/ - Држава заплијенила цигарете (Фото: гов.ме
15/05/2022 u 15:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Држава у Бару заплијенила и цигарете које припадају контроверзној офшор фирми

Према извјештају о развоју Слободне зоне луке Бар Владе Црне Горе из јуна 2013. године, може се видјети да фирма "New Eastern Management“ има уговор са државом Црном Гором

У власништво Црне Горе данас је прешло више десетина милиона еура вриједних залиха дуванских производа без акциза у Слободној зони Луке Бар а међу цигаретама које су заплијењене су и оне које припадају контроверзној офшор фирми "New Eastern Management“, јавља портал RTCG.

Према инфромацијама Portala RTCG, биће потребно двадесетак дана да би се у Бару завршиле све неопходне процедуре које се тичу одузимања цигарета.

Ранијих година, фирма "New Eastern Management“ барем десет пута је у Луци Бар укрцала на бродове цигарете за купце из Либије. То је макар  била формална крајња дестинација, што потврђују отпремнице које је својевремено објавила црногорска царина. 

Према извјештају о развоју Слободне зоне луке Бар Владе Црне Горе из јуна 2013. године, може се видјети да фирма "New Eastern Management“ има уговор са државом Црном Гором о обављању дјелатности у Слободној зони те луке. Слободну зону је 2000. године основала Влада Црне Горе, са Луком Бар и Општином Бар.

Корисници Слободне зоне уживају бројне погодности предвиђене црногорским Законом о слободним зонама – увоз ослобођен царина, царинских дажбина и ПДВ-а, складиштење робе у бесцаринском режиму на неограничено вријеме. 

У неким правним пословима у Црној Гори као представник либеријске фирме појављивао се Константинос Фирогенис, грчки предузентик, који је помињан као сарадник Јоаниса Зинаса, такође грчког бизнисмена за кога се тврдило да је стојао иза производње египатских цигарета "Клеопатра" у бившем Дуванском комбинату у Подгорици. 

Прошле године, фирма "Неw Еастерн Менагемент" дошла је у фокус због пословања са кинеском компанијом чије су цигарете заплијењене у Италији, у складиштима мафијашке органзације Камора. Компанија "Неw Еастерн Менагемент" основана је у Монровији, Либерија, и прави власници засад остају ннепознати широј јавности. 

Кинеска фабрика се налази у Румунији а већ дуже је под лупом због илегалне производње цигарета. 

Премијер Дритан Абазовић јуче је новинарима рекао да у великим дјеловима Слободне зоне уопште није било камера ни видео надзора. 

Абазовић је у медијима недавно указао да се извоз према Либији и даље одвија, али да се то детаљно прати. 

Према недавном истраживању које је објавио Радио Слободна Европа, на црном тржишту цигарета у Србији, међу најзаступљенијим брендовима су "Марбле“ и "Асхима“, направљене у фабрикама кинеских компанија. Већина цигарета намијењена је тржишту Европске уније, објавио је RSE, позивајући се на податке царине. 

Новинари су у суботу у Слободној зони Луке Бар могли да виде управо брендове "Марбле“ и "Асхима“. Виђен је и бренд "Манчестер", који се већ дуже налази на црном тржишту у Црној Гори, а чији је формални произвођач фирма из Лондона која има уговоре са фабрикама у Уједињеним Арапским Емиратима. 

Министарство унутрашњих послова је у недавном документу Процјена опасности од тешког и организованог криминала у Црној Гори (SOCTA2021) указало да шверцоване цигарете остају у Црној Гори, гдје се један дио продаје на локалном тржишту, а други дио се кријумчари у земље окружења. Како су казали,  цигарете које су на овај начин прокријумчарене и нелегално изашле из складишта слободне зоне, "раздужују" се фиктивним документима наводног извоза који је извршен бродским превозом. 

-Највећи број цигарета који је долазио у Луку Бар углавном је пристизао из лука Фамагуста, Ђоја Ди тауро, Констанца, Порт Саид и Дубаи. Осим оригиналних цигарета које су се допремале у Луку Бар, а које су намијењене легалном тржишту, регистровано је да су се у Луку Бар допремале и фалсификоване цигарете, у највећем дијелу произведене у Кини, чија је крајња дестинација сиво тржиште земаља ЕУ, Азије, Африке и Русије- рекли су из МУП-а Црне Горе. 

Неке од домаћих фирми којима су заплијењене цигарете су Баскетхенд, власништво Ђорђија Павићевића, Атлант Монт Драгана Вујачића, Wест Поинт Славка Јанковића и Рипшпед Милована Перовића. 

Више детаља о одлуци Владе биће познато наредних дана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 11:50