Драган Ковачевић / -DAN
26/09/2021 u 16:33 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бившем директору управе за имовину Драгану Ковачевићу блокирали зграду и плац на обали

Суд је донио рјешење за привремено замрзавање имовине у односу на парцелу морске обале на којој је изграђен четвороспратни објекат, површине око 300м2, а процијења вриједност земљишта и зграде је око 690.000 еура

Виши суд у Подгорици донио је одлуку којом су привремено блокирали имовину бившег директора Управе за имовину Драгана Ковачевића, а у питању су зграда и земљиште на обали вриједни око 690.000 еура. Ковачевићева имовина блокирана је у склопу истраге у предмету "Морско добро", у којем је Специјално државно тужилаштво недавно подигло оптужницу.

Ковачевић је у бјекству, а тужилаштво га терети да је формирао криминалну групу како би присвајао вриједну имовину "на пјени од мора".

Предлог за привремено замрзавање имовине Вишем суду у Подгорици доставило је Специјално државно тужилаштво.

– У предмету формираном против Д.К., некадашњег директора Управе за имовину, и др. због кривичних дјела стварање криминалне организације, продуженог кривичног дјела злоупотреба службеног положаја и других кривичних дјела, у којем је, по предлогу тужилаштва, суд донио рјешење о привременој мјери обезбјеђења – замрзавање имовине у односу на парцелу морске обале на којој је изграђен четвороспратни објекат, површине око 300м2, а процијења вриједност земљишта и зграде је око 690.000 еура – саопштила је за "Дан" Сања Јовићевић, портпарол и тужилац у Специјалном државном тужилаштву.

Натјерали га да прода сувласнички дио

Како је се наводи у списима тужилаштва, Драган Ковачевић је у септембру 2020. године ступио у контакт са окривљеним Александром Бољевићем преко окривљене Сање Поповић, која је понудила Бољевићу да у име организатора криминалне групе пријетњом и силом принуди Александра Газиводу да прода сувласнички дио Данку Ковачевићу и тако му омогући да располаже цјелокупном некретнином у Богишићима, што је и учињено. Како се сумња, Ковачевић је за услугу изнуде частио Бољевића 10.000 еура, а Поповићева је као награду добила златни ланац.

СДТ сумња да је Лакићевић Грдинић прихватила да по налогу Ковачевића врши упис и промјену података у катастарском операту на непокретностима без валидног правног основа, да доноси незаконита рјешења о упису нелегално саграђеног објекта на основу лажних елабората који не садрже потписе свих суинвеститора и да не прихвата елаборате који приказују стварно стање на терену, да не поступа по другостепеним рјешењима Министарства финансија којима су поништена рјешења о таквом упису.

Поред Ковачевића, за незаконито присвајање државног земљишта у зони морског добра терете се и Ана Лакићевић Грдинић, Веселин Томашевић, Крсто Павићевић, Горан Туфегџић, Данило Јовановић, Данко Ковачевић, Сања Поповић, Александар Бољевић и подгоричка компанија,,Geo&Arh". Они се терете да су у оквиру криминалне организациjе прибавили противправну имовинску корист у износу већем од 660.000 еура. Рочиште за контролу оптужнице против ових окривљених биће одржано у Вишем суду у Подгорици 11. октобра.

Ковачевић је побјегао након што је послије привођења пуштен да се брани са слободе. Он jе ухапшен 23. децембра прошле године због сумње да jе организовао криминалну групу коjа jе државно земљиште у зони морског добра незаконито уписивала на физичка и правна лица, али jе 24. фебруара пуштен на слободу након што му jе истекао притвор. Након тога је побјегао, а подгорички Виши суд је у jулу наредио да се за њим распише потjерница због кривичних дjела стварање криминалне организациjе, злоупотреба службеног положаjа путем подстрекавања и изнуда путем подстрекавања.

Потпредсjедник Владе Дритан Абазовић изјавио jе у априлу ове године да се Ковачевић налази у Србиjи. Из Министарства унутрашњих послова Србиjе након тога су саопштили да у систему Интерпола ниjесу пронашли потjерницу за бившим директором црногорске Управе за некретнине и да их Црна Гора ниjе обавиjестила да га потражуjе.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:50