Ilustracija / FOTO: SRĐA BOLJEVIĆ/ WWW.NTV.COM.TR
01/01/2023 u 14:00 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CRNI BILANS 2022: Tokom godine 18 ubistava, djeca žrtve krvavog pira

Pored ubistava koja su se desila zbog svađa, tuča i drugih motiva, i 2022. godine nisu izostale osvete i krvavi obračuni kriminalnih klanova

Tokom 2022. godine na području Crne Gore desilo se 18 ubistava. Ubistva su pratile pucnjave, teška ranjavanja i pokušaji ubistva kojih je bilo više od 30. Osumnjičeni su koristili vatreno oružje, noževe... Pored ubistava koja su se desila zbog svađa, tuča i  drugih motiva, i ove godine nisu izostale osvete i krvavi obračuni kriminalnih klanova - "škaljaraca" i "kavčana.

Podsjećanja radi, tokom 2021. godine nije zabilježeno ubistvo, na području Crne Gore, koje bi bilo nastavak obračuna kriminalnih klanova iz Kotora, „kavčana“ i „škaljaraca“. Ipak, i tada njihovo djelovanje nije bilo zaustavljeno pa je tako Specijalno državno tužilaštvo, u saradnji sa Sektorom za borbu protiv kriminala i drugim policijskim organizacijama, spriječilo veći broj planiranih likvidacija. Ono što se posebno istaklo u 2021. godine je 15 spriječenih ubistava, a mete su u tom predmetu bili službenici Specijalnog policijskog odjeljenja.

ЦРНИ БИЛАНС: Убијали због свађа и љубави, кланови мировали

UBISTVO ŠAHOVIĆA MISTERIJA ZA ISTRAGU

Ubistvo Jasminka Šahović, koje se desilo 17. januara, i dalje je neriješen slučaj za tužilaštvo i policiju. Šahovićeva likvidacija dogodila se u jutarnjim satima u prigradskom naselju Tološi, kada je daljinskim upravljačem aktivirana eksplozivna naprava velike razorne moći koja je bila postavljena ispod sjedišta vozača u njegovom automobilu. Nadležni još uvijek zvanično nisu saopštili ko je osumnjičen i da li je istraga završena.

Istraga o ubistvu Šahovića osam mjeseci bez rezultata: Saslušano više lica, izvršen pretres stanova i telefona

– Više državno tužilaštvo formiralo je predmet protiv N.N. izvršilaca krivičnog djela teško ubistvo izvršeno na štetu J.Š., koji je u fazi izviđaja, tokom kojeg su preduzete sve neophodne mjere i radnje. Donijeta je naredba za obdukciju tijela, izdate su naredbe za pretresanje stana i telefona, te naredbe Forenzičkom centru Danilovgrad za sva neophodna vještačenja, od kojih su neka dostavljena tužilaštvu, ali nisu dala rezultate u pogledu utvrđivanja identiteta izvršilaca navedenog krivičnog djela. U daljem postupku biće preduzete i druge mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja događaja i identifikacije izvršilaca ovog krivičnog djela – saopšteno je ranije za Dan iz VDT-a.

Žena ubijenog Šahovića poručila Bečiću: Dodajete nam so na ranu izjavom, ubijeni je imao sina

Tokom februara, marta, aprila i maja smrtonosni hitci nisu odjeklnu ulicama crnogorskih gradova. Zatim je , 27. juna, u Herceg Novom ubijena B.P.  za čiju smrt je osumnjičen njen bivši suprug B.R.

RAT KLANOVA NASTAVLJEN U BUDVI

Obračun „škaljaraca“ i „kavčana“ ove godine desio se 17. jula u Budvi. Meta osumnjičenih ubica bio je Milić Minja Šaković, a za ovo krivično istraga je navela da stoje Luka Pličević i Duško Tanasković. Pilčević je osumnjičen za ubistvo, a Tanasković za pomaganje pri izvršenju krivičnog djela. Uprava policije i Više državno tužilaštvo ranije su održali konferenciju povodom ubistva.

