Вулај у судници / Вулај у судници -Вулај у судници
24/09/2021 u 08:03 h
Marko VešovićMarko Vešović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Америчка ДЕА открила дилера кокаина из Тузи

Вулај је ухапшен у акцији која је изведена у координацији са Канцеларијом ДЕА у Атини. Портал,,Орањуз" је објавио да је Вулај из Тузи и да је ухапшен на црногорско-албанској граници након што је америчко правосуђе расписало потјерницу за њим због трговине дрогом

Албански суд покренуо је поступак за изручење црногорског држављанина Александра Вулаја (41), којег суд у америчкој савезној држави Мичиген потражује због оптужби за шверц кокаина. Како је објавио портал "Орањуз", Вулај је ухапшен у акцији која је изведена у координацији са канцеларијом америчке Агенције за борбу против дроге (ДЕА) у Атини. Тај портал је објавио да је Вулај из Тузи и да је ухапшен на црногорско-албанској граници након што је америчко правосуђе расписало потјерницу за њим због трговине дрогом. Он се појавио пред судом у Тирани, али је одлучио да се брани ћутањем.

Према порталу "Орањуз", Александар Вулај, звани Лекси, из Тузи у Црној Гори, обавијештен је о мјери хапшење и спровођење у затвор коју је изрекао суд у Мичигену и у року од 40 дана требало би да стигне захтјев за његово изручење САД. Његов адвокат успротивио се захтјеву тужилаштва, тражећи мјеру кућног притвора све док из САД не стигне захтјев за изручење.

Вулај је 2019. године оптужен за дистрибуцију кокаина у Мичигену. Његово име је стављено на листу особа које тражи ДЕА након признања једног од чланова криминалне организације о извршеним кривичним дјелима.

Кријумчарење све већи проблем

У последњем јавно доступном Прегледу процјене опасности од тешког и организованог криминала у Црној Гори (SOCTA) посебна пажња посвећена је све већем ангажовању црногорских држављана у ланцу кријумчарења наркотика. Наводи се да кријумчарење и трговина дрогом остају доминантна активност највећег броја регистрованих криминалних група. Као главни ризик помињу се прекоокеански контејнерски бродови на релацији Јужна Америка – Западна Европа. Забиљежен је повећани тренд избацивања пошиљки на отвореном мору, које се касније преузимају и даље кријумчаре обично мањим јахтама, а посебна пажња посвећена је све већем ангажовању и порасту броја помораца из Црне Горе, посебно лица млађе старосне доби, у међународним ланцима који се баве кријумчарењем наркотика.

Како се наводи у тексту објављеном на поменутом порталу, Вулај је отворио неколико банковних рачуна на име својих сродника, преко којих је прао новац стечен трговином дрогом.

– Вулај је ухапшен у оквиру операције кодног назива "Детроит", коју су спровели Управа специјалних оперативних снага, Управа за истраге у Одјељењу криминалистичке полиције, канцеларија Интерпола при државној полицији, Истражна јединица Џоинтхелд, која је дјеловала у сарадњи са ДСС и ОСИ у америчкој амбасади, и са Канцеларијом ДЕА у Атини. Након детаљног истражног и оперативног рада, који је трајао више од два мјесеца, уз анализу кретање ове особе на албанској територији, постало је могуће лоцирати њено стално боравиште. На основу прикупљених информација, Управа специјалних оперативних снага у државној полицији и истражна јединица окончали су операцију "Детроит", услед чега је постало могуће спровести акцију хапшења – наводи се у објави полиције поводом ове акције.

Све је урађено по налогу суда у Мичигену који је Вулају 9. јуна 2021.године изрекао мјеру хапшења. Он се терети за кривична дјела трговина опојним дрогама и прање прихода стечених криминалом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 00:59