Оптужницу подигло Специјално државно тужилаштво / Иван Петровић Ипе
27/06/2021 u 13:09 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Детаљи из истраге: Полицајац обавјештавао дилера да га прате

Оптужени Т.И. je пред Специјалним државним тужилаштвом у два наврата оптужио полицајца да је тражио новац како би му јављао када је под мјерама тајног надзора, обећавајући му да неће бити ухапшен

Петочлану криминалну групу која се терети за стварање криминалне организације, шверц дроге и нелегално оружје, а у којој се налази и један полицијски службеник, одале су мјере тајног надзора и њихове међусобне комуникације. Полицијски службеник И.Ц. сумњичи се за примање мита. Осим њега, оптужени су Т.И., Н.Н., М.М. и О.Н. Оптужницом Апецијалног државног тужилаштва Т.И. се терети да је починио кривична дјела стварање криминалне организације, недозвољена производња, држање и стављање у промет опојних дрога и давање мита. Н.Н. и М.М. оптужени су за стварање криминалне организације, а О.Н. се, осим тога, терети и за недозвољено држање оружја и експлозивних материја.

У рјешењу Апелационог суда којим је потврђена одлука да оптужени остају у притвору наведено је да основана сумња да су окривљени починили дјела за која се терете произилази из мјера тајног надзора. Оптужени И.Т. и Н.Н. су ухваћени како се 28. јула 2018. године у 21.47 часова договарају о продаји паковања кокаина. И.Т. је шифровано упућивао Н.Н. коме и гдје да прода дрогу. Након тога, 7. августа пресретнути су разговори у којима О.Н. обавјештава И.Т. о сусрету са једним лицем које, такође, продаје кокаин, те да њихови купци због лошијег квалитета кокаина исти купују од другог дилера.

Касније, забиљежено је још неколико разговора између окривљених, који се тичу препродаје наркотика, као и наручивања нових количина. Ухваћени су и разговори са особом која је већ осуђена због дроге, а којој су оптужени у овом предмету продали наркотике.

Остају у притвору

Одлуком Апелационог суда оптужени ће остати у притвору због опасности од бјекства. У одлуци суда је наведено да окривљенима пријети висока казна затвора на коју не могу бити равнодушни па постоји опасност да ће побјећи, уколико им буде дозвољено да се бране са слободе.

У рјешењу суда је наведено и да иако притвор траје од септембра прошле године, то је и даље мјера сразмјерна тежини кривичних дјела која су им стављена на терет.

Према наводима оптужнице, полицајцу је мито давао И.Т. Докази против полицајца, између осталог, како је наведено у одлуци суда, јесу и изјава оптуженог за шверц дроге, али и њихове комуникације. Наиме, оптужени И.Т. у исказу од 15. септембра прошле године пред Специјалном државним тужилаштвом навео је да је пријавио полицијског службеника Ц.И. који му је саопштио да се налази под мјерама тајног надзора и тражио му новац обећавајући да га полиција неће ухапсити, односно да му неће ништа намјестити да га полиција ухапси.

– Навео је и то да га је И.Ц. детаљно обавјештавао када су га ставили под мјере тајног надзора и колико су трајале и ако су продужене, па телефоном није ни причао. Надаље, у исказу датом дана 25.9.2020.године, пред СДТ детаљно је објаснио сусрете и садржину комуникације са окривљеним И.Ц., наводећи износ новца који му је од стране полицајца тражен и износ новца који је он дао – пише у одлуци суда.

Такође, међу доказима против полицајца нашла се и службена забиљешка Сектора за борбу против организованог криминала и корпуције, из које произилази да је анализом података добијених претресом телефона оптуженог дилера утврђено да се у њему налазе подаци о комуникацији са полицајцем апликација Whats APP и Вајбер, као и из дописа ЦБ Подгорица из којег се види којим мјерама тајног надзора је окривљени полицајац имао приступ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 09:17