Pilčević osumnjičen za ubistvo Šakovića, Tanasković za pomaganje

 - L.P. iz Beogarda osumnjičen je za teško ubistvo Šakovića, a D.T. iz Kragujevca se sumnjiči da je umišljajno pomagao u tome tokom maja i juna. L.P. je i dalje u bjekstvu, a D.T. je uhapšen u Hrvatskoj zbog drugog krivičnog djela. Postupak izručenja je u nadležnosti Ministarstva pravde, ne možemo prejudicirati buduće odluke. Kao što je poznato 17.6.2022. godine, oko 23.30 časova na terasi restorana "Korkovado", lociranog ispod zidina Starog grada u Budvi, izvršeno je teško ubistvo na štetu lica M.Š. rođenog 1987. godine u Podgorici. Prema policijskim evidencijama, oštećeni M.Š. je bio označen kao visokorangirani član jedne organizovane kriminalne grupacije.

Kako je već saopštila državna tužiteljka, službenici CB Budva su u saradnji sa Sektorom za borbu protiv kriminala i u koordinaciji sa Višim državnim tužilaštvom u Podgorici, u relativno kratkom roku, rasvijetlili ovo teško krivično djelo i prema nadležnom tužilaštvu procesuirana dva lica. Naime, odmah po saznanju da je došlo do upotrebe vatrenog oružja na području Starog grada u Budvi, a u kojem događaju je jedno lice lišeno života, službenici Centra bezbjednosti Budva, preduzeli opsežne mere i radnje, uspostavili su blokadu grada i angažovali sve raspoložive kapacitete Centra bezbjednosti na rasvjetljavanju krivičnog djela. Takođe, Uprava policije je Centru bezbjednosti Budva stavila na raspolaganje službenike više organizacionih cjelina UP, prije svega pripadnike SPO, Odsjeka za teška krivična djela, službenike Forezničkog centra iz Danilovgrada, a u koordinaciji sa VDT koji je rukovodio predmetnim slučajem i izviđajnim radnjama - rečeno je tada iz policije.

Rasvijetljeno ubistvo Milića Šakovića

HRVATSKA: UBICA VLAOVIĆA UHAPŠEN NAKON ISPALJENIH METAKA

Novljanin Goran Vlaović ubijen je 25. avgusta na popularnoj plaži na Pagu oko šest sati ujutru. Osumnjičeni za ubistvo je navodno Duško Tanasković (28) iz Kragujevca koji se nalazi na potjernici crnogorske policije, prenose hrvatski mediji. On se navodno pred istražnim organima branio ćutanjem.

Osumnjičeni za ubistvo Vlaovića u Hrvatskoj se već nalazi na potjernici crnogorske policije

Ubica se dao u bijeg dok je vladao opšti metež, ali je zanimljivo da se, kako se i vidi pri kraju snimka, ubica vratio na mjesto zločina, najvjerovatnije da bi provjerio da li je likvidacija uspjela.

Ubistvo u Hrvatskoj: Državljanin Srbije ubio državljanina Crne Gore ispred diskoteke

To ga je skupo koštalo, jer je poslije toga uletio pravo u ruke interventne policije.

Oglasila se Uprava policije: Na Borilovića ispalili 20 metaka, nisu im prijavljivane svađe s podstanarima

CRNI DAN ZA CRNU GORU

Cetinje. Grad koji će zauvijek pamiti svoje sugrađane koji su nevini stradali 12. avgusta. Deset osoba, među kojima su bila i djeca, ubio je sugrađanin Vučko Borilović. Agonija toga dana trajala je satima... meci lovačke puške odjekivali su cetinjskim naseljem. Crnu Goru je zadesila neizmjerna bol i tuga. Na kraju, Borilović je ubijen a istraga će utvrditi čiji metak ga je ubio.

