/ - FOTO: SRĐAN BOLJEVIĆ, DAN
20/03/2023 u 15:13 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đokaj priznao ubistvo Bakije: Rekli su da sam slikar, ali druge vjere

On je naveo da će da pojasni šta je sve prethodilo tome i sudu zatražio da mu se dozvoli da u svoju odbranu priloži i crteže koje je on crtao, koje smatra značajnima za ovaj postupak

Pred podgoričkim Višim sudom optuženi Ilir Đokaj priznao je ubistvo Šejle Bakije. On je naveo da će da pojasni šta je sve prethodilo tom tragičnom događaju i sudu zatražio da mu se dozvoli da u svoju odbranu priloži i crteže koje je on crtao, a koje smatra značajnima za ovaj postupak.

Đokaj se u svom iskazu pozivao i citirao sadržaj dnevnika Šejle Bakije i kazao da to čini jer njegova riječ ne vrijedi više. On je naveo da je ona detaljno pisala o njijovoj borbi da opstanu i da je navodila da njoj njegov krst ne smeta. On je naglasio da je njegova porodica,a i on, poštovala vjeru Šejle Bakije i da dok je živjela kod njega  su poštovali njeno vrijeme za molitve i da su prekinuli da kupuju svinjsko meso.

Tužiteljka Ana Rdović je reagovala i kazala da optuženi citira dnevnik koji je dokaz u postupku, na šta je advokat Srđan Lješković ukazao da je taj dnevnik tužilaštvo nepreveden predalo sudu, na albanskom jeziku. Tokom današnjeg ročišta, optuženi je nekoliko puta kazao da se ne osjeća dobro i zatražio par minuta vremena da se oporavi.

- Poštovani sude, zbog obje porodice, prijatelja i rodbine dužan sam da ispričam moju i Šejlinu priču, iako sam ja sada ovdje pred vama samo prazna crna rupa od čovjeka. Svjestan sam da sam nanio jad i mojoj i Šejlinoj porodici i da mogu vratiti vrijeme, samo bih sebi oduzeo život, samo da je ostala živa moja Šejla- kazao je Đokaj i nakon toga pojasnio kako je upoznao Šejlu Bakiju.

Đokaj je naveo sudu da njenu snagu, ljepotu i dobrotu samo će moći da vide u njegovim djelima slikama. Đokaj je kazao da je porodica stradale Šejle bila protiv njihove veze.

- Rekli su on je slikar, ali druge vjere....Jedino je njena majka pomogla u početku u vezi nas. Pomogla nam je na svaki mogući način. A onda kada je vidjela da imamo ozbiljnu vezu, kada je shvatila da nam nema razdvajanja poželjela je da mi nju zabrani od mene- kazao je Đokaj.

Citati iz dnevnika Šejle Bakije

Ilir Đokaj je tokom iznošenja svoje odbrane sudu više puta citirao navode iz dnevnika. Kako je naveo dnevnika Šejle Bakije, u kojem je prema njegovim riječima ona pisala o trenucima vezanih za njega.

Citati iz pomenutog dnevnika, koji je u ovom predmetu predložen kao dokaz, koje je danas Đokaj naveo:

 "Moja će djeca slavit više puta u godini, a ja ću biti srećna. Ja ne marim za njegov krst, ne jer od kada ga volim on je moja vjera. Ako se odreknem njega, šta nam ostaje, da se u drugima tražimo prazno lutamo".

"Zabranili muškarca kojeg volim, spalili mi kosu, krv vadili. Malo je žalosno što ovo pričam ali je istina nadam se da R. neće proći sve ovo čega sam se ja nagledala i čega preživljavam. Ne bi mogla početi život bez nje samo pomislim da će mi i nju zabraniti".

"Dok slušam majkine teške riječi u glavi samo mislim kako da umrem, sve bih razbila da mogu, dok mi priča o tome i daje mi da biram ili nas ili njega. Žao mi je jer će znam da će da pati i da me traži. Smetnja je njegova porodica"

"Prije par dana tata me pitao zašto su mi pocrnjele oči i zašto neću da ustanem iz kreveta. A kako neće povrnjeti kada sam i zadnju suzu pustila...Ima neko vrijeme da ne pričam sa majkom, škola mi je zabranjena.."

"Oče, ja samo što nisam umrla, ali ti to ne vidiš".

Đokaj je naveo da je Šejla Bakija dva puta odlazila od kuće kod njega. On je dodao da je prvi put na zahtjev njene porodice odveo Šejlu kod njih, u njen dom.

- Jednog dana, pojavila se na vratima moje porodične kuće sa malom kesom robe rekla da je pobjegla od kuće da hoće samo samnom da živi. I počeli smo zajedno da živimo, a ja sam bio najsrećniji na svijetu, iako sam svjestan da je pobjegla. Riješio sam da je čuvam dok sam živ. Kako je Šejla druge vjere, svi ukućani su poštovali njene termine za molitvu, a u kući smo prestali da jedemo i kupujemo svinjsko meso- kazao je optuženi.

