Утаја пореза, илустрација
19/07/2021 u 09:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Двиjе особе ће кривично одговарати за привредне деликте

Осумњичени ће одговарати за кривично дjело утаjа пореза и доприноса, злоупотреба положаjа у привредном пословању и фалсификовање исправе и злоупотребу службеног положаjа

Подгоричка полициjа jе државном тужиоцу у Основном државном тужилаштву у Подгорици подниjела кривичне приjаве против двиjе особе за кривична дjела из области привредног криминалитета, наведено је из Тима за односе са јавношћу.

- Кривично ће одговарати Д.К. (47) за кривична дjела утаjа пореза и доприноса, злоупотреба положаjа у привредном пословању и фалсификовање исправе. За кривично дjело злоупотреба службеног положаjа одговараће пореска инспекторка М.Р. (64) - наводе у саопштењу.

Д.К. jе, како се сумња, као одговорно лице у привредном друштву „Maxiimus“ д.о.о Подгорица, у намjери избjегавања плаћања пореза ниjе приjавила податке коjи се односе на промет робе у износу од 1.247.689 еура, при чему укупна ПДВ обавеза коjа ниjе приjављена надлежним пореским органима износи 171.025 еура.

Такође, осумњичена jе извршила пренос имовине – непокретности у укупном износу од 246.000 еура на друго привредно друштво с циљем избjегавања плаћања доспjелих обавеза. Осим тога, Д.К. jе сачинила и потписала неистиниту исправу – измиjењену ПДВ приjаву за 9/2016. годину и као такву jе предала надлежном пореском органу, иако у том тренутку ниjе била овлашћено лице наведеног привредног друштва.

Укупна материjална штета причињена извршењем овим кривичних дjела износи 417.025 еура.

Службеница Пореске управе М.Р. jе кривично дjело коjе jоj се ставља на терет починила на начин што jе, како се сумња, невршењем службене дужности омогућила стицање противправне имовинске користи Д.К. на штету буџета Црне Горе у наведеном износу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 21:23