/ -DAN
22/03/2023 u 17:30 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CEGAS: Katnića niko niјe kontrolisao

Kontrole su vršene kako od strane Vrhovnog državnog tužilaštva tako i od strane upravne inspekciјe Ministarstva pravde i u tim kontrolama rad svih tužilaštava pozitivno јe ociјenjen, kazao јe Katnić

Bivši glavni speciјalni tužilac Milivoјe Katnić kazao јe da niјesu tačni navodi Centra za građanske slobode (CEGAS) da rad Speciјalnog državnog tužilaštva niјe kontrolisan u vriјeme kada јe on bio na čelu te tužilačke ustanove.

CEGAS јe u svom istraživanju ukazao na nepostojanje interne kontrole među tužilaštvima, iako to, kako ističu, zakon eksplicitno nalaže.

Katnić јe, u izјavi za "Dan", istakao da su kontrole redovno vršene.

– Kontrole su vršene kako od strane Vrhovnog državnog tužilaštva tako i od strane upravne inspekciјe Ministarstva pravde i u tim kontrolama rad svih tužilaštava pozitivno јe ociјenjen, kazao јe Katnić.

Iz CEGAS-a su saopštili da SDT niko nije kontrolisao za vrijeme GST Milivoјa Katnića, naglasivši da јe bio značaјan izostanak nadzora i u drugim tužilaštvima.

– Odgovornost za ovakav vid propusta je izostala. Nad SDT-om je prvi put vršen nadzor za 2016.godinu, pa je tek u 2021. započet, 29.januara 2021, odlukom v.d. VDT-a, koja se zbog kadrovskih promjena mijenjala dvaput tokom iste godine, s posebnim osvrtom na nadzor nad SDT-om– navode u saopštenju.

Po Zakonu o državnom tužilaštvu, Vrhovno državno tužilaštvo najmanje jedanput godišnje vrši analizu rada državnih tužilaštava, pa je jasno o kojem se zaostatku radi.

– Prema podacima iz državnog tužilaštva, nadzor nad višim državnim tužilaštvima u Podgorici i Bijelom Polju izvršen je u četvrtom kvartalu 2022.godine, dok je nadzor nad SDT-om i dalje u toku. CEGAS ne čudi dužina trajanja nadzora, s obzirom na značajna kašnjenja i stalne kadrovske izmjene, ali čudi činjenica da Vrhovno državno tužilaštvo na pitanje CEGAS-a o postojanju plana nadzora za 2023.godinu dobija odbijajuće rješenje, u kojem se navodi da Vrhovno državno tužilaštvo ne posjeduje dokument koji sadrži tražene podatke– navodi se u saopštenju.

Kako u 2022. godini nije vršen nadzor od viših državnih tužilaštava ka osnovnim, kako navode, čudi činjenica da Više državno tužilaštvo Podgorica još uvijek nema izrađen poseban plan nadzora za ovu godinu već ih je informisalo da je on predviđen u aktu programa rada za 2023., ali nije jasno određeno nad kojim osnovnim tužilaštvima će biti sproveden nadzor.

Plan nadzora mora biti definisan na početku godine

Uzimajući u obzir značaj unutrašnje kontrole u tužilačkom sistemu, CEGAS smatra da planovi nadzora moraju biti definisani i jasni najdalje u prvom mjesecu tekuće godine, kako bi i taj vid kontrole bio dovoljno određen i transparentan.

U vezi sa kontrolom rada državnih tužilaštava uputili smo pitanja i Ministarstvu pravde, ali јe odgovor izostao.

– Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju, na isto pitanje CEGAS-a o planu nadzora za 2023.godinu odgovara da je u toku proces ocjenjivanja državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava. Tek nakon što budu svi ocijenjeni biće utvrđen i plan nadzora za 2023.godinu. Više državno tužilaštvo Podgorica smatra, da ima vremena za donošenje posebnog plana nadzora za 2023., iako smo pri kraju prvog kvartala, što čini lošu praksu za davanje mogućnosti transparentnosti i praćenja od strane civilnog sektora– navodi se u saopštenju CEGAS-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:25