Zatim je naveo da su nakon nekog vremena otišli da žive na pdoručju Budve i da su raskinuli na zahtjev Šejle Bakije jer su joj, kako navodi optuženi, stizale ružne poruke za njega i njegovu porodicu

- Pokušao sam poštovani sude, tako mi svega što više nemam, da živim normalno...onda, možda je prošla nedelja dana, dobio sam sa nepoznatog broja poruku od Šejle, kako želi da se vidimo... Rekla mi je da njeni joj ne daju da ima telefon, da ne smije da izlazi iz kuće bez pratnje, a saznao sam i da ako pregazi njihovu riječ, više nikad joj neće dati da vidi njene sestre i u njoj sam vidio pravi strah- naveo je optuženi.

On je dodao da je ona pred njima glumi kako joj nije stalo do njega. 

- Ovo se dešava nakon što je njen otac u njeno ime podnio krivičnu prijavu protiv mene. To je trajalo neko vrijeme, uz dosta problema..Prijetili su mi njen otac i neki nepoznat njen drug ispred suda tada... Tada sam se počeo raspitivati kako da nđ]em pištolj, kao zaštitu i preko nekog momka, kupio sam ga za 400 eura. Momak koji mi je donio pištolj, rekao je da je napunjen i pokazao kako se puca. Ja nikad svom životu nijesam pucao i nijesam imao oružje, to što je bilo u njemu metaka to sam i jedino imao- naveo je Đokaj.

Kobnog dana je, kako je kazao, nakon druženja sa prijateljima je vidio auto Šejline majke.

 - Vidio sam Šejlu, a u krilu je držala mlađu sestru. Skrenuo sam lijevo da se pozdravim, jer su stale a njena majka je izašla iz auta i pričala sa nekom ženom, međutim njena majka je vidjela moju namjeru i joj nije dozvolila...Tada sam odlučio da se suočim sa Šabom, Šejlinim ocem, da popričamo i da se riješi jednom ova agonija. Svratio sam do benzinske pumpe kako bih ga pozvao na telefon, ali u tom telefonu nisam imao njegov broj, zbog čega odlučujem da pođem do njihove kuće. Dok sam prilazio autom vidio sam da njena majka ulazi u kuću, a Šejla mi ponovo mahne rukom i ja da dođem- rekao je optuženi.

Nakon toga je naveo da su  ispred kuće Šejle Bakije njen otac i baba počeli da ga snimaju telefonom i da mu je njena baba agresivno upućivala riječi zbog čega je otac od Šejle upozorio da uđe u kuću. Đokaj je naveo da im je rekao da je došao da mirno razgovaraju.

Đokaj je kazao sudu da je baba od Šejle njemu rekla: "znaš li ti da ćeš da dovedeš do toga da ja tebe ili mene u grob".

- Tada je Šabo rekao - Nije mi jasno što ti hoćeš a ja mu odgovaram - Šabo kad si nas jednom prihvatio, nije trebalo da joj kažeš da nema dje da se vrati, gdje mi Šabo kaže - Vidi da vas ja prihvatim ponovo da ona pođe, a ne da mi...tu je opsovao... pa kad bi mrtva bila ne bih to uradio više. A onda ponovo baba unosi mi se prstom prijeteći kaže: " a nemamo je kome dat, tako mi kostiju oca što je pepeo postao ubit ću te, zašto da vama krivicu ostavlja ova budala, zbog jedne budale da mi svi postanemo budale- naveo je Đokaj i dodao da je tada Šejla rekla babi: " Ko si ti da nekome kažeš da je budala i udi unutra".

Đokaj je dodao da je bio uplašen "jer je Šabo gledao ispod stola, gdje sam počeo da sumnjam da nešto ima ispod". 

Kada je došao tren da optuženi Đokaj govori o momentu kada je došlo do upotrebe pištolja, kada je on pucao,  pri čemu je stradala Šejla Bakija, zatražio je od suda uznemiren da sjedne jer se ne osjeća dobro. Na pitanje sudije može li da nastavi optuženi je jecao. 

Suđenje se nastavlja u ponedeljak.

Navodi optužnice

Podsjećamo, Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv Ilira Đokaja, koji se terete da je 30. septembra prošle godine u Tuzima ubio nevjenčanu suprugu Šejlu Bakiju (19). Tada je ranjen i Šejlin otac Šaban Bakija.

Đokaju je osumnjičen da je 30. septembra, oko 15.15, u Tuzima, u naselju Karabuško polje, sa umišljajem i iz niskih pobuda lišio života Šejlu Bakiju, pri čemu je sa umišljajem doveo u opasnost život oštećenih Šabana, Indire i Bada Bakije.

– On je na terasi porodične kuće oštećenih, iz obijesti i osjećaja posjedovanja oštećene Šejle Bakije, a zbog njenog odbijanja da obnovi ranije prekinutu vanbračnu zajednicu sa njim, ispod dukserice uzeo pištolj i ispalio nekoliko projektila u pravcu oštećene, od kojih je zadobila teške i po život opasne povrede usled kojih je nastupila smrt – navodi se u spisima predmeta i dodaje da je tom prilikom pogođen i Bade Bakija, koji je zadobio teške tjelesne povrede.

Dalje se navodi da se osumnjičeni Đokaj udaljio prema vozilu parkiranom ispred kuće, a kada je vidio da Šaban Bakija ide za njim, ispalio je još jedan projektil u njegovom pravcu, koji ga je pogodio.

– Pošto je ušao u svoje vozilo, u trenutku dok su se na terasi nalazile oštećena Indira i Bada Bakija, ispalio je još dva projektila u njihovom pravcu, a potom se udaljio sa lica mjesta – navodi su istrage.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. maj 2023 23:32