Европски суд за људска права
09/01/2022 u 14:06 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Биговића се жалио Стразбуру, пресуда 13. јануара

Љубо Биговић тужбу је предао 23. септембра 2020. године, а жалио се на лоше услове притвора у Истражном затвору Спужу за период из 2019. године

Европски суд за људска права у Стразбуру у четвртак 13. јануара изрећи ће пресуду у предмету по тужби Љуба Биговића против Црне Горе, најављено је из тог суда, преносе медији. Биговић je тужио државу због услова боравка у спушком Истражном затвору, а тужба је предата 23. септембра 2020. године.

Како се наводи на сајту Европског суда, притужба подносиоца представке односи се на члан три Европске конвенције о људским правима, то јест, на лоше услове притвора у Истражном затвору за период 2019. године.

Истакнуто је да подносилац представке служи казну од 30 година затвора због покушаја изнуде, угрожавања јавне сигурности и тешког убиства, све путем подстрекавања. Биговић је у Стразбуру прије неколико година тужио Црну Гору због поступања према њему и затворских услова након хапшења, и суд је дјелимично то прихватио. На име штете досуђено му је 7.500 еура.

Иначе, Биговић је осуђен на 30 година затвора због учешћа у убиству полицијског инспектора Славољуба Шћекића. Врховни суд је у децембру 2019. укинуо пресуду Апелационог суда од 20. фебруара 2015. године којом су Саша Борета, Биговић, Љубо Вујадиновић и Милан Чила Шћекић осуђени на по 30 година затвора због убиства Шћекића и предмет вратио на поновно суђење. Тој одлуци претходила је одлука Уставног суда којом је усвојена жалба одбране и оцијењено да је осуђенима повријеђено право на правично суђење у дијелу који се односи на прибављање и квалитет коришћеног доказа заштићеног свједока Зорана Влаовића.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
29. jun 2022 03:11