/ Skrinšot - youtube, ilustracija
05/04/2024 u 11:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Europol: Crnogorski kriminalci dio šverca kokaina velikih razmjera

Nekoliko različitih kriminalnih mreža, sastavljenih od članova iz bivših jugoslovenskih republika Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, umiješano je u krijumčarenje velikih razmjera, uključujući finansiranje i distribuciju.

Radi se o švercu kokaina iz Južne Amerike na različite evropske destinacije, i šire, navodi se u današnjem izvještaju Europola o prijetnjama EU od organizovanog kriminala.

- Karakteriše ih snažno prisustvo širom EU i regiona Zapadnog Balkana. Oni su takođe uspostavili veoma snažno prisustvo u Latinskoj Americi, iskorišćavajući mogućnosti za korupciju u ključnim lukama i u brodarskim kompanijama. Oni na taj način vrše sveobuhvatnu kontrolu nad snabdijevanjem kokainom. Neke od ovih grupa su takođe specijalizovane i u velikoj mjeri uključene u razne oblike nasilja, profesionalne otmice i pogubljenja, korupciju, pranje novca, trgovinu oružjem i eksplozivom i falsifikovanim dokumentima. Nasilje se uglavnom koristi kao odmazda za izgubljene ili propale pošiljke droge, ali i za sticanje dominacije nad teritorijom ili lancem snabdijevanja - piše u izvještaju Europola. 

Europol: Pao najveći balkanski narko klan, zaplijenjeno tri miliona eura

Kako se ističe, ima i kriminalnih grupa koje se sastoje od članova više nacionalnosti, a one često djeluju u državama članicama EU dok održavaju bliske veze sa svojim regionima porijekla van EU. Vezuju ih zajednička kultura, jezik i istorija, navodi se, prenosi portal RTCG.

- Ove mreže često kombinuju članstvo iz različitih zemalja Zapadnog Balkana i često su usredsređene na srpske državljane. Među njima su državljani Albanije, Belgije, Bosne, Hrvatske, Holandije, Njemačke, Crne Gore, Slovenije i Turske. Njihova glavna kriminalna djelatnost je trgovina drogom, prvenstveno kokainom i kanabisom, a u manjoj mjeri sintetičkim drogama i heroinom. Takođe se bave organizovanim imovinskim kriminalom, švercom duvana i trgovinom ljudima za seksualnu eksploataciju. Prije svega posluju u Belgiji, Kolumbiji, Hrvatskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Holandiji i zemljama Zapadnog Balkana. Za neke kriminalne mreže ne postoje posebni obrasci u smislu nacionalnog sastava - ukazuje Europol. 

Prema danas objavljenom izvještaju, nacionalnost članova kriminalne mreže često je prvi trag pripadnicima organa za sprovođenje zakona da ispitaju koje su to blisko povezane kriminalne mreže.

- Sve u svemu, teški i organizovani kriminal i dalje je zaista međunarodne prirode. Najopasnije kriminalne mreže koje pogađaju EU sastoje se od 112 različitih nacionalnosti. Građani svih država članice EU su zastupljeni u najopasnijim kriminalnim mrežama, kao i građani najmanje 85 zemalja koje nisu članice EU. Većina najopasnijih kriminalnih mreža imaju mješoviti sastav sa unutrašnjom saradnjom između članova više nacionalnosti ka zajedničkom cilju - podvučeno je u izvještaju. 

Europol ukazuje da najopasnije kriminalne mreže imaju tendenciju da se specijalizuju za jedan ključni kriminalni posao i djeluju sa velikim stepenom nezavisnosti.

- Karakteriše ih snažno vođstvo koje je često blizu operacija, ali takođe može da zadrži kontrolu sa daljine. Polovina najopasnijih kriminalnih mreža bave se trgovinom drogom kao svojom osnovnom djelatnošću. Ostale oblasti kriminala uključuju prevaru, imovinski kriminal, krijumčarenje migranata i trgovinu ljudima. Ove kriminalne aktivnosti imaju ozbiljan uticaj na EU i njene građane. Ne koriste sve kriminalne mreže nasilje i korupciju da održe svoje poslovanje, ali kada oni to čine, to povećava njihov nivo prijetnje  navodi se u danas objavljenom izvještaju Europola.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 13:34