Privođenje Do Kvona u Osnovni sud / - foto: Srđan Boljević
26/06/2023 u 07:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Do Kvon u Spužu izolovan od ostalih zatvorenika

Zatvorski službenici pokušavaju da spriječe nasilje tako što pažljivo postavljaju članove rivalskih klanova u djelove zatvora kako bi sveli kontakt na minimum, kaže Dubak.

Do Kvon, suosnivač i izvršni direktor Terraform Labs-a i nekadašnji bjegunac izolovan je od drugih zatvorenika u istražnom zatvoru u Spužu, kazao je za DL news Goran Rodić, Kvonov advokat. Kvon je sam u ćeliji.

Velika je vjerovatnoća da će to biti Kvonov dom u doglednoj budućnosti, nakon što je 19. juna osuđen za pokušaj korišćenja falsifikovanog kostarikanskog pasoša pri napuštanju Crne Gore privatnim avionom.

Do Kvonu i Hon Čang Jonu po četiri mjeseca zatvora

Međunarodni bjegunac i takozvani ‘kralj kriptovaluta‘ Hyeong Do Kvon i njegov poslovni partner Hon Čang Jon, osuđeni su na po četiri mjeseca zatvora u Osnovnom sudu u Podgorici zbog falsifikovanja putnih isprava.

U 2022. godini Kvon je bio predstavnik svijeta kriptovaluta - hvaljeni preduzetnik koji je nadgledao blokčejn sistem vrijedan 60 milijardi dolara.

Sada stražari otvaraju njegovu ćeliju dva puta dnevno kako bi ga pustili da proteže noge u dvorištu zatvora u Spužu, prenaseljenom objektu koji se nalazi na desetak kilometara od Podgorice.

Nakon što je proglašen krivim za korišćenje lažnog pasoša, crnogorski sud osudio je Kvona na četiri mjeseca zatvora.

Ipak, on i njegov saradnik Han Čang, koji je uhapšen u isto vrijeme pokušavajući da napusti Crnu Goru, praktično nisu imali šanse da budu oslobođeni.

To je zato što Kvona traže tužioci u njegovoj rodnoj Južnoj Koreji i SAD zbog optužbi za prevaru. Uz pomoć zaliha bitkoina u švajcarskoj banci, Kvon je izbjegavao Interpolovu crvenu potjernicu više od šest mjeseci skrivajući se u Srbiji i Crnoj Gori.

Dok crnogorski pravosudni zvaničnici razmatraju svoju odluku o izručenju, obojica će ostati u zatvoru najmanje šest mjeseci.

Uprkos mračnim izgledima, Kvonov advokat je rekao da se njegovi klijenti drže.

„Dobro su, stabilno“, rekao je Rodić za DL news. „Uslovi su loši. Nije kao u filmovima. Zatvor nikome nije lak.”

Kvon je možda zahvalan za svoju solo ćeliju, piše DL news.

Zatvor u Spužu je dom za nekoliko članova zavađenih mafijaških klanova koji postoje na Balkanu, kaže Aleksandra Dubak, pravni savjetnik koji nadgleda zatvor u NVO  Građanska alijansa.

Neki koji čekaju suđenje su članovi rivalskih  klanova, optuženi za ubistvo, podmetanje bombi, iznudu i vođenje međunarodnog lanca krijumčarenja droge.

Nasilje između članova klanova je toliko loše iza rešetaka, da su vlasti pojačale nadzor kako bi osigurale da se zaraćeni članovi klanova ne ukrste.

Do Kvon ostao bez 26 miliona poslije hapšenja u Crnoj Gori

Zatvorski službenici pokušavaju da spriječe nasilje tako što pažljivo postavljaju članove rivalskih klanova u djelove zatvora kako bi sveli kontakt na minimum, kaže Dubak.

„Prenaseljenost je takva već godinama“, rekla je Dubak za DL news.

„Ako je zatvorenik sam u ćeliji, to je iz nekog posebnog razloga — možda zbog zdravlja, opasnosti od nasilja ili postoji poseban zahtjev.

Švajcarski tužioci zaplijenili su oko 26 miliona dolara digitalne imovine i američkih dolara koji pripadaju zatvorenom suosnivaču Teraform Lab Do Kvonu. Zapljena se dogodila poslije Do Kvonovog hapšenja i izricanja presude za korišćenje falsifikovanih pasoša u Crnoj Gori.

Što se tiče onoga što slijedi, Rodić je rekao da je preuranjeno govoriti o žalbi na osuđujuću presudu za falsifikovanje i da je spreman da počne da razmatra slučajeve izručenja.

Na konferenciji za novinare povodom zahtjeva za ekstradiciju 29. marta, ministar pravde Marko Kovač rekao je da će sve faktore razmotriti lokalni sudija.

„U obzir će se uzeti težina krivičnog djela, mjesto izvršenja krivičnog djela, redosljed zaprimanja zahtjeva za izručenje, kao i državljanstvo lica i druge okolnosti“, rekao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 16:53