/ - OSNOVNI SUD -POLICIJA: FOTO: ŽANA BOJANIć
03/03/2023 u 15:03 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CBF: Profesionalizovati i povećati broj službenika obezbjeđenja Sudova

Kako se navodi, u okviru Uprave policije postoji Sektor za obezbjeđenje ličnosti i objekata koji nema dovoljno službenika da adekvatno sprovodi svoju ulogu što se današnjim događajem i pokazalo

Crnogorski bezbjednosni forum saopštio je, povodom nvijest o aktiviranju eksplozivne naprave na ulazu Osnovnog Suda u Podgorici, da je neophodno profesionalizovati i povećati broj službenika obezbjeđenja sudova.

- Uprava policije Crne Gore je nadležna u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima koji u članu 10 definiše pojam i vrste policijskih poslova, da između ostalog vrši obezbjeđenje objekata od važnosti, što zgrade Suda i tužilaštva svakkao jesu. Uprava policije to čini u mjeri u kojoj je moguće a svjedoci smo činjenice da je policijski kadar izuzetno deficitaran- da ga je potrebno podmladiti i dodatno profesionalizovati.

image
MITAR RADONJIĆ - FOTO: VEDRAN ILIĆ

Kako se navodi, u okviru Uprave policije postoji Sektor za obezbjeđenje ličnosti i objekata koji nema dovoljno službenika da adekvatno sprovodi svoju ulogu što se današnjim događajem i pokazalo.

- Naime, službenici koji su dužni da obezbjede Sud su smješteni u zgradi Suda na mjestu koje nije adekvatno, nije strateški određeno i ne pruža adekvatnu poziciju za reagovanje u slučaju potrebe. Vidik im je relativno ograničen zidom i staklenim fizičkim barijerama i oni u slučaju potrebe za reagovanjem ne mogu adekvatno odgovoriti izazovu. Osim toga, sama činjenica da je lice ušlo u međuprostor između dvoje vrata i aktiviralo eksplozivnu napravu govori u prilog mojoj tvrdnji da službenici obezbjeđenja ne vrše adekvanto obezbježivanje spoljašnjeg perimetra Suda što znači da izvan ulaznih vrata Sida nema adekvatne zaštite koja bi eventualno prevenirala narušavanje bezbjednosti unutar samog Suda- saopštio je Mitar Radonjić. 

Kako je naveo, u svijetlu činjenice da se radi o licu koje je višestruki povratnik u vršenju krivičnih djela bilo je potrebno, da ukoliko je lice imalo zakazane aktivnosti u samom Sudu da služba obezbjeđenja bude obaviještena da se očekuje dolazak tog lica u skladu sa praksama koje se u oblasti bezbjednosti sprovode i na taj način se eventualno mogla obratiti dodatna pažnja na prisustvo tog lica.

- Kako je više puta i od strane samog Suda iskazano, bezbjednost u Sudu i tužilaštvu je na vrlo niskom nivou, nedovoljan je broj službenika koji obezbjeđuju ovaj objekat a procedure se ne sprovode ili se ne sprovode na adekvatan način od strane službenika koji su zaduženi za očuvanje bezbjednosti u ovom objektu.

Ranije se spekulisalo sa potrebom za formiranjem tzv Sudske policije koja bi bila izuzeta iz Uprave policije već bi bila pod ingerencijom Ministarstva pravde pod kojim Sudovi i tužilaštva funkcionišu ali taj prijedlog jednostavno nije adekvatan, održiv i vodio bi ka izmjenama i dopunama samog Zakona o unutrašnjim poslovima, donođenjem novog seta Zakona i podzakonskih akata a bezbjednost ovih objekata i lica koja su u njima bi bila opet na niskom nivou tako da je potrebno povećati broj službenika koji rade na obezbježivanju Sudova, vršiti konstantnu 24-časovnu opservaciju kako unutrašnjeg tako i spoljašnjeg perimetra ovih objekata, služba obezbjeđenja da makar dan ranije dobija od Suda spisak suđenja i lica koja učestvuju kako bi mogli da se adekvatno pripreme i provjere potencijalne stranke u postupcima i druga lica i u skladu sa procjenama da adekvatno vrše obezbjeđenje ovih objekata- naveo je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 11:24