Поступци против адвоката / -ILUSTRACIJA
13/09/2021 u 07:20 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дисциплинска комисија Адвокатске коморе покренула поступак против дванаест адвоката, троје кажњено

Једaн адвокат кажњен је са 500 еура док је другом изречена мјера брисања из именика Адвокатске коморе на шест мјесеци, потврдио је "Дану" предсједник комисије адвокат Сава Поповић

Иако су црногорски адвокати штрајковали више од два мјесеца због примјене Закона о фискализацији и ушли у преговоре са министарством финансија, а који, како незванично сазнајемо, неће бити окончани ни до краја године, Дисциплинска комисија Коморе вриједно је радила. И без обзира на то што је на почетку штрајка заузет став да ниједан од адвоката не може прекршити одлуку о тоталној обустави рада, било је и оних који су се о то оглушили.

Из тог разлога, према ријечима предсједника Дисциплинске комисије адвоката Саве Поповића, у том периоду покренуто је дванаест дисциплинских поступака против њихових колега од чега су у три случаја подигнуте оптужнице и поступци су окончани казном. Један од тих предмета враћен је пред првостепено вијеће, у два случаја оптужница је одбачена. Једном адвокату изречена је новчана казна од 500 еура док је његовом колеги изречена мјера брисања из именика Адвокатске коморе на шест мјесеци.

image

Сава Поповић

Дан

Након готово 70 дана обуставе и потпуног колапса у црногорском правосуђу које је произвео овај штрајк, предсjедник Адвокатске коморе Здравко Беговић je изјавио да jе већина од око 700 чланова Коморе прихватила понуду да закон буде измиjењен коjу им jе доставила Влада.

– Тиме су се стекли услови да се прекине обустава рада коjа jе била на снази од 24. маjа. Ми у Комори имамо адвокате коjи ће бити чланови тих радних група и у року од седам дана од потписивања протокола доставићемо имена адвоката коjи ће учествовати у раду, анализирати Закон о фискализациjи и његову садржину, а потом сходно Уставу пронаћи одговараjућа правна рjешења адекватна статусу Адвокатске коморе, која је дефинисана као врло специфична професиjа – навео jе тада Беговић.

Генерални став Адвокатске коморе Црне Горе jе да jе адвокатска дjелатност Уставом дефинисана као пружање правне помоћи грађанима, а не као дjелатност коjа пружа услуге. Због тога адвокати траже да буду изузети из Закона о фискализациjи.

Мирјани Пајковић изречена поновна суспензија

Управни одбор Адвокатске коморе је 3. августа донио одлуку коjом jе адвокату Мирjани Паjковић поново изречена мjера суспензиjе након што jе у jуну прекинула штраjк адвоката и одазвала се позиву Вишег тужилаштва да заступа Никшићанина Луку Кривокапића (27), коjи jе осумњичен за убиство суграђанина Матиjе Вуjовића (24). Првобитну одлуку о суспензиjи Пајковићеве поништио jе недавно Управни суд коjи jе предмет вратио на поновно одлучивање и наложио УО да саслушаjу Паjковићеву приjе доношења одлуке.

Међутим, према наводима Паjковићеве, УО то ниjе урадио већ јој jе након што jе тражила од њих да судовима доставе укинуту одлуку и омогуће jоj право на рад, путем меjла уручена суспензиjа и то без права на жалбу, са назнаком да суспензиjа важи од 8. jуна.

У Адвокатскоj комори тврде да би се примjеном Закона о фискализациjи на адвокате грађанима онемогућио приступ суду, онемогућило пружање правне помоћи чиме би се урушило правно начело да свако има правну помоћ и право на браниоца.

Државни секретар Министарства финансиjа Jанко Одовић саопштио је да jе Влада спремна да постигне одређени компромис са Адвокатском комором, али остаје при ставу да све дjелатности треба да уђу у процес фискализациjе.

– Влада jе апсолутно отворена за све предлоге коjи дођу од стране Адвокатске коморе. Размотрићемо све што конкретно буду предложили, а односи се на адвокатску таjну и слично. Али остаjемо при ставу да све дjелатности у Црноj Гори мораjу ући у фискализациjу. О начину и моделима да се испоштуjу закони о адвокатури и таjним подацима можемо дискутовати и у краjњем случаjу направити измjене закона – навео је Одовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:21