policija, automobil / - FOTO: UPRAVA POLICIJE
04/05/2023 u 18:31 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Boljević: Inspektori su me mučili elektro-šokerima i udarali bejzbol palicama

Na prethodnom ročištu sva petorica optuženih inspektora negirala su krivicu. Optuženi su Danilo Grbović, Dalibor Ljekočević, Bojan Vujačić, Ivan Peruničić i Nemanja Vujošević

Pred Osnovnim sudom u Podgorici danas je nastavljeno suđenje petorici policijskih inspektora optuženih za iznuđivanje iskaza teškim nasiljem od Marka Boljevića u istrazi „bombaških napada“, 25. maja 2020. godine.

Kako navodi HRA, pred sudom su svjedočila četiri svjedoka: oštećeni Marko Boljević; njegov otac Goran Boljević i policijski službenici N. P. i V. P, koji su 25. maja 2020. godine M. Boljevića predali službenicima CB Podgorica u mjestu Lapčići, kada je prema novodima iz optužnice započela tortura.

Svi svjedoci ostali su pri iskazima datim pred nadležnim tužilaštvom.

-Oštećeni Marko Boljević je tvrdio da su ga policijski inspektori mučili elektro-šokerima, udarali bokserskim rukavicama, bejzbol palicama i pesnicama u gornji dio tijela i po tabanima, da su mu prijetili ubistvom i repetiranjem pištolja pored glave, da su ga davili, ponižavali, napisali oproštajno pismo upućeno njegovoj porodici i prijetili mu da će mučiti i ubiti njegovu porodicu, kao i djevojku, da bi mu iznudili lažni iskaz koji je teretio Jovana Grujičića i Benjamina Mugošu za postavljanje eksploziva. Na sugerisanje advokata okrivljenih da se Boljević plašio braće Mugoša, budući da su policajci tvrdili kako su ga štitili od njih, rekao je: „Osjećao sam strah od braće Mugoša, jer su me policijski službenici prisiljavali da ih optužim za nešto za šta nisam imao saznanja da su uradili“- dodaje HRA.

Njegov otac Goran Boljević, ističe da su te večeri 25. maja, povrede na Markovom tijelu bile vidljive „iz aviona“, zbog čega ga je i ohrabrio da ovaj slučaj prijavi nadležnim institucijama.

Svjedoci N.P. i V.P, potvrdili su da je po Boljevića u Lapčiće došao jedan od optuženih inspektora, Dalibor Ljekočević. Rekli su da ostale nijesu mogli da prepoznaju, jer su bili pod fantomkama, a nijesu im se predstavili.

Na prethodnom ročištu sva petorica optuženih inspektora negirala su krivicu. Optuženi su Danilo Grbović, Dalibor Ljekočević, Bojan Vujačić, Ivan Peruničić i Nemanja Vujošević.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. jun u 9h, za kada je predviđeno svjedočenje D.A. i V.M, poligrafista CB Podgorica.

-Akcija za ljudska prava nastaviće da prati ovaj postupak i da se zalaže za istragu i kažnjavanje torture u skladu sa međunarodnim standardima koji obavezuju Crnu Goru- poručuju iz HRA.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:50