ЕУРОПОЛ илустрација / - ЕУРОПОЛ илустрација
23/11/2021 u 21:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Еуропол креће у лов на шефове мафије у Дубаију, међу одбјеглима и мафијаши из Црне Горе

Такође се наводи да се власти у ЕУ спремају да спроведу заједничке операције против мафијаша „и да им одузму имовину стечену криминалом“

Извјештај институција Европске уније (ЕУ) који је "процурио" открива како Еуропол планира да тражи изручење „недодирљивих“ криминалаца из иностранства који користе Дубаи као скровиште. У документу, који би требало да буде дистрибуиран уочи преговора о приоритетима у борби против криминала у ЕУ крајем овог овог мјесеца, истиче се да су Дубаи, односно Уједињени Арапски Емирати (УАЕ), постали уточиште за европске криминалце, пише Портал РТЦГ.

У извјештају је детаљно описано како Еуропол планира да тражи изручење извјесног броја одбјеглих босова криминала, описаних као "мете високе вриједности".

Извјештај су објавили ирски "sundayworld", који тврди да је на мети утицајни ирски бос Данијел Кинахан, као и "ЕУобсервер", који указује на глобалну опасност од "балканског картела", кога, како се наводи, чине и криминалци из Црне Горе. 

Такође се наводи да се власти у ЕУ спремају да спроведу заједничке операције против мафијаша „и да им одузму имовину стечену криминалом“.

Изводи из меморандума објављени на порталу "ЕUobserver.com" садрже податке да је документ насловљен  „Оперативни акциони план 2022 о високоризичним криминалним мрежама“. Како се истиче, Дубаи се појавио као „кључна локација за најважније организаторе и активности прања новца повезане са трговином кокаином у ЕУ“

 - Званичници су такође говорили о заједничким полицијским операцијама ЕУ, САД и Колумбије у борби против глобалне пријетње од балканског картела који је углавном састављен од грађана Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе, Србије и Словеније - пише у извјештају. 

Истакнуто је да је увоз из Латинске Америке у Европу и даља дистрибуција кокаина на ЕУ нарко тржишту основни посао и главна криминална активност ове мреже организованог криминала.

- Као и пратећи облици криминала, попут убистава и насиља у вези са ратовима кланова, корупција и прање новца - наводи се у извештају ЕУ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:29