/ - ЗАПЛИЈЕЊЕНА ДРОГА У ЗЕТИ/ - УПРАВА ПОЛИЦИЈЕ
26/04/2022 u 12:28 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић: Цариник Дабановић процесуиран због цигарета а свједочи у случају против Крстовића

На питање адвоката ко је донио одлуку да се дрога пусти за Подгорицу, начелник ЦБ Бар је поновио да је "акцијом руководила Биљана Кнежевић"

У подгоричком Вишем суду саслушањем свједока настављено је суђење Будимиру и Марини Крстовић због 1,200 килограма кокаина који је пронађен у товару банана које су поручене за њихову фирму. Тако је данас свједочио начелник Центра безбједности Бар Веселин Табаш, шеф царинске испоставе Лука Бар Марко Крстић и фитопсанитарни инспектор Шефик Калач.

Ђукановић: Превише људи знало за тајну акцију; Цариник: Контејнери за Крстовиће увијек били регуларни

Сва три свједока навела су да са фирмом Крстовића и са Крстовићима никад нису имали проблем и да их нису имали ни у оперативи.

ДАБАНОВИЋ СУСПЕНДОВАН ЗБОГ ЦИГАРЕТА, ИМАО СПИСАК РИЗИЧНИХ КОНТЕЈНЕРА

Адвокат Драгољуб Ђукановић је суду предочио да је цариник Дејан Дабановић, који треба да свједочи у потсупку против Крстовића процесуиран због крађе цигарета из Луке Бар. То је потврдио и свједок Марко Крстић наводећи да је тај цариник сада суспендован и да је имао проблема са хапшењем због случаја са цигаретма.

-Службену информацију да долази контејнер који може бити споран сам добио од Веселина Табаша, начелника ЦБ Бар. Нисмо знали да је сто посто дрога у контејнер, сумњали смо. Овај контејнер је био смјештен у групу "ризичних" и цариници су добили списак тих контејнера, како би обратили пажњу. Гледало се што мање људи да зна за то, да би акција била успјешна- казао је између осталог свједок и навео да им фирма "Сан Фарансиско" која је у власништву Крстовића никад није била "сумњивија" посебно у односу на остале, јер су банане ризична роба.

Он је навео на питање адвоката Ђукановића, да је и Дабановић био у мсјени која је имала поменути списак и да је он сада суспендован али због другог случаја, случаја крађе цигарета из Слободне Зоне Луке Бра.

ЛУКА БАР НЕМА ДИРЕКТАН УВИД У НАДЗОР НАД КОНТЕЈНЕРСКИМ ТЕРМИНАЛОМ

Крстић је на питање одбране навео да Лука Бар нема директан увид у видео- надзор који контролише "Порт оф Адриа", а она је закупац контејнерског треминала "Луке Бар".

- Они су унајмили фирму која је спровела видео-наздор. Ми немамо директан увид, али 99 одсто површине је обухваћено.Деси се да понекад ако нешто сумњам затражим приступ да погелдам надзор и имамо увид у њега ако се нешто деси- навео је он.

Адвокат Ђукановић је нагласио да су исти терминали  (излаз-улаз) гдје су изашле украдене цигарете и гдје је била дрога. Он је питао службеника царине ко је одлучио да баш контејнер у којем нема дроге, а који је поручен од стране фирме Кртсовића, да изе за Београд а не да остане ту и да иде за Подгорицу. Цариник је рекао да не зна.

ДРОГА ТРЕБАЛА ДА БУДЕ ИЗВУЧЕНА ИЗ ЛУКЕ

-Не ради се о ко зна каквом видео-.надзору. "Порт оф Адриа" је унајмила видео-надзор да ако нешто нестане себе заштити. Једина препрека за крађе и шверц је тај надзор у који Лука Бар нема константан увид а да само неко пред њим зажмури,а таквих је много који би, дрога би била изнешена из Луке-казао је адвокат Ђукановић.

Ђукановић је навео да "одбрана тврди да је дрога требала да буде извучена из Луке Бар и да је то могло да се одради". 

-Малверзације са једном пломбом су могуће. Углавном то буде бродска, она се "клонира". Може да буде исти број, само нијанса у боји разлика...-навео је на питање одбране шеф царинске испоставе Лука Бар.

АКО "ЗАКАНСЕ" КОНТЕЈНЕР ИДЕ РЕГУЛАРНО У ПРОМЕТ

Кртсић је на питање адвоката одбране навео да се дешавало у Европи и свијету а  "можда и код нас" да цариници отворе контјерне и да виде да фали пакет робе, или неколико палета. Ккао је навео то значи да су "закаснили" јер је дрога извучена. И у том случају, како је казао, остатак робе који је остао а који је регуларан иде даље  фирми која је поручила и то је то.

ИСТРАГОМ РУКОВОДИЛА БИЉАНА КНЕЖЕВИЋ

Начелник Центра Беубједности Бар, Табаш Веселин, казао је у својству свједока пред судом да је он био комуникацијска веза између царине и Сектора за борбу против организованог криминала ( Сектора за бробру против кријумчарења дрога). Он је навео да је истрагом руководила Биљана Кнежевић, која је из поменутог екстора.

-Ја нисам руководио и нисам вршио доказне радње. Два, три моја службеника су мотрила на контејнер путем додатног видео-надзора који је био мјера тајног надзора у односу на контејнер. Ја сам јавио Крстићу да постоји имформација да је један од товара спорат и да морамо то да испратимо. Да што мање људи зна. 

На питање адвоката ко је донио одлуку да се дрога пусти за Подгорицу он је поновио да је "акцијом руководила Биљана Кнежевић".

Будимир Крстовић је пиато Табаша да ли му је познато да цариник који је учествовао у контроли контејнера да је био у Спужу (затвору). Свејдок је рекао да му то није познато.

РОБА ЗА ФИРМУ КРТОВИЋА ПРОШЛА ФИТО-САНИТАРНУ ИНСПЕКЦИЈУ

Фито-санитарни инспектор Шефик Калач је казао да су банане у предметном контејнеру прегледане по занкоу који за таквуи врсту робе важи а који не налаже извлачење пакета. То се, како је навео, ради у склучају када узима узорак. Он је контролисао бабане у товару који је био намијењен Крстовићима и биле су како каже уреду. Ништа, према његовим ријечима, није указивало на неку неправуилост. Контролу је извршио на начин што јер "завукао руку и напипао банане".

- Није било непријатног мириса, банане су биле довољно тврде, зелене какве и трерба. Са аспекта здравља и безбједнсоти људи биле су у реду- навео је он.

На наредном рочишту наставља се доказни поступак саслушањем свједока. Међу њима планирано је да буде саслушан и цариник Дејан Дабановић који је суспендован због сумње на злоупотребу службеног положаја у случају крађе цигарета из Луке Бар.

Наводи истраге 

Будимир и Марина Крстовић ухапшени су након што је полиција у њиховом магацину, у зетском селу Мојановићи надомак Подгорице, 24. августа прошле године пронашла  1.200 килограма кокаина. Марина и Будимир Крстовић су пред истражитељима тврдили да немају ништа са пронађеном дрогом.

Банане које је наручила Марина Крстовић за фирму „Сан Франциско“ у власништву су њеног оца Будимира су утоварене на МСЦ „Катyа“, који је из Луке Боливар кренуо према Панами. За сада није познато да ли су контејнери са бананама из Панаме наставили транспорт бродом „Катyа“ према Малти или су претоварени на неки други теретњак. Брод „Charlotte“ је из Луке Ђоја Тауро преузео контејнере са нарученим бананама и превезао их до Луке Бар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 06:37