/ - УП
14/05/2022 u 08:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Држава одузима цигарете вриједне више десетина милиона еура

Слободну царинску зону у Луци Бар данас ће посјетити Абазовић, Дамјановић, Аџић, Миљанић и Милошевић

Држава ће данас одузети залиху дуванских производа без акциза, вриједну више десетина милиона еура, саопштили су из Владе.

Слободна царинска зона Бар дошла је у жижу због све чешћих откривања шверцованих цигарета у контејнетским пошиљкама.

Подсјетимо да су, такође, нестајале велике количине цигарета из складишне зоне, када су са нестанком повезивани и поједини цариници повезани са директорима појеиних предузећа.

Шверц цигарета уносан посао са везом државних структура: Кључно проналажење илегалних фабрика

Према налазу Глобалне иницијативе, сузбијање кријумчарења цигарета у Црној Гори изазов је за полицију и надлежне институције. Црна Гора је била озлоглашено средиште за кријумчарење цигарета, и зато што је транзитна земља, она је "јефтина" за легално произведене цигарете, али се илегално трговало и другима врстама цигарета, поризведеним ван земље, како би се избјегли царина и акцизе.

- Нова влада у Црној Гори обећала je борбу против организованог криминала и корупције. Кријумчарење цигарета у Црној Гори доживјело је велики процват након распада Југославије. Ово је омогућило уносан посао са саучесништвом државних структура. Чак и италијански тужиоци покренулио су раније поступак против бившег премијера а сада предсједника Мила Ђукановића, од чега се на крају и одустало. Канцеларија за борбу против превара ЕУ, ОЛАФ, такође је помно пратила ситуацију, јер се процјењује да је кријумчарење лажно означених цигарета Црну Гору до Италије коштало милијарде еура - наводе из ГИ.

Из Луке Бар нестало 11.349 пакета цигарета: Ухапшен цариник и извршни директор „Перочевић д.о.о. Бар“

Из Владе су најавили да ће премијер Дритан Абазовић, министри финансија и унутрашњих послова, Александар Дамјановић и Филип Аџић, министар без портфеља Зоран Миљанић и директор Управе прихода и царина (УПЦ) Раде Милошевић данас посјетити Слободну царинску зону у Луци Бар.

Шверц цигарета: И лани милионске заплијене

- УПЦ је наложила Царинарници Бар да одузме дуванске производе на залихама које вриједе више десетина милиона еура, претходно не продуживши рок за складиштење дуванских производа у Слободној царинској зони - навели су из Владе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 01:46