/ ZORAN BRĐANIN
24/04/2023 u 09:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Brđanin tužio Vladu: Odluka o smjeni nezakonita

Gazivoda kaže da je Vlada Crne Gore donijela nezakonito rješenje o prestanku mandata direktora Uprave policije uz pogrešeno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje i povrede pravila postupka

Advokat Siniša Gazivoda kao punomoćnik Zorana Brđanina podnio je Upravnom sudu tužbu protiv rješenja Vlade Crne Gore o prestanku mandata direktora Uprave policije, uz zahtjev za odlaganje izvršenja tog rješenja i rješenja o određivanju vršioca dužnosti direktora Uprave policije.

Gazivoda kaže da je Vlada Crne Gore donijela nezakonito rješenje o prestanku mandata direktora Uprave policije uz pogrešeno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje i povrede pravila postupka.

/- Takvo odlučivanje o prijevremenom prestanku mandata direktora Uprave policije, koje nema utemeljenje u zakonu, nije služilo legitimnom cilju i predstavlja i prijetnju po operativnu nezavisnost i političku neutralnost policije kojom rukovodi direktor ovog dijela sistema. Potreba demokratskog društva je da se dosljedno sprovodi načelo zakonitosti i vladavine prava, a da bi se to ostvarilo, mora postojati i efikasan sistem kontrole nad upravom, što je u konkretnom slučaju Upravni sud, odnosno sudska kontrola kroz upravni spor. Na taj način se obezbjeđuje zaštita prava građana od samovolje i posljedica zloupotrebe moći od strane vlasti, što je upravo i predmet ovog tužbenog zahtjeva- kazao je za portal Dan.

Tužba je argumentovana i tzv. strazburškim standardima, odnosno preporukama Savjeta Evrope u ovoj oblasti, kao i sudskom praksom Evropskom suda za ljudska prava, posebno u dijelu prava na pravično, brzo i efikasno suđenje i garancija dostupnosti djelotvornih pravnih ljekova, a što se odnosi i na prestanak učinjene povrede ili sprječavanja njenog nastavljanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 03:26