/ -
13/02/2022 u 12:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Брајтвајт: Правосуђе да спријечи некажњивост и осигура владавину права

Mора изградити структура професионалаца у правосуђу, али и правни оквир који ће то адекватно пратити, казала је директорица АИРЕ Центра за Западни Балкан

Правосуђе Црне Горе има важан задатак да спријечи некажњивост и осигура владавину права, казала је директорица АИРЕ Центра за Западни Балкан Биљана Брајтвајт.

Она је истакла да се мора изградити структура професионалаца у правосуђу, али и правни оквир који ће то адекватно пратити, како би створили услове да се надлежни органи ефикасније односе према питању одузимања имовинске користи стечене кривичним дјелима.

„Једноставно, оног тренутка када се чињење кривичног дјела не исплати у знатно ширем контексту и када се његово кажњавање не буде сводило искључиво на пријетњу затворском казном, можемо да говоримо о успјешној борби за организованим криминалом и корупцијом“, рекла је Брајтвајт агенцији МИНА.

Та тема ће окупити тужиоце из региона у Подгорици 18. марта, с циљем да се оснажи међународна сарадња у предметима са елементом иностраности.

Брајтвајт је истакла да је поред сарадње са правосуђем, АИРЕ Центар посвећен и укључивању приватног сектора у преузимању обавеза када је у питању прихватање европских стандарда заштите људских права и одговорном управљању.

„Случајеви из региона који су у фокус јавности ставили питања корпоративне одговорности по питању заштите животне средине, људских права и доброг управљања, шаљу јасан сигнал да су околности у региону сазреле за ту врсту дијалога“, казала је Брајтвајт.

У Будви је ове седмице одржан сусрет чланова Мреже младих судија, иницијативе која је настала као резултат сарадње Центра за обуку у судству и државном тужилаштву и АИРЕ центра.

Брајтвајт је, казала да се државе Западног Балкана суочавају са важним изазовима када је у питању владавина права, реформа правосуђа, борба против корупције и организованог криминала, заштита људских права нарочито припадника рањивих група.

„Уз то, од скоро смо ангажовани и у једној потпуно новој сфери која се тиче одговорности корпорација и бизниса према заједници у којој послују. АИРЕ Центар са својим партнерима у Црној Гори препознаје изазове, али види и све оно у чему ова земља остварује боље резултате у односу на регион“, рекла је Брајтвајт.

Како је казала, сусрети чланова Мреже младих судија отварају могућност за упознавање са новим праксама, додатне обуке нове генерације у правосуђу, али и прилике за повезивање са регионом.

„Мрежа младих судија је резултат настојања Центра за обуку у судству и државном тужилаштву да створи платформу која ће програме едукације прилагодити потребама недавно именованих судија“, навела је Брајтвајт.

Према њеним ријечима, циљ је да кроз конкретне активности подрже младе судије у изазовима са којима се сусрећу на почетку каријере, узимајући у обзир важност и одговорност судске професије за целокупно друштво.

Брајтвајт је казала да, заједно са Регионалном антикорупцијском иницијативом, а уз подршку Владе Уједињеног Краљевства, АИРЕ Центар реализује и програме регионалног повезивањау области борбе против корупције и организованог криминала путем одузимања нелегално стечене имовине.

„Ове седмице смо имали прилику да реализујемо wебинар за младе судије и тужиоце из региона, и ту видите колико је важно да су предавачи људи из праксе, судије и тужиоци, те да повезују искуства из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине на примерима конкретних предмета“, рекла је Брајтвајт.

Како је казала, у Сарајеву су у јануару одржали прву регионалну конференцију на тему животне средине, друштвених и корпоративних стандарда (ЕСГ) на Западном Балкану.

„ЕСГ стандарди улазе у праксу и законодавство Западне Европе, постепено постају услов без којег се не може, када је у питању повезивање за великим корпорацијама“, рекла је Брајтвајт.

Она је истакла да више неће постојати ситуација да инвеститор гледа само капитал, цијене, квалитет услуге, већ ће га нове норме обавезати да води рачуна о заштити права радника и животне средине у цијелом ланцу набавке – од сировине до главног производа, од услуге у матичној земљи до подршке у трећим државама.

Брајтвајт је навела да АИРЕ Центар, заједно са Сустинери Партнерс, који окупља професионалце са значајнијим искуством у ЕСГ стандардима, жели знања и добре праксе из те области донијети у Црну Гору.

„Владавина права је сложена творевина, а може бити стабилно изграђена само ако у њеној изградњи учествују бројни актери – од државе, до сектора бизниса, на којем је и посебна одговорност, управо због његове моћи и широког утицаја. Зато морамо бити спремни“, закључила је Брајтвајт.

Нове обавезе за јавни и приватни сектор у контексту партнерстава, интеграција у Европску унију, али и директних пословних веза и прилика на европском тржишту, доносе значајне промјене за Црну Гору.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:10