/ - експлозив -фото: Специјално тужилаштво
14/08/2021 u 12:24 h
Žana Bojanić, Željka BojanićŽana Bojanić, Željka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДЕТАЉИ ИСТРАГЕ: Шкаљарци организовали више група које су мотриле на Кашћелана, „поуздани извор“ јавио за одлагање суђења

Ради се о експлозивој направи укупне тежине 5,8 килограма, а према ријечима заштићеног свједока, „планирање убиства Беливука је рађено након што се одустало од Кашћелана“

У предмету против дјела криминалне организације „шкаљарски клан“, Специјално државно тужилаштво је обезбједило заштићеног свједока који је у оптужници означен под називом „Каменко Куч“.  На основу исказа овог свједока, откриле су се бројни детаљи о планирању криминалних радњи и убистава.

Тако је Каменко Куч до детаља говорио о планирању убиства Вељка Беливука и Марка Миљковића у Тивту, о чему је портал Дан писао. Међутим, свједок је детаљно и врло прецизно говорио СДТ-у о планирању ликвидације једног од наводних вођа "кавачког клана" Слободана Кашћелана за шта наводи да му је налогодавац Јанко Вукадиновић. Како је истрага открила ова група је ручно направљеним експлозивом, веома велике разорне моћи, хтјела да ликвидира Кашћелана.

image
Слободан Кашћелан -фото: Срђан Бољевић

Према његовим ријечима, "шкаљарски клан" је организовао неколике групе које се мотриле на сваки Кашћеланов покрет. Такође, како је навео пред тужиоцем, ова криминална организација имала је и „поуздани извор“ који је јавио да је суђење Кашћелану одложено због чега је план убиства тада пропао.

Из затвора планирао ликвидације

Специјални тужилац Саша Чађеновић потврдио је раније писања „Дана“ да је спријечена планирана ликвидација импровизованом експлозивном направом. Према незваничним информацијама, СДТ терети Јанка Вукадиновића да стоји иза планираних ликвидација која су требале да буду извршене у Подгорици и Тивту. Ради се о експлозивој направи велике разорне моћи, убојно дејство у пречнику 100 метара, укупне тежине 5,8 килограма, од чега су у исту била смјештена око 3,2 килограма пластичног експлозива.

Према до сада прикупљеним доказима, била је припремљена за качење на кров возила у покрету. Ухапшени су Т.Х., М.М. и И.Д. због сумње да су извршили кривична дјела стварање криминалне организације, а Т.Х. и М.М. су осумњичени и за недозвољено држање оружја и експлозивних материја.

У предмету под радним називом „Мета 1“, службеници СБПОК, у сарадњи са колегама из херцегновске и подгоричке полиције, спријечили су дјеловање криминалне организације која је имала за циљ да убије најмање три особе.

– Једно лице је требало да буде лишено живота у Подгорици 22. јануара, док су друга два лица требало да буду лишена живота на аеродрому у Тивту истог дана у јутарњим часовима. Специјално државно тужилаштво донијело је наредбу о спровођењу истраге у кривичном предмету формираном по кривици В.Ј. (Вукадиновић Јанко) и других због кривичних дјела стварање криминалне организације, тешко убиство у покушају и недозвољено држање оружја и експлозивних материја – казао је Чађеновић.

У Тивту су, као је истрага утврдила, требали да буду убијени Вељко Беливук и Марко Миљковић, због чега су ухапшени Радована Станишић, Миле Јовановић и још једна особа. У Будви је припремана ликвидација Марка Лјубише Кана, за шта се терете ухапшени српски држављани Лазар Илић и Страхиња Савић, док организатор те криминалне групе није идентификован. У наставку акције ухапшен је и Г.М.

image
Специјално тужилаштво -фото: Срђан Бољевић

Осумњичени за планирање убиства означени су у евиденцији полиције као особе блиске и чланови "шкаљарског клана".

- Наводи да не зна тачан датум када је требало да буде извршено убиство Беливука, али да зна да је 22. јануара одложено убиство Кашћелана и да је било у пар дана хитно да се ради овај посао јер су свима требале паре, те да је од Јанка Вукадиновић сазнао да је одложено суђење Слободану Кашћелан које је требало да буде 22. јануара, који му је рекао да има неке своје повјерљиве изворе и вјероватно је преко њих то сазнао- наводи се у документу у којем је портал Дан имао увид.

image
Експлозивна направа -фото: СДТ

Према ријечима заштићеног свједока, „планирање убиства Беливука је рађено након што се одустало од Кашћелана“.

- Што се тиче убиства Кашћелана наводи да је Јанко свима у групи прослеђивао фотографије Кашћелана јер га је неко пратио, а Јанко му је рекао да Кашћелана прати више група и да ће јавити тачно вријеме његовог доласка на Цетинске семафоре- наводи се у  оптужници.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. avgust 2022 21:59