Телман Исмаилов / - Телман Исмаилов
22/10/2021 u 18:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Добио азил у Црној Гори: Азербејџански милијардер Телман Исмаилов пуштен из притвора

Право азила се састоји у несметаном боравку лица коме је то право признато на територији Црне Горе без могућности протјеривања или издавања страној држави, наводи се у рјешењу Вишег суда

Азербејџанац Телман Исмаилов, познати милијардер, пуштен је на слободу, а одобрен му је азил у Црној Гори, сазнаје портал Дана.

Како се наводи у одлуци Вишег суда, коју потписује судија Владимир Нововић, Исмаилову се, након двадесетак дана у притвору, укида екстрадициони притвор, па се окривљени пушта на слободу.

Бранилац окривљеног Милош Вукановић поднио је данас предлог за укидање притвора Исмаилову, у којем је навео да му је МУП Црне Горе данас одобрио азил, те да доношењем овог решења, престали даљи разлози за боравак његовог брањеника у притвору.

- Према члану 22. из Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима прописано је да министар неће дозволити изручење лица које у Црној Гори ужива право азила, па је самим тим трајање притвора обесмишљено  - наводи се у рјешењу Вишег суда.

Како се даље наводи, право азила се састоји у несметаном боравку лица коме је то право признато на територији Црне Горе без могућности протјеривања или издавања страној држави, односно азил је апсолутна сметња за екстрадицију.

Русија га тражи због три убиства

Подсјетимо, милијардер је ухапшен 1. октобра у Подгорици, а за њим је Русија расписала потјерницу, због тога што је, како се сумња, повезан са организацијом убиства два бизнисмена на подручју Русије. Њему је у Подгорици одређен и притвор од 30 дана.

Како је писао портал Crime Russia, који се бави вијестима из криминала у тој земљи, Исмаилов је након бјекства из Русија намјерно изабрао Црну Гору, која га је тада „штитила од изручења руским властима”.

Тада су Дневне новине Дан пренијеле писање тог портала, гдје се наводи да је Исмаилов власник луксузног комплекса у турској Анталији – „Мардан Палас”, најскупљег хотела у Европи чија је градња коштала преко 1,5 милијарди долара.

Исмаилов се потраживао у Русији због покушаја убиства поп пјевача Аврама Русоа у ноћи између 18. и 19. августа 2006. године.

Непознате особе тада су пуцале из калашњикова на аутомобил којим је у једној московској улици управљао познати пјевач. Русо је тада тешко рањен, али је успио да побјегне убицама. То је био други напад на њега, а претходно је био и киднапован.

Московско тужилаштво отворило је тада кривични случај покушаја убиства (чланови 30 и 105 Kривичног закона Руске Федерације).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. jul 2024 12:31