/ - DAN архива-Љубо Биговић
18/11/2021 u 11:05 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Биговић одсутан због болести: Славица Шћекић тражи да се после 16 година оконча поступак за убиство њеног брата

Болестан човјек не може да се ангажује као свједок сарадник у неком другом случају, казала је сестра покојног Шћекића

Славица Шћекић, сестра убијеног полицијског функционера Славољуба Шћекића,  данас је у Апелационом суду затражила од вијећа судија да "ријеше проблем болести Љуба Биговића" и нађу начин да се коначно после 16 година оконча поступак против оптужених за убиство њеног брата. 

Њена реакција  услиједила је након што је саопштено да се и данашњи претрес против оптужених за убиство Шћекића одлаже. Разлог за одлагање је, како је наведено,  болест оптуженог Биговића за којег је затворски љекар констатовао да није у стању да дође у суд и присуствује поступку.

- Молим Вас да ријешите овај проблем.  Ако је болестан од тешке болести као што прича, до сад би умро. Болестан човјек не може да се ангажује као свједок сарадник у неком другом случају - казала је сестра покојног Шћекића.

У Апелационом суду за данас је био заказан поновни претрес против Саше Борете, Љуба Биговића, Љуба Вујадиновића и Милана Чила Шћекића. Они су прво били осуђени на по 30 година затвора за убиство полицијског функционера.

Затим је Врховни суд је у децембру 2019. године укинуо пресуду Апелационог суда од 20. фебруара 2015. године против ових оптужених.

Тој одлуци је  претходила одлука судија Уставног суда који су усвојили жалбу одбране осуђених. Тада је оцијењено да им је повријеђено право на правично суђење у дијелу који се односи на прибављање и квалитет коришћеног доказа заштићеног свједока  и права на одбрану.

Судије Уставног суда утврдиле су и да је, у односу на оптуженог Љуба Биговића, дошло до измјене чињеничног дијела прецизиране оптужнице и то у пресуди првостепеног суда од 19. јула 2012, због чега се појавило суштинско питање, да ли је нарушен идентитет пресуде и оптужбе, односно да ли је оптужба прекорачена.

Биговић је „под неразјашњеним околностима“ изашао из притвора у Спужу у ноћи између 22 и 23. августа 2005. и у Тивту се састао са окривљеним Вујадиновићем. Суд је истакао у образложењу пресуде да наводи оптужнице нијесу доказани. Умјесто тога, суд је „на основу спроведених доказа“ устврдио како је Биговић поменуто кривично дјело извршио раније, прије него што је „лишен слободе“.

Оптуженима у овом предмету је суђено три пута. Апелациони суд је прве двије пресуде Вишег суда оборио због битних повреда одредби кривичног поступка и бројних грешака.

Начелник Управе за општи криминалитет у МУП-у Црне Горе Славољуб Шћекић (46) убијен је у сачекуши 30. августа 2005.године, испред своје куће у подгоричком насељу Толоши. Према писањима медија, Шћекић је кобне ноћи, један сат иза поноћи, дошао кући службеним возилом. Изашао је и кренуо ка улазу куће када је убица са око 25 метара даљине у његова леђа испалио два  рафала. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 16:56