MIloš Medenica / Foto: SRĐAN BOLJEVIĆ
17/07/2022 u 20:41 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Cimer Miloša Medenice završio u samici

U sobi u kojoj boravi Miloš Medenica sa ostalim pritvorenim licima prilikom pretresa pronađen je i oduzet mobilni telefon

Deset dana nakon što je kod jednog pritvorenika u spuškom zatvoru pronađen telefon, uprava tog zatvora nije nam odgovorila o kojem licu se radi ni da li je utvrđeno na koji način se telefon našao u njegovom posjedu.

Iako je strogo zabranjena upotreba telefona, naročito u pritvorskim jedinicama, nismo saznali da li je tim povodom vođena interna provjera postupanja zaposlenih, ni da li je eventualno neko od njih odgovarao za ovaj propust.

Iz ZIКS-a nam je saopšteno da su službenici obezbjeđenja u sobi u kojoj boravi Miloš Medenica sa ostalim pritvorenim licima prilikom pretresa pronašli i oduzeli mobilni telefon, o čemu su obaviještene relevantne institucije.

–U sprovedenom disciplinskom postupku utvrđena je disciplinska odovornost jednog od pritvorenih lica koje boravi u sobi sa pritvorenikom M.M. za počinjeni disciplinski prekršaj posjedovanje predmeta čije je držanje zabranjeno i ono je disciplinski kažnjeno u skladu sa pravilnikom o bližem načinu izvršenja pritvora – naveli su iz ZIКS-a.

Ometači postavljeni prije godinu dana

Ometači u spuškom zatvoru postavljeni su prije nepunih godinu dana. U aprilu 2021. godine iz američke ambasade su saopštili da su finansirali kupovinu softvera i opreme koja omogućava ometanje signala mobilnih telefona u istražnom zatvoru.

Tada su saopštili da će ta tehnologija omogućiti viši nivo bezbjednosti čuvara smanjenjem potrebe za kontrolom pokušaja unošenja telefona.

Nezvanično, radi se o jednom od četiri pritvorska cimera osumnjičenog Miloša Medenice.

Prema pisanju pojedinih medija, mobilni telefoni pronađeni su i u ćelijama u kojima boravi više uhapšenih pripadnika dva crnogorska kriminalna klana – "škaljarskog" i "kavačkog".

–Službenici Istražnog zatvora kontinuirano sprovode aktivnosti na pronalaženju i oduzimanju stvari i predmeta čija upotreba i posjedovanje u zatvoru nijesu dozvoljeni, koje, između ostalog, podrazumijevaju pretres pritvorenih lica, stvari i prostorija u kojima borave. U kontinuitetu se sprovode aktivnosti i u odnosu na sva pritvorena lica za koja ste pokazali interesovanje. Pretresi su rezultirali pronalaženjem mobilnih telefona u sobama u kojima borave. Osim pretresa i tehničke zaštite (ometača) instaliranih u organizacionoj jedinici Istražnog zatvora Podgorica, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija preduzima niz mjera i radnji na suzbijanju unošenja nedozvoljenih stvari i predmeta, konstantno obavljajući pretrese lica koja ulaze u Upravu i stvari koje se dostavljaju licima lišenim slobode – saopštili su iz ZIКS-a.

Poslednji slučaj pronalaženja mobilnih telefona kod pritvorenika još jednom je ukazao na problem u toj instituciji, koji je uprava pokušala da prevaziđe i instaliranjem ometača, nabavkom softvera i opreme koja, kako su tvrdili, sa velikom preciznošću omogućava ometanje signala mobilnih telefona.

Miloš Medenica, u čijoj sobi je pronađen mobilni telefon, uhapšen je 25. maja na aerodromu u Podgorici, nakon što je avionom doputovao iz Beograda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 15:02