ЗАПЛИЈЕЊЕНА ДРОГА У ЗЕТИ/ - УПРАВА ПОЛИЦИЈЕ / - ЗАПЛИЈЕЊЕНА ДРОГА У ЗЕТИ/ - УПРАВА ПОЛИЦИЈЕ
08/06/2022 u 12:31 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Елезовић: Крстовићи нису били сумњиви, нисмо могли да им дамо времена да видимо да ли би пријавили кокаин

Адвокат Драгољуб Ђукановић упознао је суд да ће у што краћем временском року предати кривичну пријаву против судског тумача за шпански језик Жане Тассан Маззоццо јер је "суд довела у заблуду"

У подгоричком Вишем суду саслушањем свједока  настављено је суђење Будимиру и Марини Крстовић. Подсјећамо њима се суди због 1,200 килограма кокаина који је пронађен у товару банана које су поручене за њихову фирму.

"КРСТОВИЋИ НИСУ БИЛИ СУМЊИВИ"

Серђо Елезовић, инспектор у Одсјеку за  борбу против кријумчарења дрогама, казао је у својству свједока да Марина и Будимир Крстовић нису били под мјерама тајног надзора и да нису били предмет интересовања јер нису били осумњичени. Прецизирао је да је то била процјена Сектора који је водио акцију и да је он био упознат са свиме од почлетка до краја.

-Они нису били сумњиви и ако смо знали да су они поручили банане, то је била наша процјена. Упали смо у магацин када више нисмо визуелно имали надзор над контејнером. Нисмо могли да сачекамо пола сата, сат, два да видимо да ли би они пријавили да је у товару кокаин јер нисмо познавали тај простора нисмо знали шта се дешава унутра..Били смо у групе 2,3 километра од магацина и нисмо дуго могли остати ту непримјећени јер је насељено...-казао је између осталог Елезовић на питање судије Весне Ковачевић да ли сматра да су прекинули упадом акцију или да су поступили по плану.

На то је судија навела да јој није јасно да нису Марину и Будимира Крстовића ставили под мјерама  али да је то њихова процјена.

’Одоговрно тврдим да полиција није Крстовићима подметнула дрогу, чија је суд ће утврдити

Елезовић је навео као и прошли свједок да су оперативну информацију добили од Одсјека за међународну сарадњу и да нису имали тачну информацију да је у питању кокаин, већ само да се у спорном контејнеру налази дрога. Навео је да су радили у сарадњи са Тужилаштвом.

"Ко је дрогу довео у моју кућу"

Елезовић је навео да се Будимир Крстовић сам вратио из Београда када су му јавили шта се дешава. 

-Коректно смо комуницирали, колега и ја смо пошли на аеродром. Он је говорио да морамо открити ко је ово урадио. Он је упорно говорио, конкретно мени:"морате пронаћи онога ко ми је довео дрогу у кућу, онога ко је ово урадио"-навео је између осталог свједок.

Рекао је да гарантује да иза овог не стоји полиција а да ће суд открити чија је дрога.

Елезовић је суду нагласио: Одоговорно тврдим да полиција није крстовићима подметнула дрогу, чија је суд ће да утврди.

Суђење Крстовићима - тумач: Произвољно сам превела поруке, понијело ме...

"ТУМАЧ СУД ДОВЕО У ЗАБЛУДУ"

Адвокат одбране Драгољуб Ђукановић упознао је суд да ће у што краћем временском року предати кривичну пријаву против судског тумача за шпански језик  Жане Тассан Маззоццо.

-Она је прекорачила своја овлашћења и суд довела у заблуду током подизања оптужнице јер је на основу њеног печата и потписа потврђена оптужница- нагласио је Ђукановић подсјетивши на претходно рочиште гдје је тумач признала погрешан превод дјела комуникације наводећи да је "понијело".

Судија Ковачевић је прихватила предлог одбране и одредила да тумач буде неко други.

БИЛИ СПРЕМНИ  АКО У ЛУЦИ ДОЂЕ ДО ИЗВАЧЕЊА КОКАИНА 

Елезовић је на питања одбране навео да су пратили само један контејрнер и да су на њега мотрили.

-Контејнер је био у луци..били смо спремни да реагујемо ако неко дође да вади кокаин. У Европи је то један од најчешћих случајева, у европским лукама...Кокаин се вади у луци, на броду, из камиона...све је могуће...-казао је свједок који је био акције у својству инспектора.

Он је на питање одбране казао да су знали да је магацин у Мојановићима крајња дестинација контејнера јер су банане поручене за фирму Будимира Крстовића али да су били спремни на друге опције.

-Да је тај контејнер отишао за Србију ми би смо највјероватније претрес извршили на граници- одговорио је Елезовић на питање адвоката Стефана Јовановића да ли би значило да је контејнер упућен за Србију да ли би граница била "крајње одредиште".

ДОПИС И НАРЕДБУ ИЗУЗЕТИ ИЗ ДОКАЗА

Судија ће накнадно да се изјасни да ли ће налог за претрес изузети из доказа по захтјеву одбране.

-Они су Марини која није била ту уручили наредбу. Она нема везе са магацином, власник је Будимир Крстовић који такође није био ту. Како би он и она могли сакрити коакин, она  кући била а он у Београду....Њој је против закона уручен налог за претрес а њему је тиме ускраћено право да тражи адвоката јер није био ту.....није примио он налог. Они до тог трена оперативно нису ни знали да постоји Марина...- навео је адвокат Ђукановић.

Такође суд ће да се изјасни и да ли ће допис полиције који је тужилаштво доставило изузети из доказа а у којем се наводи да је фирма Будимир Крстовића сарађивала са фирмом из Холандије која је под истрагом због кокаина.

Одбрана је указала да је тај документ од двије године прије овог догађаја и да се не зна која је то фирма као ни да ли има оптужнице, судског поступка... 

У том докуемнту се наводи да је полиција Холандије 2020. водила истрагу против фирме из те земље која се сумњичила за кокаин а која себави увозом воћа. У једном од претресаних станова међу осталим фактурама, пронађена је и фактура која гласи на фирму Сан Франсиско из Мојановића. 

-...Колико је то и Еурополу и њима било занимљиво, ништа ни по том питању нису урадили..Не зна се ни која је то фирма, ништа...ни да ли има судског поступка-казао је адвокат Ђукановић наводећи да оперативне информације не могу бити доказ.

Адвокати који заступају оптужене навели су да ће све фактуре и документацију од фимре "Сан Фарансисско" доставити суду.

Адвокат Стефан Јовановић је нагласио да је одбаран у позицију такву да мора сада током судског поступка да спроовди истрагу.

Наводи истраге 

Будимир и Марина Крстовић ухапшени су након што је полиција у њиховом магацину, у зетском селу Мојановићи надомак Подгорице, 24. августа прошле године пронашла  1.200 килограма кокаина. Марина и Будимир Крстовић су пред истражитељима тврдили да немају ништа са пронађеном дрогом.

Банане које је наручила Марина Крстовић за фирму „Сан Франциско“ у власништву су њеног оца Будимира су утоварене на МСЦ „Катyа“, који је из Луке Боливар кренуо према Панами. За сада није познато да ли су контејнери са бананама из Панаме наставили транспорт бродом „Катyа“ према Малти или су претоварени на неки други теретњак. Брод „Charlotte“ је из Луке Ђоја Тауро преузео контејнере са нарученим бананама и превезао их до Луке Бар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 12:23