Brđanin / UP TWITTER - UP TWITTER
28/09/2022 u 19:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Brđanin: Prisustvo Konferenciji još jedna potvrda snažne podrške EU i Savjeta Evrope

Uprava policije ulaže velike napore da kroz reformski proces uspostavi jak i održiv sistem, čiji je cilj jačanje preventivnog i represivnog odgovora na sve oblike kriminala

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin prisustvovao je završnoj Konferenciji zajedničkog regionalnog programa Evropske Unije i Savjeta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku – faza II“, a koja je, istakao je ovom prilikom Brđanin, još jedna potvrda snažne podrške Evropske unije i Savjeta Evrope u jačanju kapaciteta crnogorske policije i snaženju regionalne saradnjekao ključnog preduslova za brži napredak na integracijskom putu.

Ne umanjujući značaj ostalih projekata koji su realizovani u okviru faze Horizontalnog programa za Zapadni Balkan i Tursku, Brđanin je naglasio da je projekat “Dalje unapređenje zaštite ljudskih prava pritvorenih i zatvorenih lica u Crnoj Gori”, tokom svih godina sprovođenja, pokazao fleksibilnost pri izmjenama inicijalnih planova i spremnost da se aktivnosti sprovedu na način koji najbolje odgovara potrebama Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije u datom trenutku.

- Uprava policije ulaže velike napore da kroz reformski proces uspostavi jak i održiv sistem, čiji je cilj jačanje preventivnog i represivnog odgovora na sve oblike kriminala, te je evidentno da su rezultati trogodišnjeg rada kroz fazu 2 Horizontalnog programa Evropske unije i Savjeta Evrope, doprinijeli unapređenju cjelokupnih kapaciteta Uprave policije i osnaživanju policijsko-tužilačke saradnje. U projektu “Dalje unapređenje zaštite ljudskih prava pritvorenih i zatvorenih lica u Crnoj Gori”, u intenzivnoj saradnji sa projektnim timom Savjeta Evrope, uz koordinaciju Kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici, postignuti su mjerljivi rezultati u pravcu dostizanja CPT standarda i kontinuiranog sprovođenja CPT preporuka, navodi se u saopštenju policije.

U dijelu poštovanja ljudskih prava, posebno je naglašen značaj instrukcija koje su izrađene u okviru pomenutog projekta, čime je obezbijeđeno poštovanje svih procesnih prava zadržanih i pritvorenih lica.

- Veoma važan segment u dijelu jačanja kapaciteta Uprave policije, predstavljaju izrađeni nastavni planovi i programi stručnog usavršavanja policijskih službenika Sektora policije posebne namjene i pripadnika interventnih jedinica centara bezbjednosti, na temu prevencije zlostavljanja. Posebnu vrijednost u cilju obezbjeđenja održivosti internih kapaciteta, predstavlja činjenica da se navedene obuke sprovode od strane tima trenera koji dolaze iz crnogorskih institucija, a koji su obučeni od strane eksperata Savjeta Evrope, dodaje se u saopštenju.

Kako se ističe, pozitivan uticaj realizovanih aktivnosti ogleda se i kroz podatak da od početka sprovođenja pomenutih obuka nije zaprimljena niti jedna prijava prekomjerne upotrebe sile protiv službenika koji su pohađali ove obuke.

- Ne manje važan rezultat postignut kombinacijom ekspertize Savjeta Evrope i internih kapaciteta Uprave policije je aplikacija za elektronsko izvještavanje o upotrebi sredstava prinude, kojom se ukida ručno pisanje izvještaja. U tu svrhu, realizovan je određen broj obuka srednjeg rukovodnog kadra, u namjeri da se navedeni tip obuke nastavi i ubuduće, navode iz UP.

Brđanin je u izlaganju prilikom ovog događaja, posebno naglasio da su sve dosadašnje aktivnosti sprovođene u saradnji sa Kancelarijom Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, odnosno Nacionalnim preventivnim mehanizmom, kao ključnim nacionalnim nadzornim tijelom, čime je obezbijeđeno poštovanje preporuka Zaštitnika i osnažena međuinstitucionalna saradnja, a sve u cilju dostizanja standarda EU u oblasti poštovanja ljudskih prava.

On je izrazio zahvalnost Programskoj kancelariji Savjeta Evrope na podršci koju pruža Upravi policije u svim segmentima rada, kao i na prepoznavanju potreba crnogorske policije, što uveliko doprinosi ostvarivanju ciljeva u dijelu sprovođenja reformskih procesa i postizanju konkretnih rezultata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 13:55