provodjenje do kvona u osnovni sud / - SRDJAN BOLJEVIC
19/06/2023 u 14:16 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Do Kvon i Čand Jun osuđeni na po četiri mjeseca zatvora zbog falsifikovanja isprava

Do Kvon je objasnio da je preko prijatelja došao do agencije u Singapuru koja se bavi izdavanjem tzv. "zlatnih" pasoša, predali svu dokumentaciju i dobili pasoše

Prvostepenom presudom Osnovnog suda u Podgorici državljani Južne Koreje Do Kvon i Hon Čand Jun proglašeni su krivim za krivično djelo falisfikovanje isprave i osuđen na po četiri mjeseca zatvora. U kaznu im je uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru, gdje se nalaze od 23. marta.

Kako je saopštila sutkinja Ivana Becić tokom izricanja presude, Do Kvon i Čand Jun krivi zato što su 23. marta 2023. godine, na Aerodromu u Podgorici, prije ukrcavanja na let Podgorica - Dubai, svjesni svog djela, upotrebili lažne javne isprave - pasoše Kostarike, kao i lične karte navodno izdate od nadležnih organa Belgije. Kako je pojasnila, Do Kvon je imao falsifikovanu ličnu kartu  izdatu na ime Vang Tomas, a Čand Jun na ime Nijem Fredrih.

Sud im je izrekao mjeru bezbjednosti - oduzimanje lažnih javnih isprava, a dužni su i da nakon pravosnažno okončanog postupka na ime troškova uplate po 100 eura.

Oni su na ročištu za iznošenje završnih riječi prošle sedmice saopštili da su bili uvjereni da su njihovi pasoši legalni. Govoreći o pasošima Kostarike i Belgije, pristali su da odgovaraju na pitanja tužioca i sudije, te istakli da su tek nakon angažovanja novih advokata saznali da postoje dokazi iz Interpola u kojima se tvrdi da su njihovi pasoši i Kostarike i Belgije falsifikovani. Izjavili su da ne sumnjaju u izvještaj Interpola.

Do Kvon je objasnio da je preko prijatelja došao do agencije u Singapuru koja se bavi izdavanjem tzv. "zlatnih" pasoša, predali svu dokumentaciju i dobili pasoše. Za Kostariku su im, kako je pojasnio, prihvatili pasoš i kaže da nije sumnjao da mogu biti nelegalni pasoši.

Drugooptuženi Čan Jun je naveo da je došao preko Do Kvona do dokumenata, što je Do Kvon i potvrdio. Do Kvon je tražio da za to djelo samo on bude kažnjen.

Na pitanja suda kako je moguće da se ne vode belgijska dokumenta na njihovo ime, kazali su da su tek nakon nekoliko dana od preuzimanja dokumenata uočili da se ne poklapaju imena i datumi rođenja.

- Zvali smo agenciju, rekli su da je došlo do greške i da će to ispraviti - naveo je Do Kvon.

Kazao je da zbog toga nije koristio taj pasoš, već je koristio dokumenta na svoje ime.

Do Kvon, koga američke i južnokorejske vlasti sumnjiče za prevaru na tržištu kriptovaluta tešku više od 40 milijardi dolara, uhapšen je prije nekoliko mjeseci, zajedno sa sunarodnikom Hon Čand Junom, prilikom pokušaja da napuste Crnu Goru. Prema crnogorskom zakonodavstvu, za krivično djelo falsifikovanje isprava predviđena je kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina.

Južnokorejski tužilac, koji vodi istragu o propalom kripto projektu Terra-Luna, saopštio je da osnivač te kompanije Do Kvon treba da bude izručen Seulu radi suđenja, piše Vol strit žurnal. Južna Koreja i SAD su zatražile njegovo izručenje kako bi se suočio sa optužbama u vezi s kolapsom njegove kripto imperije, vrijedne 40 milijardi dolara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:17