Милосав Булатовић / Фото Дан
20/12/2021 u 08:00 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Булатовић се жалио на условну казну изречену због злоупотребе службеног положаја

По жалби браниоца оптуженог на првостепену пресуду, предсједника Општине Колашин, сjедница виjећа Апелационог суда заказана за 14.12.2021.године одложена jе због болести оптуженог, саопштено је „Дану“ из тог суда

Актуелни предсједник Општине Колашин Милосав Булатовић жалио се на пресуду којом га је Специjално вијеће Вишег суда у Подгорици огласило кривим за злоупотребу службеног положаjа и осудило га на шест мjесеци затвора условно на двиjе године.

– По жалби браниоца оптуженог на првостепену пресуду, сjедница виjећа Апелационог суда заказана пред тим судом за 14.12.2021.године одложена jе због болести оптуженог – саопштила је "Дану" судија и портпарол тог суда Невенка Поповић.

У образложењу првостепене пресуде пише да је Булатовић крив зато што је 3. октобра 2018. године у приjави за стручно оспособљавање Полициjскоj академиjи у Даниловграду своjеручним потписом и печатом лажно приказао да Марко Матовић ради на пословима комуналног полицајца.

Како је констатовао суд, Матовић, коjи jе в.д. начелника Комуналне полициjе, тада ниjе био у радном односу. Тек у децембру исте године Булатовић га jе рjешењем поставио за в.д. начелника Комуналне полициjе. Претходно jе разриjешио дотадашнjег првог човjека те службе Зорана Куjовића. Како пише у образложењу одлуке Вишег суда, предсjедник општине Колашин jе касниjе из буџетских средстава платио Матовићу стручно оспособљавање у износу од 446 еура.

У одлуци судије Вишег суда Сузане Мугоше подсjећа се да jе jедан од услова из јавног позива Полициjске академиjе у Даниловграду за приjем полазника за стручно оспособљавање за занимање комунални полицаjац/полицаjка стални радни однос на тим пословима.

Сарадници попунили пријаву

Булатовић jе казао да ниjе попуњавао приjаву, већ су то чинили његови сарадници, али да jе тачно да jе потписао приjаву. Рекао jе и да се у тоj, као и у многим другим ситуациjама, ослонио на рад своjих сарадника, jер jе имао много посла и та материjа му ниjе блиска.

Како тврди, мотив за плаћање обуке Матовићу била jе жеља да се jедан млади човjек едукуjе.

Истакао је и да jе Куjовић похађао исти курс и да jе то такође платила Општина.

Булатовић jе затим, како пише у пресуди, Матовића 5. децембра 2018. године поставио за в.д. начелника Комуналне полициjе, противно одредбама Закона о локалноj самоуправи. Такође, како jе образложено, предсjедник колашинске општине притом ниjе спровео поступак да за в.д. одреди локалног службеника из органа локалне управе, стручне службе, односно, посебне службе.

– Несумњиво је утврђено да jе Булатовић свjестан свог дjела и његове забрањености, чиjе jе извршење хтио, противправним искориштавањем своjег службеног положаjа прибавио корист Матовићу – пише у пресуди.

Током трајања главног претреса, Булатовић је саопштио да се не осjећа кривим и да jе радио у наjбољем интересу грађана. Казао jе и да jе износ уплаћен из буџетских средстава за обуку Матовића вратио од свог новца и на таj начин обештетио Општину.

– Обjаснио jе да jе тачно да су с рачуна Општине платили курс за Матовића, jер су га тако савjетовали његови сарадници, с обзиром да ниjе правник, па му процедуре ниjесу блиске – пише у одлуци Вишег суда.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 09:04