/ - ILUSTRACIJA
03/06/2022 u 13:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Експлоатацијом камена илегално стекли око 6,7 милона еура?

Осумњичени су, како се сумња, од априла 2015. до фебруара 2021. године извршили незакониту експлоатацију рудно минералне сировине, архитектонско – грађевинског камена у количини од 20.022 м/3

Службеници Сектора за борбу против криминала су, у сарадњи са службеницима Центра безбједности Никшић, државном тужиоцу у Основном државном тужилаштву у Никшићу поднијели кривичну пријаву против М.К. (67) и „Progres&Co“ д.о.о из тога града, због сумње да су извршили кривично дјело недозвољена производња.

-Током извиђаја, који је спровођен у сарадњи са Основним државним тужилаштвом у Никшићу и Управом за инспекцијске послове – рударском инспекцијиом, утврђено је да су М.К., као одговорно лице у „Прогрес&Цо“ д.о.о из Никшића, и ово правно лице, извршили дјело које им се ставља на терет на начин што су, како се сумња, неовлашћено производили и прерађивали робу за чију производњу или прерађивање је потребно одобрење надлежног органа, у намјери да себи прибаве противправну имовинску корист-наводе из Управе полиције.

Содају:"Они су, како се сумња, од априла 2015. до фебруара 2021. године извршили незакониту експлоатацију рудно минералне сировине, архитектонско – грађевинског камена у количини од 20.022 м/3".

-Експлоатацијом ове количине архитектонско – грађевинског камена осумњичени су стекли противправну имовинску корист у износу од 6.707.370 еура, при чему је држава претрпјела материјалну штету, по основу неуплаћене законски одређене концесионе накнаде за експлоатацију ове количине архитектонско – грађевинског камена. Припадници полиције и рударске инспекције су 19. фебруара, поступајући на основу оперативних информација о нелегалној експлоатацији камена, извршили провјере четири катастарске парцеле, а којом приликом су затекли механизацију која је вршила експлоатацију и утовар архитектонско – грађевинског камена- додају из УП.

Током вршења провјера утврђено је да „Progres&Co“ д.о.о из Никшића нема закључен концесиони уговор о праву на детаљна геолошка истраживања и експлоатацију камена на тим катастарским парцелама, као и да се предметне парцеле у просторном плану општине Никшић не налазе као простор који је намијењен за детаљна геолошка истраживања и експлоатацију минералних сировина.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 15:30