Uprava policije saopštila je nakon tragedije da su u ubicu Vuka Borilovića ispalili 20 projektila, te da je tom prilikom ranjen jedan od policajaca. Navode i da nemaju informacije da su postojali raniji konflikti između između njega i podstanara koji su ubijeni. Kako su istakli, Borilović je razgovarao telefonom sa jednim svjedokom i tom prilikom kazao da je ranjen i da neće preživjeti. Nije utvrđeno od čijeg pucnja je stradao.

POJAŠNJENJE POLICIJE

- Dežurna služba Odjeljenja bezbjednosti Cetinje je, 12. avgusta 2022. godine, u 15.30 obaviještena od strane više građana da je došlo do upotrebe vatrenog oružja u naselju Medovina. Takođe, na osnovu do sada sprovedenih izviđajnih radnji, uključujući i izjave, odnosno prikupljena obavještenja proizilazi da je oko 15.30 časova V.B. (34) obavio telefonski razgovor sa drugim licem, čiji identitet za sada, iz razloga zaštite oštećenih i svjedoka, nećemo saopštavati, a u kojem je, između ostalog, saopštio da je u svojoj kući lišio života porodicu koja je kod njega stanovala, odnosno dvoje maloljetne djece. Ovom razgovoru je prethodio još jedan razgovor o čijoj sadržini i identitetu osoba se za sada, iz istih razloga, nećemo izjašnjavati ali koji potvrđuju prethodne navode. Na lice mjesta su hitno upućeni raspoloživi policijski službenici. Prilikom dolaska, u blizini naselja Medovina, oni su čuli pucnje, vrisku i galamu mještana. Istovremeno, vidjevši ih, osumnjičeni V.B. je upotrijebio vatreno oružje prema policijskim službenicima koji su, usljed ispunjenosti zakonskih uslova, uzvratili upotrebom vatrenog oružja u cilju onesposobljavanja napadača. Tada je od strane policijskih službenika u pravcu izvršioca teškog krivičnog djela ispaljeno oko 20 projektila. Prilikom razmjene vatre u ovom događaju, jedan službenik Uprave policije ranjen je u predjelu glave. Do sada sprovedene mjere i radnje ukazuju da je jedan od projektila koji je ispaljen od strane policijskih službenika pogodio V.B. i tom prilikom ga teško ranio. Nakon naizmjenične upotrebe vatrenog oružja od strane policijskih službenika i V.B., shodno njihovim izjavama i izvještajima, u jednom trenutku više nije bilo upotrebe oružja od strane V.B. Ovo potvrđuje i izjava svjedoka koji je telefonom razgovarao sa V.B. oko 15.50 časova, odnosno dvadesetak minuta poslije telefonskog razgovora koji je prethodno vodio V.B. Po izjavi svjedoka, u ovom telefonskom razgovoru od 15.50 časova, V.B. je izjavio da je lišio života veći broj lica i da je teško ranjen i da misli da neće preživijeti. Policija nije izlazila sa saopštenjima za javnost iz objektivnih razloga, odnosno sve dok nesumnjivo nisu bile utvrđene činjenice i posljedice u ovom, za crnogorske okolnosti, nezapamćenom slučaju. Vjerujemo i da je to bio jedini odgovoran pristup, a posebno imajući u vidu da bi objavljivanje bilo kakvih nedovoljno provjerenih informacija, a takvih je imajući u vidu osebenost okolnosti bilo mnogo i mogle su voditi negativnim posljedicama - rečeno je tada iz policije.

TOKOM SEPTEMBRA DVIJE ŽRTVE

Rožajac E.K. osumnjičen je da je 3. septembra teško povrijedio tokom tuče N.L. On se tada predao barskoj policiji.

