Бурић / - ВДТ
01/11/2021 u 13:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бурић честитао Дане државних тужилаца: Нико нас нeће поколебати

Континуирани покушаjи да се рад и резултати Државног тужилаштва и државних тужилаца умање или обезвриjеде неће нас поколебати, поручио jе Бурић

В.д. врховног државног тужиоца Дражен Бурић честитао jе Дане државних тужилаца свим руководиоцима и државним тужиоцима у Црноj Гори коjи се због епидемиолошке ситуациjе другу годину за редом на обиљежаваjу на адекватан начин.

- Свjедоци смо да здравствена ситуациjа ниjе jедини изазов са коjим се државнотужилачка организациjа суочава. Међутим, континуирани покушаjи да се рад и резултати Државног тужилаштва и државних тужилаца умање или обезвриjеде неће нас поколебати – поручио jе Бурић.

В.д. врховног државног тужиоца jе у честитки навео да од државних тужилаца и у будућем периоду очекуjе досљедност у примjени уставних и законских норми и да се одупру покушаjима политичког утицаjа коjи су све очигледниjи.

- Ми смо се одлуком да своj професионални пут градимо у оквиру државнотужилачке организациjе обавезали да се у раду и дjеловању руководимо искључиво Уставом и законима, уважаваjући принципе истине и правичности, све у циљу успостављања и очувања владавине права, као врхунског начела савремених демократских друштава. На том путу никада ниjе било, нити ће бити простора за дневнополитичка уплитања и утицаjе, коjима се Државно тужилаштво мора одлучно одупирати – истакао jе Бурић.

В.д. врховног државног тужиоца нагласио jе да су Дани државних тужилаца прилика да се свима коjи упорно покушаваjу обезвриjедити резултате и рад Државног тужилаштва и континуираним нападима осигурати простор за уплитање у надлежности Државног тужилаштва, пошаље jасна порука - Државно тужилаштво наставиће да се руководи искључиво Уставом и законима, у вршењу послова гоњења учинилаца кривичних дjела, без обзира на то ко jе њихов учинилац. Државно тужилаштво jе jединствен и самосталан државни орган, а државни тужиоци су независни у свом раду и одговорни за своj рад и то jе принцип за коjи ћемо се увиjек беспоштедно борити и залагати.

Бурић се обратио и кандидатима за државне тужиоце и са жаљењем констатовао да упркос сjаjним резултатима коjе су остварили током инициjалне обуке Државно тужилаштво ниjе у прилици да донесе одлуку о њиховом распоређивању.

- Зато вас молим за стрпљење, у нади да ће представници законодавне власти наjзад схватити колико jе важно омогућавање несметаног функционисања Тужилачког савjета, пред коjим су броjне одлуке, међу коjима jе и она о вашем распоређивању – навео jе Бурић и додао да “ као вршилац дужности Врховног државног тужиоца и ваш колега готово три децениjе, користим прилику да позовем државне тужиоце да у овом незавидном амбиjенту покажу мудрост, стрпљење и jединство”.

В.д. врховног државног тужиоца апеловао jе на све државне тужиоце да наставе са преданим радом у борби против свих видова криминалитета и управо на такав начин потврде професионални интегритет и покажу да су достоjни важне функциjе коjу обављаjу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 05:15