Веселин Перишић / Фото Дан
19/09/2021 u 07:51 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бивша службеница КАП-а свједочила у поступку против стечајног управника Веселина Перишића: Стан је требало да врати на поновну расподјелу

Дамјановић објашњава да је стечајни управник злоупотребом службеног положаја издао потврду да су обавезе по питању откупа стана измирене, а након тога породица Бабић тражи да им се дозволи откуп по повољним условима, иако су то право, по важећим прописима, имали само запослени, тврди оштећена

Бивша службеница Комбината алуминијума, запослена у сектору комерцијале, Момирка Дамјановић свједочила је пред судом о злоупотребама бившег стечајног управника Веселина Перишића поводом незаконитог издвајања стана из стечајне масе лицу које је преминуло. Са злоупотребама се, тврди Дамјановић, наставило и касније, када је управник дозволио наводним наследницима тог лица да стан откупе по повољнијим условима, а они су га касније продали по многоструко вишој цијени. Поводом овог случаја Перишићу се суди по оптужници Вишег државног тужиоца пред Вишим судом у Подгорици, а судским вијећем предсједава судија Владимир Нововић.

У вријеме док се Дамјановић налазила на боловању, расписан је оглас за додјелу стана под закуп за сектор комерцијале у тој компанији. Незадовољна обављеном расподјелом уложила је приговор на првостепену ранг листу о додијели стана. Међутим, по повратку са боловања уручено јој је одлука којом је проглашена технолошким вишком.

image

Комбинат алуминијума

Фото Дан

- То је било вријеме када су у комбинат ушли Руси и када су радници били забринути за своја радна мјеста па су, како каже Дамјановић, њени напори да се домогне одређених аката и документације били безуспјешни. Појединачну одлуку о престанку радног односа на законит начин никада није добила.

Дамјановић је указала да је Уговор о закупу предметног стана са пок. Ратком Бабићем закључен 2008. године, када је њој већ престао радни однос.

- Бабић је преминуо непуне четири године прије отварања стечајног поступка. Пошла сам до стечајног управника када сам путем интернета видјела да је том човјеку одобрио издвајање стана из стечајне масе. Питала сам га како је могао излучити стан из стечајне масе човјеку који је умро прије тога. Казала сам му да и слијеп човјек види да ту нешто није у реду. Очигледно је било да су ту били нечитки и фалсификовани потписи на захтјеву пок. Бабића у односу на уговор о закупу истог лица као и на листи излучних повјерилаца гдје је фалсификован матични број покојника - каже Дамјановић.

Дамјановић се придружила кривичном гоњењу

- Стечајни управник Перишић је све свјесно радио и омогућио да дође до наслеђивања 2015. године, иако Бабићи нијесу имали право на наслеђивање - тврди Дамјановић.

Током суђења Дамјановић се придружила кривичном гоњењу против бившег управника и најавила да ће имовинско правни захтјев остварити у посебном поступку.

На питање Перишићевог браниоца адвоката Боривоја Ђукановића Дамјановић је на суђењу одговорила да се не сјећа колико је тужби поднијела док је Перишић истакао да је процедура око додјеле спорног стана урађена у складу са тада важећим прописима, на јаван и транспарентан начин.

Она додаје да је потом уложила приговор стечајном судији на радње које је извршио стечајни управник, али тада није добила никакав одговор од стечајног судије.

- На тај начин онемогућено ми је и да се жалим. Закључком који је сачињен на основу коначне листе излучних повјерилац упућена сам да утужим мртво лице - каже Дамјановић.

Прије коначне листе добила сам податак од КАП-а до када су извршене уплате о закупу стана покојног Бабића. Од смрти Бабића није уплаћена ниједна закупнина до откупа стана Ане Бабић.

Стан је задржала породица Бабић од момента смрти без правног основа до откупа, а за то ни један правни акт нијесу имали нити су плаћали закупнину. То значи да су Бабићи бесправно задржали стан који је требало да се врати и изврши поновна расподјела на учеснике огласа.

Дамјановић тврди да је стечајни управник злоупотребом службеног положаја издао потврду да су обавезе по питању откупа стана измирене.

- Након тога породица Бабић тражи да им се дозволи откуп по повољним условима, иако су то право по важећим прописима имали само запослени - тврди Дамјановић. То се дешавало у мају 2015. године а стечај је отворен јула 2013 године када је требало, да су имали право, умјесто Ратка Бабића да поднесу захтјев за излучење стана.

Управник је издао потврду да су измирене обавезе по откупу стана на основу којег је донијето рјешење о наслеђивању као и на основу неважећег уговора о закупу мртвог човјека.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:56