/ -/SUĐENJE ZA POKUŠAJ TERORIZMA
30/05/2022 u 10:40 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Опет одложено суђење за "Државни удар": Одбрана тражи изузеће специјалног тужиоца

Апелациони суд је раније укинуо пресуду којом је 13 оптужених осуђено на укупно око 70 година затвора. Поступак је враћен на поновно суђење Вишем суду у Подгорици пред измијењеним судским вијећем

Суђење у поновљеном поступку групи која се терети за изазивање нереда на дан парламентарних избора 2016. године , познатијем као "државни удар" или "тероризам у покушају"  и данас је одложено. Разлог за то је захтјев одбране за изузеће специјалног државног тужиоца Саше Чађеновића. Наредно рочиште заказано је за 5. септембар.

Подсјећамо, на претходном рочишту окривљени Дикић обавијестио је предсједавајућег судију Зорана Радовића да због здравствених проблема није у могућности да се одазове судском позиву и у прилог својих тврдњи доставио је извјештај љекара специјалисте Хитне медицинске помоћи на којем нема штамбиља нити броја дјеловодника, осим терапије која му је преписана.

Подсјећамо, Апелациони суд је раније  укинуо пресуду којом је 13 оптужених осуђено на укупно око 70 година затвора. Поступак је враћен на поновно суђење Вишем суду у Подгорици пред измијењеним судским вијећем. 

Раније је судија Сузана Мугоша је приликом изрицања пресуде, поред осталог, навела да су руски држављани Едуард Шишмаков и Владимир Попов од 2016. године формирали криминалну групу у Србији, Русији и Црној Гори која је требало да изврши криминална дјела како би застрашили грађане Црне Горе, угрозе живот и тијело грађана и озбиљно угрозе основне уставне, политичке и друштвене структуре Црне Горе. Уовом предмету свједок сарадник био је Саша Синђелић.

Едуард Шишмаков је првостепеном пресудом, коjа jе укинута, осуђен је на 15 година затвора, Владимир Попов на 12, лидери опозиционог Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић на по пет година затвора, а Братислав Дикић на осам година затвора. Предраг Богићевић и Немања Ристић укинутом пресудом били су осуђени на по седам година робије. Михајло Чађеновић био је осуђен на годину и шест мјесеци, Бранка Милић држављанка Србије која је са суђења побјегла у амбасаду Србије, била је осуђена на три године затвора. Милану Душићу је била изречена казна на годину и по затвора, Драган Максић био је осуђен на годину и девет мјесеци, Србољуб Ђорђевић на годину и по, а Кристина Христић била је осуђена на условну казну.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
06. avgust 2022 13:43