/ - SA SASTANKA
07/10/2022 u 19:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Brđanin u Hagu: Međunarodna saradnja najvažniji instrument u borbi protiv svih oblika kriminala

Kao najvažniji instrument u borbi pritiv svih vrsta kriminala na ovoj Konvenciji istaknuta je međunarodna policijska saradnja na globalnom nivou

Međunarodna saradnja je najvažniji instrument u borbi protiv svih oblika kriminala, ocijenio je direktor Uprave policije  Zoran Brđanin koji je predvodio crnogrsku delegaciju, koju su činili pomoćnik direktora za Sektor za borbu protiv kriminala Dejan Knežević i rukovodilac Odsjeka u Sektoru za borbu protiv kriminala Ivan Jokić, na Konvenciji šefova policije Evrope koja se održavala od 4. do 5. oktobra, u sjedištu Europola u Hagu.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, dvodnevna konvencija koja je ove godine održana pod nazivom „EPCC 2022 – novi horizonti za sprovođenje zakona“ bila je prilika da šefovi evropskih policija razmijene mišljenja i iskustva o izazovima sa kojima se suočavaju države na tlu Evrope.

Kao najvažniji instrument u borbi pritiv svih vrsta kriminala na ovoj Konvenciji istaknuta je međunarodna policijska saradnja na globalnom nivou.

- Konvenciji su prisustvovali predstavnici policija iz svih zemalja članica Evropske unije, država kandidata za ulazak u Evropsku uniju, ali i predstavnici ostalih agencija i institucija Evropske unije i međunarodnih organizacija. Teme koje su obilježile ovogodišnju Konvenciju bile su strateške finansijske istrage, izazovi za sprovođenje zakona, otpornost organa za sprovođenje zakona u novom globalnom scenariju, nove mogućnosti koje proizilaze iz preuređenja Europola, sajber kriminal, zločini i odgovori u sajber sferi kao i inovacije, navode oni.

Tokom trajanja Konvencije Brđanin je održao bilateralne sastanke sa šefom policije Španije Fransiskom Pardom Pikerasom i sa direktorom policije Republike Hrvatske Nikolom Milinom. Glavne teme ova dva sastanka bile su dalja saradnja u realizaciji EMPACT operativnih aktivnosti u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala

Brđanin je sa Pikerasom razgovarao o daljem intenziviranju saradnje dvije policije na polju borbe protiv organizovanog kriminala, suzbijanju međunarodnog krijumčarenja i drugih inkriminisanih radnji, ali i o stvaranju novih modela saradnje na poljima specijalnih istražnih metoda, finansijskih istraga i jačanju saradnje specijalnih jedinca crnogorske i španske policije.

Direktor crnogorske i direktor hrvatske policije su se saglasili da ove dvije policije imaju odličnu saradnju, a posebno u dijelu razmjene informacija, sprovođenju mjera i aktivnosti u istragama. Brđanin i Milina su sa zadovoljstvom konstatovali da su poslednje aktivnosti u predmetima ciljanog traganja za članovima organizovanih kriminalnih grupa dale odlične rezultate.

Tema razgovora je, osim navedenog, bila i snažnija podršku hrvatske policije crnogorskoj u realizaciji specijalističkih obuka terenskih operativaca i prenosu znanja i iskustava administraciji policije Crne Gore za efikasnije korišćenje EU IPA fondova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 01:13