/ -DAN
02/06/2023 u 18:23 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bivši stečajni upravnik KAP-a oslobođen optužbe: Perišića teretili za štetu od 44,9 hiljada

Perišić јe pred sudom kazao da je odbor direktora prije otvaranja stečaja donio odluku o kupovini stanova po povoljnim uslovima, te da je na osnovu te odluke, nakon otvaranja stečaja u KAP-u, donijeta odluka da se omogući otkup zaposlenima kojima su ti stanovi dodijeljeni u zakup

Bivši stečaјni upravnik KAP-a Veselin Perišić (64) oslobođen јe optužbe da je u svoјstvu stečajnog upravnika u Kombinatu aluminijuma a.d. Podgorica protivpravnim iskorišćavanjem službenog položaja umanjio stečajnu masu za 44,9 hiljada eura. Presudu јe u Višem sudu u Podgorici izrekla sudiјa Irena Šofranac Nedović i njena izrada јe u toku, nakon čega će tužilac i oštećena strana imati pravo žalbe Apelacionom sudu.

Perišić se teretio da јe mimo zakona dozvolio naslednicima pokojnog Ratka Babića otkup stana za iznos od 1.066 eura, koji su oni potom prodali za 46.000 eura.

Bivši stečaјni upravnik je pred tužiocem negirao izvršenje krivičnog djela za koje se tereti, navodeći da je sve odluke donosio u skladu sa zakonom i drugim relevantnim pozitivnim propisima u Crnoj Gori. Tužilac je odbranu Perišića ocijenio kao neosnovanu, ističući da zakupac stana Ratko Babić, koji je umro 6. decembra 2009. godine, nije mogao četiri godine kasnije da podnese zahtjev za otkup stana.

– S druge strane, u spisima predmeta egzistira zahtjev od 7. avgusta 2013. godine za izlučenje spornog stana iz stečajne mase, a kao podnosilac zahtjeva se navodi pokojni Ratko Babić, što navodi na zaključak da je taj zahtjev potpisao neko od članova njegove porodice. Okrivljenom Perišiću je morala biti poznata činjenica da pokojni Ratko Babić nije mogao biti podnosilac ovog zahtjeva – navodi se u optužnici.

Perišić јe pred sudom kazao da je odbor direktora prije otvaranja stečaja donio odluku o kupovini stanova po povoljnim uslovima, te da je na osnovu toga, nakon otvaranja stečaja u KAP-u, donijeta odluka da se omogući otkup zaposlenima kojima su ti stanovi dodijeljeni u zakup.

– Na osnovu konkursa sačinjena je rang-lista na osnovu koje je stambena komisija KAP-a 20. avgusta 2007. godine donijela odluku da se stan dodijeli u zakup Ratku Babiću iz komercijalnog sektora. Zaključen je ugovor o zakupu, gdje je KAP zakupodavac, a Babić zakupac tog stana – ispričao je Perišić u istrazi.

Pokojni Ratko Babić preminuo јe istog dana kada i njegov otac, pa je njegova majka podnijela zahtjev stečajnom upravniku da se sporni stan izdvoji iz stečajne mase i da kao zakonski nasljednik drugog zakonskog reda stekne uslov za otkup stana.

Njen zahtjev, tvrdi Perišić, dobio je zajedno sa uplatnicom, ali se ne sjeća kada mu je dostavljeno i rješenje o nasleđivanju.

– Osim mene, provjeru prava na otkup tog stana bili su dužni da izvrše i notar prilikom sačinjavanja ugovora i stečajni sudija prilikom donošenja rješenja o utvrđenju da je iz stečajne mase izlučen stan i naložen upis Upravi za nekretnine – kazao je Perišić.


Tvrdi da јe radio samo po zakonu

Perišić јe kazao da јe savjesno obavljao posao kao stečajni upravnik u Kombinatu aluminijuma a. d. Podgorica i da ne priznaje krivicu za optužbe da je u maju 2014. godine stečajnu masu umanjio za 44.933,02 eura.

– Sve vrijeme obavljanja funkcije stečajnog upravnika trudio sam se da savjesno obavljam posao, da zaštitim interese povjerilaca i da pravilno primijenim materijalno pravo – rekao je Perišić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 13:35