/ Оптужени Ђокај и убијена Шејла Бакија - Фото: Приватна архива/списи предмета (портал Дан/Же.Б.)
18/04/2022 u 12:13 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђокај у сузама пред судом: Мој живот више нема смисла, Шејла и ја смо другачије планирали будућност

У поступку ћу вам детаљно појаснити како је дошло до трагичног прекида наше љубави. А као што сам већ рекао, мој живот више нема смисла јер сам изгубио љубав, породицу, снове и будужност, казао је оптужени Ђокај

У подгоричком Вишем суду одржана је контрола оптужнице против Илира Ђокаја, осумњиченог за убиство Шејле бакије. Ђокај је пред судом навео да се каје што се десила трагедија.

-Поштовани суде прије него што ишта кажем у вези са самим поступком, желио бих да се дубоко извиним породици Бакија за трагедију и изгубљен млади живот. А то  је моја људска и моралнма обавеза због љубави коју сам имао према мојој и мојој Шејли. С обзиром да је прво рочиште а да се психички не осјећам стабилно, бићу кратак. Слажем се са ријечима адвоката ои додајем да мој живот више нема смисла, с обзиром да сам изгубио оно шта сам највише болио. Дубоко се кајем што се све овако десило јер смо ја и моја Шејла другачије планирали и замишљали наш заједнички живот. У поступку ћу вам детаљно појаснити како је дошло до трагичног прекида наше љубави. А као што сам већ рекао, мој живот више нема смисла јер сам изгубио љубав, породицу, снове и будужност- казао је оптужени Илир Ђокај.

Адвокат Срђан Љешковић је казао суду да немају примједби на законитост прибављених доказа, али на оцјену тих доказа и садржину оптужнице имамо.

-Наиме, предметна оптужница је у полазишту анализе и оцјене прикупљених доказа исте погрешно цијенила, јер чињенични опис представљен у диспозитиву оптужнице није утемељен на несумњивим доказима.  Да би кривично дјело тешко убиство из ниских побуда, постојало онако како је оптужницом стављено на терет мом брањенику, у себи мора садржати и мотив, који је законодавац предвидио-навео је адвокат Срђан Љешковић.

Одбрана сматра да је оптужница у том правцу неодржива, јер не садржи образложење о сложеним осјећањима која су се развила управо у поремећеном интерперсоналном односу, најужем и најличнијем између учиниоца и жртве.

-Наиме, друге ниске побуде морају се налазити високо на скали негативног моралног вредновања, да би се могле цијенити ниском у смислу ове квалификације, обзиром да се не ради ни о љубомори, ни злостављању нити беобзирној освети и сл. Ако се зна чињеница да је оштећена побјегла из родитељског дома и дошла да живи у кућу породице Ђокаја, гдје је била цијењена, поштована и уважавана, ако се зна да се одатле опет вратила својој кући, те ако се зна да је након тога стално слала поруке окривљеном, које се налазе у кутији, која је пуна истих као и дневник који је оштећена водила а који су приложени као доказ у списима предмета, јер јој је одузет телефон, те коначно ако се зна да у једној од порука пише: немој ми ићи некој другој, немој ме дати другим рукама, немој ми дати да будем жена некоме другом, чувај се, сваки дан мислим на тебе, сваки минут имам те у мислима и у срцу, због чега је окривљени стекао увјерење да мора заштити особу коју је највише волио у свом животу и долазио до породичне куће оштећених, да би био протјериван од стране укућана и био пријављиван полицији. То су чињенице, које се не смију занемарити- наглашава Љешковић.

Адвокат је навео да „само конкретне чињенице, односно они антисоцијални мотиви којима није одређен назив, могу бити окаректерисане као ниска побуда, у противном једну овако велику а трагичну љубав окончати насилно са патолошким елементима, како тужилаштво наводи, мора постојати уз неуропсихијатријско вјештачење мог брањеника, које није урађено, па је то први основ да се оптужница врати на допуну“.

-Друго, није окривљени тог дана изненада дошао наоружан и почео да пуца, него је најмање пола сата на тераси куће оштећених сједио и разговарао са њима и услед слиједа, за сада непознатог разговора и поступака, након чега је дошло до ескалације односа и нажалост догађаја који се више не може поправити, због чега оптужница није ваљана и треба је вратити на допуну-поручује Љешкобић.

Наводи оптужнице

Подсјећамо, Више државно тужилаштво у Подгорици подигло је оптужницу против Илира Ђокаја, који се терете да је 30. септембра прошле године у Тузима убио невјенчану супругу Шејлу Бакију (19). Тада је рањен и Шејлин отац Шабан Бакија.

Ђокају је  осумњичен да је 30. септембра, око 15.15, у Тузима, у насељу Карабушко поље, са умишљајем и из ниских побуда лишио живота Шејлу Бакију, при чему је са умишљајем довео у опасност живот оштећених Шабана, Индире и Бада Бакије.

– Он је на тераси породичне куће оштећених, из обијести и осјећаја посједовања оштећене Шејле Бакије, а због њеног одбијања да обнови раније прекинуту ванбрачну заједницу са њим, испод дуксерице узео пиштољ и испалио неколико пројектила у правцу оштећене, од којих је задобила тешке и по живот опасне повреде услед којих је наступила смрт – наводи се у списима предмета и додаје да је том приликом погођен и Баде Бакија, који је задобио тешке тјелесне повреде.

Даље се наводи да се осумњичени Ђокај удаљио према возилу паркираном испред куће, а када је видио да Шабан Бакија иде за њим, испалио је још један пројектил у његовом правцу, који га је погодио.

– Пошто је ушао у своје возило, у тренутку док су се на тераси налазиле оштећена Индира и Бада Бакија, испалио је још два пројектила у њиховом правцу, а потом се удаљио са лица мјеста – наводи су истраге.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 22:26