Слободан Милошевић / - Принтскрин
02/07/2021 u 11:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Џејмс Гау: Слободан Милошевић би био ослобођен у Хагу

- Милошевић је преминуо прије окончања процеса који се водио против њега и сада дјелује реално да би највјероватније био ослобођен у том поступку – да је спроведен до краја - каже Гау

Џејмс Гау, професор на лондонском Краљевском колеџу, изјавио је за Глас Америке да пресуда бившим званичницима Државне безбједности Србије Јовици Станишићу и Франку Симатовићу којом су првостепено осуђени на дванаестогодишње затворске казне за злочине у Босанском Шамцу у Босни и Херцеговини - оставља помијешани утисак.

- Измијењена је ослобађајућа првостепена пресуда која им је изречена након првог суђења, али са друге стране Станишић и Симатовић осуђени су за ограничени број случајева у односу на оно што је било обухваћено оптужницом - указао је Гау, прецизиравши да су осуђени за кривична дјела која су могла бити доказана ван разумне сумње.

Један од разлога што је тужилаштво жељело да се суђење понови је удружени злочиначки подухват – односно завјера да се почине злочини и да то повеже са Милошевићем, наводи он.

- Зато што је Милошевић преминуо прије окончања процеса који се водио против њега. Сада дјелује реално да би највјероватније био ослобођен у том поступку – да је спроведен до краја. Закључак је да пресуда Станишићу и Симатовићу повезује Милошевића са злочинима. Са друге стране – није било успјеха у доказивању да су ти људи одговорни за све злочине за које је потврђено да су почињени - рекао је Гау.

Подсјећамо, предсједник Србије Александар Вучић рекао је 1. јула да је осуђујућа пресуда бившим шефовима српске тајне полиције Јовици Станишићу и Франку Симатовићу “слика и прилика политичког дјеловања Хашког трибунала”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:49