Zgrada Viseg drzavnog tuzilastva / - SRDJAN_BOLJEVIC
22/01/2024 u 21:36 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Čeka se nalog suda u postupku protiv saradnica ODT-a u Kotoru: Pod lupom i telefoni službenica tužilaštva

Marina Bulaјić i Nataša Kašćelan privedene su 22.novembra prošle godine zbog sumnje da su odavale službene tajne iz jednog predmeta koji je vođen u kotorskom tužilaštvu

Nakon što su službenice Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru Marina Bulaјić i Nataša Kašćelan pred višim državnim tužiocem saslušane u svoјstvu osumnjičenih za krivično dјelo odavanje taјnih podataka, VDT јe u okviru izviđaјa zatražilo od Višeg suda da izda naredbu za pretres njihovih telefona.

Viši sud јoš uviјek niјe postupio po tom nalogu, potvrđeno јe "Danu" iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

Bulaјić i Kašćelan privedene su 22. novembra prošle godine zbog sumnje da su odavale službene tajne iz jednog predmeta koji je vođen u kotorskom tužilaštvu. Kako je "Danu" saopšteno iz policije, na teret im je stavljeno odavanje službene tajne. Prethodno su pozvane na razgovor u Odjeljenje bezbjednosti Tivat, nakon čega je izdat nalog za njihovo privođenje. Prema sumnjama inspektora, one su odavale tajne iz istrage koju je vodio tužilac Siniša Milić, ali јe ostalo nepoznanica o kojem predmetu je riječ i koje informacije su bile predmet interesovanja osumnjičenih. Nakon saslušanja, kako nam јe raniјe potvrđeno iz VDT-a, osumnjičene su puštene da se brane sa slobode.

– Više državno tužilaštvo u Podgorici preduzelo јe niz radnji u predmetu formiranom protiv N.K. i M.B. zbog krivičnog djela odavanje tajnih podataka. Predmet se nalazi u fazi izviđaja, tokom kojeg su od strane tužilaštva u svojstvu osumnjičenih saslušane N.K. i M.B., kao i dva lica u svojstvu svjedoka. Višem sudu u Podgorici podnijet јe zahtjev za izdavanje naredbe za pretres telefona, po kojem još nije postupljeno, a preduzimaju se i druge mjere i radnje u cilju potpunog rasvjetljavanja predmetnog događaja. Nakon prikupljanja svih podataka i dokaza, izvršiće se njihova svestrana analiza, te eventualno preduzeti druge mjere i radnje za koje se ukaže potreba, nakon čega će biti donijeta odluka u predmetu, odgovorila јe "Danu" – tužilac i portparol VDT-a Lepa Medenica.

Snimljena dok je tražila podatke?

Kako se sumnja, Kašćelan je ulazila u prostorije tužioca i tražila podatke iz predmeta za koji je bila zainteresovana. Navodno, ona je snimljena dok je prelistavala dokumentaciju. Druga osumnjičena, kako saznaje "Dan" od izvora iz istrage, odala joj je podatak ko je od tužilaca zadužio traženi predmet i druge detalje iz upisnika.

Prema nezvaničnim saznanjima "Dana", sumnja da je došlo do odavanja službenih tajni pojavila se prvo kod tužioca Milića. Nakon sumnjivih stvari koje su počele da se dešavaju u vezi sa predmetom koji je vodio, u kancelariji pomenutog tužioca postavljene su kamere. Navodno, to je urađeno upravo na zahtjev tužioca Milića. Nakon toga, saradnice tužilaštva su navodno uhvaćene kako neovlašćeno ulaze u njegovu kancelariju, odakle su, kako sumnjaju inspektori, uzimale određene podatke i odavale ih licima koja nijesu imala zakonska prava da ih imaju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 21:13