Детаљ из Берана / Фото: Д.Ј.
27/02/2022 u 06:46 h
Бојана БожовићБојана Божовић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Беранац пријетио невјенчаној супрузи: Платићу неком да те испребија

"Ако не пристанеш да будеш са мном поломићу ти телефон када те сретнем", писало је у пријетећој поруци

Беранцу Б.Г., осумњиченом за насиље над ванбрачном супругом, одређен је притвор да не би извршио дјело којим јој пријети путем порука.

Наиме, како се наводи у рјешењу Вишег суда у Бијелом Пољу, којим му је потврђен притвор, према садашењем стању у списима предмета произилази основана сумња да је он 11. фебруара ове године у Беранама, способан да схвати значај свог дјела и да управља својим поступцима и свјестан забрањености свог дјела, чије је извршење хтио, примјеном грубог насиља нарушио душевни интегритет своје ванбрачне супруге – оштећене.

– Он је са свог броја на њен телефонски број слао поруке пријетеће садржине: "видјећеш, други ће да те чека сам ако ме одбијеш", "е видјећеш ако ме одбијеш, сваки дан те чекам код школе да те малтретирам", "ако ме одбијеш ја бих те сваки дан чекао код школе кад будеш водила И. и Б. и завршићу у затвор, видјећеш", након чега је позвао на телефон, пријетећи јој "не знаш са ким се качиш, видјећеш", а затим је назвао са истог броја телефона пријетећи јој "ако се не будеш помирила са мном, платићу неког да те испребија и ако не пристанеш да будеш са мном поломићу ти телефон када те сретнем", да би је 13.2.2022. године позвао телефоном, поново јој пријетећи "видјећеш, бићу у понедјељак горе, чекаћу те" када му је казала "ово ти је задња опомена, немој више да ми пријетиш", на шта јој је одговорио "доћи ћу да те малтретирам" – наводи се у рјешењу суда.

Против њега је иначе 15. фебруара подигнут оптужни предлог.

– Према окривљеном Б.Г. из Б., због постојања основане сумње да је извршио кривично дјело насиље у породици или породичној заједници из чл. 220 ст. 1 Кривичног законика Црне Горе, одређен је притвор у трајању до 30 дана, због постојања околности које указују да би окривљени могао довршити покушано кривично дјело или извршити кривично дјело којим пријети или поновити кривично дјело којим пријети – прецизирано је у разлозима за притвор.

Према рјечима оштећене – ванбрачне супруге осумњиченог, он је раније више пута показивао насиље и у континуитету, више пута предузимао већи број радњи извршења кривичног дјела, а све те прјетње код ње изазивају узнемиреност, стални страх, стрепњу и психичко неспокојство.

Одредбе Кривичног законика за кривично дјело насиље у породици или у породичној заједници из члана 220 став 1 предвиђају да "ко примјеном грубог насиља наруши тјелесни или душевни интегритет члана своје породице или породичне заједнице, казниће се новчаном казном или затвором до двије године".

Како се наводи у одлуци суда, код оштећене је посебно изражен страх да ће је убити, а с обзиром на то да је окривљени и раније правоснажно осуђиван.

– Осуђен је пресудама Вишег суда у Бијелом Пољу због кривичног дјела обљуба са дјететом, те због кривичног дјела убиство у покушају из чл. 143 у вези са чл. 20 КЗ ЦГ као и због кривичног дјела угрожавање сигурности из чл. 168 КЗ ЦГ. То је околност која указују да би окривљени уколико се нађе на слободи могао поновити кривично дјело или довршити покушано кривично дјело или учинити кривично дјело којим пријети. Истовремено, притвором као мјером обезбиједиће се несметано вођење кривичног поступка, а што је и основни смисао одређивања притвора – наводи се у рјешењу бјелопољског Вишег суда.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:23