- On je došao u stanicu policije u Baru i kazao da je u blizini jednog marketa u Bulevaru JNA imao fizički sukob sa N.L., te da je tom prilikom N.L. nanio više povreda u predjelu glave nakon čega je ostao nepomično da leži. Na lice mjesta odmah je upućena Hitna medicinska pomoć koja je konstatovala smrt lica N.L. Od E.K. su prikupljena obavještenja na zapisnik kojom prilikom je policija došla do saznanja da je između ova dva lica najprije došlo do verbalnog, a onda i fizičkog sukoba - saopšteno je tada iz policije.

UBISTVO VUKOTIĆA, POČETAK KRAJA „ŠKALJARACA“

Vođa „škaljarskog“ klana Jovan Vukotić ubijen je 8. septembra. Prema navodima turskih medija, gdje je Vukotić i ubijen, utvrđeno je da je nalog za ubistvo Vukotića dao Radoje Živković, član „kavačkog“ klana, a da su ubistvo izvršile dvije kriminalne organizacije u Istanbulu u zamjenu za 1,5 miliona eura. U ubistvu Jovana Vukotića učestvovalo je najmanje devet ljudi.

(VIDEO/FOTO) SNIMAK UBISTVA VUKOTIĆA: Za likvidaciju kavčani platili milion i po eura

U ratu dva kotorska klana stradalo je više od 50 osoba, a ovim ubistvom „škaljarski“ klan ostao je bez prvog čovjeka.

Turski istražitelji otkrili su tokom istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu da je njegov vozač E.K. bio krtica koja je dojavila "kavčanima" detalje o kretanju i navikama vođe "škaljarskog klana". E.K. je, kako navode turski mediji, uhapšen i sudiće mu se sa Radojem Živkovićem, rođakom Radoja Zvicera, Zdravkom Perunovićem i ostalim osumnjičenima za učešće u zločinu.

Policija Turske o ubistvu Vukotića: Ilegalno ušao u zemlju, operacijama promijenio crte lica

Prema ranijem pisanju turskih medija, napadač je izvršio atentat na motociklu i pobjegao, ispalio je pet hitaca, a četiri metka su pogodila Jovana Vukotića.

"Odjeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala i obavještajne službe istanbulske policije započelo je veliku studiju u vezi sa incidentom. Nakon ove studije, utvrđeno je da je lice po imenu Radoje Živković, član organizacije "Kavač", izvršio napad preko svojih veza u našoj zemlji. U akciji sprovedenoj 16.9.2022. godine, privedeno je ukupno 12 osoba, među kojima su Radoje Živković i Zdravko Perunović. Zajedno sa licima oduzeto je 11 lažnih ličnih dokumenata, šest lažnih pasoša i dva komada oružja korišćena u incidentu", saopšteno je iz istanbulske policije.

Radoje Živković uhapšen zbog sumnje da je umiješan u ubistvo Vukotića

VDT: Borilović usmrćen sa pet metaka, jedan ispalio policajac ostala četiri nepoznata osoba

Bratstvo Borilović: Dok postojimo nosićemo žalost i saosjećanje sa unesrećenim porodicama

PUCAO NA POLICIJU, PA LIŠEN ŽIVOTA

Podgoričanin F.K. ispalio je više hitaca iz pištolja, 27. septembra, ka više policajaca koji su pokušali da ga liše slobode. Zbog te situacije policijski službenici upozorili su ga ispalivši hitce upozorenja, ali je, ipak, kako navode iz policije, nišanio policajce, zbog čega su oni reagovali i upucali ga. Od posljedica ranjavanja preminuo je u Urgentnom bloku Kliničkog centra u Podgorici, oko podneva.

(VIDEO) Predao se osumnjičeni za ubistvo Ševaljevića

Igor Nikić, koji je osumnjičen za ubistvo Dragana Ševaljevića koje se desilo 15. oktobra, predao se policiji dan nakon izvršenja krivičnog djela. Nakon ubistva viša državna tužiteljka Andrijana Nastić saslušavala je svjedoke. Policija je izuzela i snimke sa nadzornih kamera.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. jun 2023 13:46