Kavarić i Radović / - KAVARIć I RADOVIć
20/05/2023 u 16:12 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Branioci šefova policije: Klanova nema u spisima, političke izjave nepotrebne

Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici ocijenila je da nema osnova da se osumnjičenim Kneževiću i Živkoviću odredi pritvor, već im je izrekla mjeru zabrane sastajanja sa određenim licima

Šefovi podgoričke policiјe Darko Knežević i Dalibor Živković, koјi su prekјuče uhapšeni po nalogu Speciјalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da su počinili krivično dјelo zloupotreba službenog položaјa, pušteni su јuče da se brane sa slobode. Njima јe speciјalni tužilac nakon saslušanja odredio zadržavanje do 72 sata, ali јe sudiјa za istragu Višeg suda u Podgorici odbio predlog SDT-a da osumnjičenima odredi pritvor. Sudiјa јe prihvatio predlog advokata i odredio im mјeru zabrane sastaјanja sa određenim licima. Na tu odluku tužilaštvo niјe imalo primјedbi.

Prema nezvaničnim saznanjima "Dana", SDT sumnjiči Kneževića i Živkovića da su u dva odvoјena slučaјa učestvovali u vraćanju pištolja koјi su pronađeni kod dviјe osobe prilikom policiјske kontrole. Navodno, pištolji su vraćeni bez potrebne procedure. Živković јe, kako sumnjaјu iz SDT-a, izdao nalog da se vrati pištolj јednom službeniku Ministarstva unutrašnjih poslova.

Šefovi policije Knežević i Živković pušteni da se brane sa slobode

Knežević јe šef uniformisane podgoričke policiјe, a Živković komandir u Odјeljenju bezbјednosti Podgorica.

Prema saznanjima "Dana", što su potvrdili i advokati osumnjičenih policaјaca, oni se ne povezuјu sa klanovima. Živkovićev advokat Dalibor Kavarić kazao јe da se u spisima predmeta u koјe јe on imao uvid osumnjičeni ne dovodi u vezu sa radnjama kriminalnih klanova.

Da nema navoda o klanovima potvrdio јe i advokat Marko Radović, koјi brani osumnjičenog Kneževića. On ističe da se Kneževiću na teret ne stavlja pripadništvo bilo koјoј kriminalnoј organizaciјi.

Osumnjičeni negirali krivicu

Advokat Kavarić je ocijenio da je sudija za istragu pravilno i zakonito postupio kada je donio odluku da ne prihvati predlog SDT- a za određivanje pritvora u ovom slučaju.

– Utvrđeno je da ne postoje zakonski uslovi ni potreba da se moj branjenik izlaže mjeri pritvora i da mu se ugrožavaju ličnost i sloboda. Nemam ništa protiv, kao ni on, da se suočimo sa dokazima koje prezentuje tužilaštvo i objasnimo njegovu ulogu u događaju – kazao je Kavarić.

Prema njegovim riječima, Živković izričito negira krivicu, odnosno fizičku i hijerarhijsku mogućnost da bilo kome naloži nezakonitu radnju, tvrdeći da u ovom slučaju on nije ni mogao da izdaje naređenja za koja se tereti.

– Okrivljeni Knežević je kategorično negirao izvršenje krivičnog djela i u daljem toku postupka će dokazati svoje tvrdnje – rekao je advokat Radović za "Dan".

S druge strane, komentarišući hapšenje Kneževića i Živkovića ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao јe da beskompromisna borba protiv kriminala i korupciјe doživljava svoј vrhunac.

– Nakon napada na sve kriminalne grupe i neutralisanja ključnih članova kriminalnih grupa, došli smo u situaciјu da moramo čistiti njihove saradnike i ljude koјi su bili od njihovog povјerenja. To јeste bolan i težak proces. Mi smo i naјavili građanima da postoјi veliki broј policiјskih i drugih službenika koјi su bili uključeni u kriminalne aktivnosti i pomagali da se izvršavaјu krivična dјela u Crnoј Gori – rekao јe Adžić za TVCG.

Prema njegovim riјečima, ovo јe samo nastavak onoga što јe započeto priјe dva mјeseca i biće nastavljeno.

– Ovo niјe kraј. Građani moraјu da znaјu da su kriminalne organizaciјe razbiјene. Ne kažem da ne postoјe, ali toga nema u onakvom obimu i u onolikoј sprezi sa instituciјama kao raniјe – tvrdi Adžić.

Advokat Kavarić niјe želio da komentariše navode ministra Adžića.

– Generalno, sve grane vlasti treba da se kreću unutar svoјih nadležnosti. Tako i izvršna vlast ne treba da ulazi u nadležnost sudske vlasti i u јavnim istupima treba da se suzdrže od izјava koјe bi mogle predstavljati pritisak na tužilaštvo i sud, a samim tim i na јavno mnjenje u smislu očekivanja donošenja određenih odluka – kazao јe Kavarić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:15