе су наjчешће уписивали на имена супруга, прикупљаjу се докази и о убацивању крвавог новца у легалне токове кроз оснивање фирми и улагање у фудбалске клубове и фудбалере. Исти извор тврди да су се чланови злогласног клана нагло обогатили током 2020. године.

Прали новац од 2015 године

Интересантно jе да jе већина фирми, станова, кућа и локала коjе група посједуjе само у СРбији куплjена током 2020, али да су неке од непокретности куплjене и раниjе. Кривичном приjавом им се на терет ставлjа да су пранjе новца вршили од 2015. до почетка 2021 - обjашнjава извор. Он подсећа да jе у становима током претреса пронађено преко 20 "ролекс" сатова и други вредан накит, уговори о позаjмицама, за коjе се веруjе да су биле фиктивне, аутомобили, али и броjачи новца.

Сумња се да jе криминална група на чиjем су челу Беливук и Миљковић прала новац на таj начин што су илегално стечена новчана средства убацивали у легалне токове кроз градњу стамбених обjеката, улагања у предузећа, отварање фиктивних предузећа, куповину покретне и непокретне имовине и улагање у фудбалске клубове, препродаjом играча и спонзорисањем клубова.

Многи од ухапшених припадника клана на саслушању пред тамошњим тужилаштвом су се изjаснили да су незапослени, укључуjући и Марка Миљковића. Беливук jе рекао да мјесечно зарађуjе 60.000 динара, док су неки од нижерангираних припадника групе изjавили да мјесечно зарађуjу далеко више, око 2.500 еура, и то као радници обезбјеђења.

Дио илегално стеченог новца коришћен jе и за финансирање извршења других кривичних дела, а под лупом је и улагање у криптовалуте, преко коjих су, како се сумња, сакрили право богатство. Беливукова криминална група већ jе оптужена за пет убистава, отмице и силовање, као и за трговину дрогом, а у току су и истраге за jош наjмање три ликвидациjе на териториjи Србиjе и Црне Горе.

– Током претреса преко 30 станова коjе су користили откривена jе и броjна документациjа за парцеле коjе су већ откупили и станове у изградњи. Код Миљковића је пронађен и уговор о куповини стана и двије гараже – открива извор из истраге и додаjе да jе у години пред хапшење чланова клана Срђан Лалић, стручњак за информационе технологиjе за ког се испоставило да jе сурови убица, купио некретнину у Београду и кућу код Котора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:40